Trump’a ‘ülkeyi şirket gibi yönetemezsin’ davası

Trump’a ‘ülkeyi şirket gibi yönetemezsin’ davası

ABD’de iki federal başsavcı, Donald Trump’a başkanlık konumunu ve uluslararası şirketlerini kullanarak yabancı devletlerden maddi kazanç sağlama suçlamasıyla dava açacaklarını duyurdu. Trump’ın anayasayı ‘görülmemiş düzeyde’ ihlal ettiği belirtilen iddianame kabul edilirse, bir ABD Başkanı ilk kez bu suçtan yargılanacak.

ABD’de başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana skandallar ve soruşturmalarla başı ağrıyan Donald Trump’a bir kötü haber daha geldi. Başkent Washington ve Maryland eyaleti başsavcılıkları, Trump hakkında yolsuzluk gerekçesiyle dava açacaklarını bildirdi. ‘Türünün ilk örneği’ olduğu belirtilen davalarda, seçilmeden önce ‘ülkeyi şirket gibi yönetmek istediğini’ söyleyen Trump’ın gerek ABD’de, gerek diğer ülkelerdeki şirketleri aracılığıyla yabancı ülke hükümetlerinden maddi kazanç sağladığı öne sürülüyor. Washington Post gazetesinin ulaştığı iddianamenin, Trump’ın, başkanlığa geldikten sonra şirketlerini devretmemesi üzerine kurulduğu belirtiliyor. Trump, ocak ayında şirketlerinin yönetimini oğulları tarafından yönetilen bir kurula devrettiğini açıklamış, ancak bu kurulun Trump’a düzenli olarak şirketlerin durumu hakkında bilgi verdiği belirtilmişti. Buna karşın Washington D.C. Bölge Başsavcısı Karl A. Racine ve Maryland Başsavcısı Brian E. Frosh, Trump’ın kamu görevi ile özel çıkarlarını birbirinden ayırma konusundaki pek çok yükümlülüğünü yerine getirmediği kanısında.

İki savcı tarafından Washington Post gazetesine verilen iddianamede, Trump’ın ‘görülmemiş anayasa ihlallerinde bulunduğu’ belirtiliyor. Trump’ın küresel iş imparatorluğunun, kendisini Amerikan ve yabancı devlet aktörleri tarafından ‘sarılmış’ hale getirdiği ve ABD siyasi sisteminin bütünlüğünü tehlikeye düşürdüğü ifade ediliyor. Anayasa, Başkan’ın özel gelirini, yurtiçi ve yurt dışındaki güçlerden ayırmasını talep eder. Daha önce hiçbir Başkan, anayasal talimata bu kadar itibar etmeyen şekilde hareket etmemişti” ifadeleri kullanılan iddianamede, Trump’ın yabancı hükümetlerin ABD Başkanı’nın iş dünyasındaki çıkarına hizmet edecek teşvikler sunacağı bir durum yarattığı savunuluyor. İddianameye göre yabancı devletler, ABD ile ilişkilerini geliştirmek için Trump’ın yurtdışındaki şirketlerine fahiş fiyatlar ödeyerek iş yapıyor, ayrıca ABD Başkanı’nın başkent Washington’daki otelinde yine büyük meblağlar ödenerek etkinlikler düzenleniyor. Bu ülkelerin arasında Suudi Arabistan, Kuveyt, Gürcistan ve türkiye’nin de bulunduğu belirtiliyor. Trump ayrıca yabancı ülkelerden hediye kabul etmekle suçlanıyor. Ancak bu hediyelerin ne olduğuna va maddi değerine dair bir ayrıntı verilmiyor.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde Beyaz Saray’ın etik avukatlığı görevinde bulunan Norman Eisen, Columbia ve Maryland Başsavcılıklarının hazırladığı iddianamelerin, başkanın yabancı ülkelerden çıkar sağlamasını yasaklayan kanunların ‘kusursuz bir uygulanması’ olduğunu söyledi. Washington Post gazetesine konuşan Eisen, “Trump, ülkemizin kurucu değerleri için en kötü senaryo; bir başkan, göreve geliyor ve konumunun hayal edilebilecek bütün imkanlarını kişisel maddi çıkarı için kullanıyor” diye konuştu.

RUS KRİZİNDEN SONRA İKİNCİ CEPHE

ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibinin Rusya ile bağlantıları üzerine açılan soruşturmalar ve bu soruşturmalara müdahale ederek ‘adaletin sağlanmasını engellediği’ yönündeki iddialar, Başkan’ın azledilebileceği tartışmalarını başlatmıştı. Açılan yeni dava ise doğrudan Trump’ı hedef alıyor ve onu ‘görülmemiş anayasa ihlalleri’ ile suçluyor.

O KAYITLARI AÇIKLAYACAK

Columbia ve Maryland Başsavcılarının Donald Trump hakkında hazırladığı iddianame, bir federal yargıç tarafından kabul edildiği takdirde, ABD Başkanı’nın vergi iadesi kayıtlarını açıklamak zorunda kalması da gündeme gelecek. Bu şekilde Trump’ın yurtdışındaki işlerinden kazandığı meblağın ve bunun kamu göreviyle ilişkisinin de aydınlatılması hedefleniyor. Trump, geçen ekim ayındaki başkanlık seçimleri sürecinde bütün baksılara rağmen gelir beyanında bulunmayı reddetmişti.

DEVLETİN MALINI KİRALIYORMUŞ

ABD Başkanı Donald Trump, sadece yabancı ülkelerden değil, yurt içinden de haksız gelir elde etmekle suçlanıyor. İki Başsavcı’nın hazırladığı iddianamede, Trump’ın şirketinin başkent Washington’daki Eski Posta Ofisi binasını çeşitli etkinlikler için kiralamaya devam ettiği belirtiliyor. Trump, bu ofisi de içinde bulunduran bir komplekste bir otel açmıştı. Ancak devlet ve Trump arasında yapılan anlaşmada, seçimle işbaşına gelmiş bir kamu görevlisinin söz konusu binayı kiralamaya devam edemeyeceği belirtiliyordu.

‘KONGRE’NİN YAPAMADIĞINI YAPIYORUZ’

Başkent Washington’daki Columbia Bölge Başsavcısı Karl A. Racine, davayı açmalarına gerekçe olarak Kongre’nin Başkan’ın gücünü dengelemeye yönelik görevini yerine getirmemesini gösterdi. “Kongre’nin yerine getirmeye istekli görünmediği denge ve kontrol mekanizmasını uygulamak istiyoruz” diye Başsavcı, ABD Kongresi’nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçi Partili üyelerin gerekli adımları atmadığını, kendisinin de bu nedenle söz konusu davayı açma konusunda ‘zorunluluk’ hissettiğini ifade etti.

FIRST LADY SONUNDA BEYAZ SARAY’DA

ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi ‘First Lady’ Melania Trump, yaklaşık beş ay sonra Beyaz Saray’a taşındı. Melania Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “ Yeni evimizde geçireceğimiz günler için çok heyecanlıyım” ifadelerini kullandı.

17-06/13/dg.jpg

Trump, hesabında Beyaz Saray’daki Kırmızı Oda’nın penceresinden görünen Washington Anıtı’nın fotoğrafını da paylaştı. “First Lady”, 11 yaşındaki oğlu Barron’un okulu tatil olana kadar New York’taki Trump Tower’da kalmayı tercih etmişti. 20 Ocak’ta devlet başkanlığı görevine başlayan Trump’ın eşi Melania Trump’ın Beyaz Saray’a taşınmama kararı, Amerikalılar tarafından eleştirilmişti. Melania Trump, yemin töreninin ardından eşiyle Beyaz Saray’a taşınmayan ilk first lady olmuştu. Trump’ın halefi Barack Obama’nın eşi Michelle Obama, kızlarına yeni okul bulmak için eşinden önce Washington’a taşınmıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN