Trump YPG'ye ağır silah verilmesini öngören kararı imzaladı

Trump YPG'ye ağır silah verilmesini öngören kararı imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine günler kala, Türkiye'nin tüm itirazlarına rağmen, Suriyeli Kürtlere ağır silah verilmesini öngören kararı imzaladı. Skandal imza ile ABD'nin Rakka operasyonu da terör örgütü YPG ile yapacağı netleşti.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili AP'ye yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump’ın 'Suriyeli Kürtlere' ağır silahlar gönderilmesi kararını onayladığını belirtti.

Amerikan medyasında yer alan haberlerde, ‘Türkiye’nin karşı çıkmasına karşın, Trump yönetimi Suriyeli Kürtlere ağır silahlar verme kararına onay verdi’ denildi; ancak kararı duyuran yetkilinin kimliği açıklanmadı.

Silahların Rakka operasyonunda kullanılmak üzere gönderileceği belirtildi.

Türkiye'nin itirazlarına rağmen bu kararın alındığı ifade ediliyor.

Planın önce ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a gideceği, ardından da silah teslimatına başlanacağı belirtiliyor.

İMZAYI DÜN ATTI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Donald Trump’ın, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’ye silah verilmesi talimatını dün imzaladığını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Dana White yaptığı yazılı açıklamada, “Dün Başkan (Trump), DEAŞ karşısında Rakka’da açık bir zafer kazanmak için, gerekli görüldüğünde Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Kürt unsurlarını teçhizatlandırmak üzere Savunma Bakanlığını yetkilendirdi” ifadelerini kullandı.

'SDG TEK GÜÇ'

White, PYD/PKK’nın başını çektiği SDG'nin “Rakka’yı yakın zamanda başarılı bir şekilde alabilecek tek güç” olduğunu iddia etti.

Türkiye’nin PYD/PKK konusundaki güvenlik kaygılarının farkında olduklarını kaydeden White, “Türk halkına ve hükümetine, ABD’nin, NATO müttefikimizin ek güvenlik risklerini engellemek ve NATO müttefikimizi korumak hususuna bağlılık konusunda güvence vermek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin, hala SDG’nin Arap unsurlarına öncelik tanıdığını iddia eden White, Rakka ve kurtarılmış tüm bölgelerin yönetiminin yerel Suriyeli Araplara bırakılması gerektiğini de ifade etti.

SİLAHLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Öte yandan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Verilen silahlar küçük silahlar, mühimmat, makineli tüfekler, zırhlı ve zırhlı olmayan araçlar ve teknik ekipmanlar olacak." dedi.

ABD’nin PYD/PKK terör örgütüne "el altından" yaptığı yardımların resmiyet kazanmış olmasının, Ankara ile Washington arasındaki ipleri daha da gerebileceği belirtiliyor.

MATTİS: AYNI GÖRÜŞTE DEĞİLİZ

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise YPG'ye silah kararının onaylandığının açıklanmasından önce, Rakka'yı terör örgütü IŞİD'den kurtarılması için düzenlenen operasyonla ilgili konuştu. Danimarka'da bulunan Mattis, burada yaptığı açıklamada, ABD ve Türkiye'nin gidilecek yol konusunda aynı görüşte olmadıklarını ama bunu çözeceklerini söyledi.

IŞİD'e karşı mücadelede müttefik ülkelerin yetkilileriyle bir araya gelen James Mattis, Türkiye'nin Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basat Öztürk ile de bir araya geldi.

Mattis açıklamasında, ABD'nin IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye'yle birlikte çalışmak istediğini belirtti.

15 ÜLKE BİR ARAYA GELDİ

Terör örgütü IŞİD’e karşı Suriye ve Irak’ta savaşan koalisyona dahil 15 ülkenin savunma bakanları ile üst düzey yöneticileri bugün Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta bir araya geldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN