Tarihi hesaplaşma

Tarihi hesaplaşma

Türkiye, darbe girişiminin en kritik davasına kilitlendi. 38 kişilik Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanıklı Genelkurmay çatı davası başladı. Protestolar altında duruşmaya getirilen sanıklar, şehit yakınlarıyla yüz yüze geldi, mahkemede olay çıktı.

Ankara, 15 Temmuz darbe girişimine dair görülen davaların en kritiklerinden birine sahne oluyor. Başkent’te hain kalkışmanın askeri ayağının yöneticisi konumunda bulunan 38 kişilik Yurtta Sulh Konseyi üyeleri de dahil 221 sanıklı Genelkurmay çatı davası başladı. Darbe girişiminin kritik isimleri hesap vermeye başladı. İşlemler 45 gün boyunca, 16 Haziran’a kadar sürecek. İfadeler 09.30-18.30 saatleri arasında alınacak. Şehit yakınlarının da takip ettiği duruşmalarda verilecek ifadeler, 15 Temmuz gecesine dair kritik öneme sahip. FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in bir numaralı sanık olarak yargılandığı davada 200 tutuklu, 9 tutuksuz sanık bulunuyor. 12 sanık ise firari durumda. Sanıklardan 26’sı general, 26’sı albay, 27’si yarbay, 37’si binbaşı, 21’i yüzbaşı, kalanlar ise daha alt rütbelerden. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki mahkeme salonunda görülen davada, mahkeme başkanlığını Hakim Oğuz Dik yapıyor.

Duruşmaya ilk olarak Yurtta Sulh Konseyi üyesi 38 sanık, ardından diğer sanıklar alındı. Sanıkların kimlik tespiti sonrası Öztürk’ün ifadesi alınmaya başlandı. Öztürk, iki çocuğu olduğunu belirterek “Adresi bilmiyorum. Tutukluyum” dedi. Hakkındaki iddiaları reddeden Öztürk “Böyle bir hainlik suçlamasıyla yargılanmam bana verilebilecek en büyük cezadır. Keşke ölseydim de bu şekilde yargılanmasaydım. Hain darbe girişimiyle ilgim, hiçbir katkım, hatta haberim bile yoktur” diyerek, şehit aileleriyile aynı acıları paylaştığını iddia etti. Hakkında algı operasyonu yapıldığı, Ankara Çukurambar’daki darbe toplantılarına katılmadığını öne süren Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ın kendisini aradığını ve neler olup bittiğini öğrenmesini istediğini anlatarak “Lojmandan ayrılarak Akıncı Üssü 143. Filoya gittim. Genelkurmay Başkanı’nın da tutulduğu odaya girdim. Genelkurmay Başkanı ‘Bunlar darbe yapmak istiyor, konuş ikna et, vazgeçsinler’ dedi. Ben de yanlış yaptıklarını, vazgeçmelerini söyledim” diye konuştu. Sivil kıyafetli olduğu için emir astsubayından üniformasını getirmesini istediğini; ancak yolların kapalı olması nedeniyle üstte kendisi için üniforma ayarlandığını söyleyen Öztürk “Üniforma kısaydı. Gülünç durumdaydım. Bir konsey başkanının böyle bir durumda olmasını siz değerlendirin. Darbe girişiminin başında olsam bu duruma düşer miydim” dedi.

Hulusi Akar’ı darbenin başına geçmesi konusunda ikna etmeye çalışmadığını, bunun Genelkurmay Başkanı’na sorulabileceğini söyleyen Öztürk, iddialarına şöyle devam etti: “Sözde Yurtta Sulh Konseyi oluşumuna dahil olmadığım gibi bu konseyin ismini ilk defa polislerden duydum.” Hiçbir cemaatle bağı olmadığını öne süren Öztürk, personellerine sürekli cemaat, tarikat ve benzeri oluşumların Cumhuriyet’e karşı olduklarını söylediğini kaydederek “Bu suçu üzerime çiviyle çaksalar tutmaz” diye konuştu. Öztürk, FETÖ’yle ilgili ihbarları gerekli birimlere aktardığını ileri sürerek “Bu yapıların Cumhuriyet’e aykırı olduğunu hep söylüyordum” ifadelerini kullandı. Gergin geçen duruşmanın sonunda müşteki ve sanık yakınları  arasında gerginlik çıktı. Polis, tarafların arasında barikat oluşturdu, mahkeme salonunda yoğun güvenlik önlemi aldı. Öte yandan AK Parti’nin davaya müdahillik talebinde bulunduğu, CHP’nin de bulunacağı öğrenildi. Kritik dava bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski Başyaveri Ali Yazıcı’nın ifadesinin alınmasıyla sürecek. 

‘YAVRUMA NASIL KIYDINIZ KATİLLER’

Gergin bir havada geçen davada, mağdur yakınları sanıklara tepki gösterdi. Kimlik tespiti sırasında şehit Mucip Arıgan’ın annesi Saliha Arıgan “Yavruma nasıl kıydınız, vatan hainlerini öldürün” diye bağırarak sanıkları protesto etti. Fenalaşan acılı anne sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası salona yeniden alındı. Oğlunun fotoğrafını taşıyan Arıgan “Katiller, vatan hainleri kral gibi giyinmişler. Bunların ayaklarında pranga olması lazım. Her gün gidiyorum yavruma ‘Katilini bulup kendi ellerimle cezasını vereceğim’ diyorum. Şimdi durmuş yüzlerine bakıyoruz. Buna tahammül edemiyorum” diye konuştu. Mahkema Başkanı Dik, Arıgan’ı dışarı çıkardı.

SANIKLARA URGAN ATILDI

Darbe girişiminin en kritik davası Sincan Cezaevi’nde başladı. Dün sabah 09.30 sularında duruşmaya getirilen sanıkların en önünde eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk vardı. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı alana gelen şehit yakınları ve vatandaşlar sanıklara tepki gösterdi. Jandarmaların kollarına girdikleri 15 Temmuz yönetim kadrosuna urgan atıldı, idam talepleri slogan ve dövizlere yansıdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN