Trump’ın mülteci programını askıya almasına yargı engeli

Trump’ın mülteci programını askıya almasına yargı engeli

Washington Eyaleti Seattle Bölge Mahkemesi Federal Yargıcı, ABD Başkanı Trump’ın 24 Ekim’de 11 ülkeden gelen mülteci kabullerine yönelik aldığı durdurma kararını kısmen askıya aldı.

Seattle Bölge Mahkemesi Federal Yargıcı James  Robart’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın 24 Ekim’de 11 ülkeden gelen mülteci  kabullerine yönelik aldığı durdurma kararını kısmen askıya aldığı bildirildi. 

Yargıç Robart, aralarında Mısır, İran, Irak, Libya, Mali, Somali,  Sudan, Güney Sudan, Suriye, Yemen ve Kuzey Kore’nin bulunduğu 11 ülkeden gelen  mültecilerin ABD’ye karşı iyi niyetleri söz konusu olduğu sürece işlemlerinin  askıya alınamayacağına ve güvenlik incelemeleri devam ederken başvuru ve  kabullerinin işleme konulması gerektiğine hükmetti.

Robart ayrıca Trump yönetiminin durdurduğu mültecilerinin aile  bireylerinin de mülteciler üzerinden ülkeye gelmesini sağlayan programın tekrar  başlatılmasına hükmetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre söz konusu ülkelerden kabul  edilen mülteciler, ABD’ye kabul edilen mültecilerin toplamının yüzde 40’ına  tekabül ederken 2015 yılında aile bireyleri üzerinden ABD’ye kabul edilen mülteci  sayısının ise yaklaşık 2 bin olduğu ifade ediliyor.

Davacı mülteciler ve mültecileri destekleyen sivil örgütler yönetimin  mülteci programını askıya almasının ABD anayasasını ihlal ettiğini savunmuştu.

YARGIÇ TRUMP'IN KORKULU RÜYASI 

Cumhuriyetçi olan eski ABD Başkanı George W. Bush tarafından atanmış  olan Yargıç Robart, Trump’ın başkanlığının ilk haftasında imzaladığı ve çoğunluğu  Müslüman olan 7 ülke vatandaşlarına ABD seyahat yasağı getiren kararnamesini askıya alan ilk yargıçtı.

Robart daha sonra Trump yönetiminin kararnamede yaptığı değişikliklere  rağmen Trump’ın seyahat ve vize engeli uygulayan kararnamelerini iki kez daha  reddetti.

Trump, Twitter hesabı üzerinden Robart’ın kararını Yüksek Mahkemeye  taşıyacağını ifade ederken yargıcı “sözde yargıç”, verdiği kararı ise “gülünç” olarak nitelemişti.

WASHİNGTON/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN