Türkiye’ye gelen İsrail milletvekili Svetlova KARAR’a konuştu: Mucize beklemeyin ama atmosfer olumlu

Türkiye’ye gelen İsrail milletvekili Svetlova KARAR’a konuştu: Mucize beklemeyin ama atmosfer olumlu

Ankara-Tel Aviv hattında imzalanacak anlaşmanın arefesinde Türkiye’ye gelen İsrail milletvekili Svetlova KARAR’a konuştu: Suriye’de yaşananlar bizi nasıl bir araya getirebilir diye düşünmeliyiz. Kazanacak çok fazla şeyimiz var.

[Karar]
KENAN BUTAKIN

Mavi Marmara katliamının ardından ilk kez İsrailli bir milletvekili Türkiye’ye geldi. İki ülke ilişkilerinin normalleşmesine dönük anlaşmadan önce İstanbul’a gelen İsrail Siyonist Birliği Partisi Milletvekili Ksenia Svetlova, Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT) ile İsrail düşünce kuruluşu MİTVİM Enstitüsü’nün işbirliğinde gerçekleştirilen ‘İsrail-Türkiye Anlaşmasına Doğru’ adlı toplantıya katıldı.

KAZANACAK ÇOK ŞEY VAR

Karar’ın sorularını cevaplayan Svetlova, henüz imzalanmayan anlaşmada Gazze’ye insani yardımların gönderilmesinin amaçlandığını kaydetti. Svetlova, İsrail ve Türkiye işbirliği ile bazı projelerin yapılabileceğini, öncelikle hastane ve enerji alanından başlanılacağını söyledi.

Suriye’deki gelişmelerin de bu anlaşmaya giden yolu etkilediğini kaydeden Svetlova, şunları söyledi: “Bölgemizde terörist faaliyetler yaşanıyor. Örneğin henüz birkaç hafta önce İstanbul’da da bir saldırı düzenlendi. Bu saldırıda hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Bu açıdan düşünürsek, Türkiye ve İsrail ekstrem gruplara karşı işbirliği yapabilir. Suriye’de yaşananlar bizi nasıl bir araya getirebilir diye düşünmemiz gerekiyor. Gerçekçi olalım. Çünkü iki ülke olarak da kaybedecek ve kazanacak çok fazla şeyimiz var.”

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin zaman alacağını ifade eden Svetlova, “Ama bu bir mucize değil. Anlaşmadan sonra pozitif adımların devam etmesi gerekiyor. Diğer yandan STK’lar da iş adamları da çalışmalar yapacak, doğalgaz konusunda çalışmalar olacak. Bu açıdan pozitif bir atmosfer bekliyorum. Çünkü sıfırdan başlamıyoruz” diye konuştu.

MISIR İLE İŞBİRLİĞİ YAPILABİLİR

Türkiye-Mısır ilişkilerine de değinen Svetlova, “Rusya ve Türkiye arasında buzlar eriyor. Ayrıca Türkiye ile Mısır, Gazze konusunda işbirliği için bir yol bulabilir. Bu işbirliği sadece Gazze ile ilgili değil, başka konularda da olabilir“ dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN