Türkiye Rusya ve İran arasında "pilot proje" mutabakatı sağlandı

Türkiye Rusya ve İran arasında "pilot proje" mutabakatı sağlandı

Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de alıkonulan kişilerden küçük bir grubun karşılıklı olarak serbest bırakılacağı "pilot proje" için mutabakat sağladı.

Rusya'nın Soçi kentinde süren Suriye konulu 10. Garantörler Toplantısı'nın ön görüşmelerinde Türkiye, Rusya ve İran, rejim ile muhalefet arasında güven artırıcı önlemler kapsamında, alıkonulanlardan az sayıda kişinin serbest bırakılması yönünde uzlaştı.

Toplantıya katılan kaynaklardan alınan bilgiye göre, Astana  anlaşmaları kapsamında oluşturulan Alıkonulanlar Çalışma Grubu'nun bugün  düzenlenen dördüncü toplantısında, Türkiye, Rusya ve İran, "pilot proje" ismini  verdikleri bir mutabakata vardı.

Taraflar, rejim ve muhaliflerin elindeki az sayıda tutuklunun  karşılıklı olarak serbest bırakılması için uzlaştı.

Güven artırıcı önlemler kapsamında gerçekleştirilecek takasın kaç  kişiyi kapsayacağı, hangi noktalardan yapılacağı ise henüz kararlaştırılmadı.

Bu arada, garantör ülkelerin yarınki ana toplantı öncesinde yaptığı üçlü görüşme de sona erdi.

Görüşmelerin gündemini İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki son  durum, mültecilerin geri dönüşü, alıkonulanların serbest bırakılması ve Anayasa  Komitesi çalışmaları oluşturuyor.

Yarınki oturumların 10.00 sularında BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan  de Mistura'nın, üç garantör ülke ile Anayasa Komitesi konusunda gerçekleştireceği  gayriresmi toplantıyla başlaması planlanıyor.

Tüm tarafların bir arada olacağı ana toplantının yarın akşam  saatlerinde yapılması öngörülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN