Tahran'da “Türk – Arap İlişkileri” paneli

Tahran'da “Türk – Arap İlişkileri” paneli

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Tahran’daki Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsünde geçmişten günümüze Türk – Arap ilişkilerini anlatacak.

Ortadoğu ve Körfez tarihi üzerine çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, 21 Nisan 2018 Cumartesi günü saat 17:00’de Tahran’daki Ortadoğu Araştırmaları Enstitütünde gerçekleştirilecek programda, uzun yıllar boyunca üzerinde çalıştığı tarihi belgeler ışığında, geçmişten günümüze geniş bir panoramada Türk – Arap ilişkilerinin seyrini ve Ortadoğu dengelerindeki yerini katılımcılarla paylaşacak.

18-04/17/3830672e-1e31-4172-9d9c-656a08a53711.jpg

İranlı Ortadoğu uzmanı Rıza Mirabiyan’ın da konuşmacı olarak yer alacağı programda, Türk – Arap ilişkileri geçmişten günümüze geniş bir perspektifte ele alınacak.

PROF. DR. ZEKERİYA KURŞUN KİMDİR?

Prof. Dr. Kurşun Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanlığı görevini yürütmektedir. Marmara Üniversitesi’nde otuz yıldan fazla öğretim üyeliği; çeşitli kademelerde yöneticilik ve kurul üyeliklerinde bulundu. Osmanlı dönemi Arap coğrafyası, Ortadoğu’nun yakın dönem siyasi tarihi, Türk-Arap ilişkileri ve Kuzey Afrika üzerine Arap ve Avrupa ülkelerinin arşivlerinde araştırmalar ve gözlemler yaptı. Bu konulardaki çalışmalarına devam etmektedir. Yol Ayrımında Türk-Arap İlişkileri (İrfan Yayınevi, 1992), Necid ve Ahsa’da Osmanlı Hakimiyeti: Vehhabi Hareketi ve Suud Devleti’nin Ortaya Çıkışı (Türk Tarih Kurumu Yayınları, 1998), Basra Körfezi’nde Osmanlı – İngiliz Çekişmesi: Katar’da Osmanlılar 1871-1916 (Türk Tarih Kurumu Yayınları, 2004) gibi kitaplara imza attı. Ayrıca İngilizce ve Arapça kitapları ve birçok ortak çalışması bulunmaktadır. Yeditepe Üniversitesinde lisans ve lisansüstü dersler vermektedir. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Araştırmaları Enstitüsü Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler bölümü ve Yeditepe Üniversitesi’nde pek çok Yüksek Lisans ve Doktora tezlerine danışmanlık yaptı. Birçok bilimsel projede yer aldı. Bilimsel ve popüler dergilerde makale ve yazıları yayımlandı. Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Tarih Komisyonu üyeliği ve Türk Tarih Kurumu muhabir üyeliklerinde bulundu. Halen kurucusu olduğu Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği’nin (ORDAF) başkanlığını yürütmektedir.

TAHRAN

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN