Vatandaşın hamlesi darbeci planı bozdu

Vatandaşın hamlesi darbeci planı bozdu

Denizli’deki FETÖ iddianamesinde vatandaşın darbecilerin planını nasıl bozduğu yer aldı. Darbeciler elektriği kesilen Çardak Havalimanı’ndan 500 komandoyu Ankara’ya götürmek için harekete geçti ancak pist, sivil araçlarla kapatılınca hain plan bozuldu.

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen, 20 klasör ve 143 sayfadan oluşan iddianamede, kentte 15 Temmuz gecesi yaşananlar ayrıntılı şekilde yer aldı. İddianamede, Denizli 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır’ın darbe öncesi yıllık izinde olduğu, izindeyken emir astsubayına bırakması gereken makam telefonunu yanında götürdüğü, 12 Temmuz’da izinden döndükten sonra Özbakır’ın aracına sivil plaka taktırarak İzmir’e gittiği ve “ağabey” olarak hitap ettiği kişiyle görüştüğü  aktarıldı.

Askeri planlamaya göre bir hafta önceden hazırlığı yapılması gereken tatbikat ve faaliyet uygulamalarının Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığında emirle 14 ve 15 Temmuz’da acilen başlatıldığı vurgulanan iddianamede, 16 Temmuz saat 02.30’da “eğitim ve intikal uygulaması”nın yapılacağı bildirildiği, önceki davranışlara aykırı olarak da Ege Ordu Komutanlığına iletilmeden, gereğinden fazla mühimmat ve kumanyayla Çardak Hava Meydan Komutanlığına intikal emri verildiği anlatıldı.      

HADİ BİR DARBE YAPALIM

İddianamede, darbe girişimi için komandoları intikal ettiren Albay Erol Akman’ın, yanındaki Uzman Çavuş Kenan Bölükbaşı’na “Hadi bir darbe yapalım, sen daha önce hiç darbe yaptın mı?” şeklinde sözler söylediği bilgileri de yer aldı. İddianamede, konvoyun bir kısmının havalimanına erken giriş yaptığı, Yarbay Afşin Yapar ve Binbaşı Ertuğrul Yavaşça’nın komuta ettiği birliğin ise güzergahı şaşırarak Çardak Hava Meydan Komutanlığı yerine sivil uçuşların gerçekleştirildiği Çardak Havalimanı’na ulaştığı ve burada toplanan vatandaşların konvoyun geçişine müsaade etmediği kaydedildi.

İddianamede ayrıca askeri araca binerek direksiyonuna sarılan ve gösterdiği cesaretle öne çıkan 2 çocuk annesi Elif Dağdelen Sarı’nın kahramanlıkları da yer aldı.

BAŞARISIZ OLUNCA BELGELERİ İMHA ETTİLER

İddianamede darbeci Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır, “Sabah saatlerinde darbenin gerçekleşmemesi üzerine belgeleri imha etmiş, atıklarının da yok edilmesini sağlamıştır” bilgisi de yer aldı.

500 KOMANDO İKİNCİ AŞAMAYDI

Darbe kalkışmasının ortaya çıkması üzerine Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığından, ardından da izinde olan havalimanı sorumlusu Albay Alpay Alpdoğan’dan “Hiçbir askeri uçağın iniş ve kalkışına izin verilmemesi” talimatlarını alan Çardak Hava Meydan Komutanlığındaki nöbetçi personel uçaklara yol gösteren “Tacan” isimli cihazı kapattı. Denizli Valiliği’de ilçenin elektriğini kesti. Engellemenin karşısında bir şey yapamayan darbeciler askeri araçların farlarıyla pisti aydınlatıp uçaklarla darbenin ikinci aşaması için 500 komandoyu Ankara’ya sevketmeye çalıştı. Ancak bu kezde vatandaşlar devreye girerek pisti araçlarla kapattı. Görevliler ise uçakların kalkmaması için 11 bin ton yakıtı döktü. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN