Suriye’nin kadim kendi Halep, tarihinin en zor günlerini yaşıyor

Suriye’nin kadim kendi Halep, tarihinin en zor günlerini yaşıyor

Suriye krizine çözüm arayışları her çıkmaza girdiğinde Rusya ve Esed rejiminin saldırdığı Halep, tarihinin en büyük dramlarından birini yaşıyor. Bir haftadır bombardıman altındaki kentte bin kişi hayatını kaybetti, taş üstünde taş kalmadı. Yaralıların kaldırıldığı hastaneler bile bombalanıyor.

Suriye’nin Halep kenti bir haftadır Rusya ve Beşşar Esad rejimine ait savaş uçaklarının saldırısı altında. 12 Eylül’de başlayan ateşkesin 19 Eylül’de bozulmasının ardından Rusya ve Şam yönetimine ait savaş uçakları kentte neredeyse taş üstünde taş bırakmadı. Aralıksız devam eden bombardımanda özellikle Halep’in doğusundaki sivillerin yaşadığı mahalleler hedef alındı. Bir haftada yaklaşık bin sivil hayatını kaybetti. 585 kişi de yaralandı. Kentin merkezi ve doğusundaki tüm sahra hastaneleri sivil yaralılarla doldu, doktor ve ilaç sıkıntısı had safhada. Halep’e yardım götüren 40 TIR ise 13 Eylül’den bu yana güvenlik nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bekliyor.

SIĞINAK DELİCİ BOMBA

Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, Halep’teki durumu Karar’a değerlendirdi. Kentte insanlık darmı yaşandığını söyleyen Cevizli, “Bilanço gittikçe artıyor. Yeni bomba türleri kullanıyorlar. Sığınak delici bombalarla sivillerin bulunduğu korunaklı yerleri hedef alıyorlar” dedi.

16-09/27/untitled-1.jpg

Esad rejimi ve Rusya’nın ABD’yi yeni bir anlaşma yapmak için masaya oturtmaya çalıştığını söyleyen Cevizci, ekledi: Pentagon, ABD yönetiminin kasım ayında tamamen değişeceğini düşünüyor. Bu nedenle de ABD hükümetinin imzaladığı bazı anlaşmaları uygulamamak için bahaneler buluyor. Rusya da Esad rejimi ile beraber bu yaşananlardan sonra ABD’yi köşeye sıkıştırıp yeni bir anlaşma imzalatmayı planlıyor. Yeni anlaşmayla Suriye’deki muhalifleri ılımlı ve radikal gruplara ayırmak istiyorlar. Bu nedenle de Halep’e saldırıp özellikle de sivilleri öldürüyorlar. - HABER MERKEZİ

HER ÇÖZÜM ARAYIŞINDA KENTİ HEDEF ALDILAR

Rusya ve Esed güçlerinin Halep’te yaptığı katliamların zamanlaması dikkat çekiyor. Saldırılar Cenevre görüşmeleri gibi Suriye’de çözüm arayışlarının sonuçsuz kaldığı ya da Türkiye’nin Cerablus operasyonu gibi bölgedeki dengeleri değiştirerecek gelişmelere paralel. Son olarak eylül ayında ABD ve Rusya arasındaki Suriye görüşmelerinin sonuçsuz kalması ve bayramda ilan edilen ateşkesten sonra Halep’te siviller hedef oldu.

30 EYLÜL ‘ÖFKE GÜNÜ’

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, Halep’te yaşananlardan sonra 30 Eylül’ün tüm dünyada “Öfke günü” ilan edilmesini istedi. Karar’a konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de “Ateşkesin ilan edilmesinde Cumhurbaşkanımızın etkisi olmuştu. Şimdi de dünyaya Halep’in trajedisini anlatıyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN