Trump'ın İran kararı ile milyarlarca dolarlık anlaşmalar çöpe gidecek, petrol yükselecek

Trump'ın İran kararı ile milyarlarca dolarlık anlaşmalar çöpe gidecek, petrol yükselecek

ABD Başkanı Donald Trump bugün İran nükleer anlaşmasının geleceğine ilişkin açıklama yapacak. Uzmanlar, Trump’ın anlaşmadan çıkması halinde iş dünyasından siyasete, kararın küresel ekonomide büyük etkileri olacağına, petrol fiyatlarının yükselme riski olduğuna ve milyarlarca dolarlık iş anlaşmasının çöpe gidebileceğine işaret ediyor.

Bloomberg’de yer alan bir analize göre kararın en önemli sonucu küresel petrol piyasalarına ve Ortadoğu jeopolitiği üzerinde olacak.

Trump'ın İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan çekileceğini ilan etmesi durumunda, piyasalarda risk algısını artması, petrol fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor. Karar öncesinde ABD petrolü son üç yıldır görmediği bir düzey olan 70 doları da aştı.

Yapılan bir araştırma İran’ın ihraç ettiği günlük petrol hacminin günde 500 bin varil kesileceğini ortaya koyuyor. Bu ihracatın yarısından Çin ve Hindistan’a giderken, yaklaşık çeyreği de Avrupa Birliği’ne gidiyor.

PETROL FİYATLARI YÜKSELECEK

Trump'ın İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan çekileceğini ilan etmesi durumunda, piyasalarda risk algısını artması, petrol fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor.

Anlaşmadan çıkılması on milyarca dolarlık iş anlaşmasının da bozulmasıyla sonuçlanabilir:

Analize göre en büyük yankı uyandıracak anlaşmalar şöyle:

Airbus Group SE İran ile 19 milyar dolar değerinde 100 yolcu uçağının satışı için anlaşma imzaladı.

Boeing Co. İran’ın Aseman Havayollarıyla 3 milyar dolar değerinde 30 yolcu uçağı için anlaştı.

Total ve Çin’in devlete ait enerji şirketi China National Petroleum Corp. Güney Pars Denizi’nden doğalgaz çıkartılması için 5 milyar dolar değerinde 20 yıllık bir anlaşma imzalamıştı.

WALL STREET DÜŞÜŞLE AÇILDI

Öte yandan Füresel petrol fiyatlarının 70 doların üzerinden tekrar gerilemesinin ardından Asya borsaları yükselişle kapanırken, Avrupa borsalarının ardından Wall Street’te de endeksler ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmaya ilişkin kararı (TSİ 21:00) öncesinde düşüşte.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artıracağı beklentisini güçlendiren güçlü ekonomik verilerle dolar endeksi 2018’in yeni zirvelerine yükseldi.

ABD - ABD’de geçen hafta açıklanan istihdam ve ücretlerinin beklentilerin altında gelmesi, piyasaların ABD ekonomisine olan güveni zedelemedi. Fed’in bu yıl faiz artırımına devam edeceği beklentisiyle dolar güçlü seyrini sürdürüyor ve 2018 zirvesine tekrar yaklaştı.

Avrupa ekonomilerinden gelen zayıf verilerle baskılanan euro ile birlikte parite 1.19 barajının da altına inerek 1.1839’a kadar geriledi. Dolar endeksi ise ABD ekonomisinden gelen veriler ve jeopolitik gelişmelerle 93.02’ye kadar yükseldi.

Trump’ın kararı öncesi sabah açılışta hafif yükselen Avrupa borsalarında ise DAX  yüzde 0.46 düşüşle 12,888.02 puana gerilerken,  FTSE ‘Banka Tatili’nin ardından yüzde 0.09 yükseldi. CAC yüzde 0.34 düşüşle 5,512.51 puana, FTSE MIB ise yüzde 1.68 düşüşle 24,132.13 puana geriledi.

Trump'ın tansiyonu yükselten kararı öncesi petrol fiyatları da yükselişe geçti. Açıklama öncesinde petrol fiyatları 2014 yılının Kasım ayından bu yana en yüksek düzeyde.

Trump'ın İran'a yönelik ekonomik yaptırımları tekrar başlatma ihtimali petrol piyasalarında arz endişelerini körüklemesiyle, Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede temel ölçüt olarak kullandığı Brent ham petrolünün varil fiyatı 75.94, ABD hafif petrolünün varil fiyatı da 70.2 dolarda.

Dolar endeksi 93.206 puanda seyrederken, doların küresel piyasalarda değer kazanması metal fiyatlarında düşüşe neden oldu.

Metal fiyatlarında görülen günlük değişimler;

- Gümüş yüzde 0.55 düşüşle 16.405 dolardan,

- Altın yüzde 0.46 düşüşle 1,308 dolardan,

- Bakır yüzde 1.10 düşüşle 3.045 dolardan,

- Platin yüzde 0.37 düşüşle 909.9 dolardan,

- Paladyum yüzde 0.17 düşüşle 960.5 dolardan işlem gördü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN