Uzman psikolog Ayben Ertem: Tablete karşı kutu oyun terapisi

Uzman psikolog Ayben Ertem: Tablete karşı kutu oyun terapisi

Uzman psikolog Ayben Ertem, aile bireylerinin kafasını TV, tablet ve cep telefonlarından kaldıracak eğlenceli bir yol buldu: Aile içi iletişim kurmak için geliştirdiği kutu oyunlar.

[Karar]
ÜRÜN DİRİER

Nerede o eski bayramlar? Nerede o babanın baş köşeye oturduğu eski sofralar? Nerede o torunları dizi dibine toplayıp masal anlatan nineler? Nerede nerede nerede? Teknoloji bağımlısı modern aile bireylerinin günlük rutini, işten eve dönüp apar topar karınlarını doyurduktan sonra, TV izlemek ve internette gezinmekten ibaret hale geldi. Anne baba ile çocuk arasındaki iletişim ise neredeyse, haftasonu AVM turlarıyla sınırlı. Ortak zaman ve ortak paylaşımlar da kısıtlı.

Aile terapisi üzerine çalışan Uzman Psikolog Ayben Ertem, iletişim çağındaki bu iletişimsizlik sorununa çare olacak kutu oyunlar geliştiriyor. “Akşam evde herkes bilgisayarını, cep telefonunu alıp bir kenara çekilmesin diye iletişim kurmayı özendirecek 10 kutu oyunu geliştirdim. Oyunların amacı, aile bireylerinin birbirleriyle doğru iletişim kurarak hayatı paylaşmalarını sağlamak” diyen Ertem, oyunların çocuklar için olduğu kadar ebeveynler için de terapi edici etkisi olduğunu söylüyor.

16-04/29/uzm-psikolog-ayben-ertem.jpg

Bir çocuğun üç ebeveyni vardır

Oyun terapisinin duayen ismi Byron Norton'un dediği gibi bir çocuğun üç ebeveyni vardır. Annesi, babası ve anne baba arasındaki iletişim. Aile bireylerinin birbirleriyle duygularını, düşüncelerini paylaşmak, hatta en gizli sırlarını ortaya dökmek üzere kurgulanan oyunlar, çocukların sosyal, zihinsel ve duygusal gelişimini destekliyor. Çocuk, oyun sayesinde anne ve babası arasındaki yoğun etkileşimi de tecrübe etmiş oluyor.

16-04/28/kitap.jpg

Sülalede kimin kapı dinleme huyu var?

Gelelim oyunlara. Ertem'in kutu oyunları içinde en popüler olanı “Az lakırtı bol iletişim.” Bu oyun soru kartlarıyla oynanıyor. “Sülalede kimin kapı dinleme huyu var?”, “Ailede en çok kim küsüyor?”, “Ailemiz hangi TV dizisine benziyor?”, “Piyangoyu tuttursan ne yapardın?”, “Sana göre haksızlık olan bir şeyi söyler misin?” gibi sorularla aile bireylerinin eğlenceli bir sohbet içine girmeleri sağlanıyor. Ertem, oyunu oynayan ailelerden “Meğer biz daha önce hiç sohbet etmiyormuşuz” türünden geri dönüşler aldığını anlatıyor. Bir diğer popüler oyun da “Hikayeni sen oluştur.” Bu oyunda da birbirinden bağımsız cümleler ile bir hikaye anlatılmaya çalışılıyor. Bu şekilde çocuğun bilinç akışı takip edilerek, korkuları, zaafları ve ilgi alanları farkedilebiliyor. “Duygu kartları” oyunu ile duygu paylaşımı sağlanırken, “Binbir surat” oyunu ile de drama tekniği kullanılarak sözsüz anlatım destekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN