Vergi artırılır ama millete izah etmek şartıyla

Vergi artırılır ama millete izah etmek şartıyla

Faizlerin yüksek olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faiz düşerse, enflasyon da düşer" dedi. Erdoğan, kamu özel projelerinde ekonomik faydanın sadece maliyetle sınırlı olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu-özel işbirliği projelerinin ekonomik faydasının sadece maliyetle sınırlı olmadığını, zaman ve yüksek kalitenin de gözönünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşma sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türkiye'nin bir yandan bölgesindeki krizlerle mücadele ederken diğer yandan hedeflerine doğru ilerleme gücüne sahip olduğunu, büyüme rakamlarının ekonominin doğru yolda olduğunu gösterdiğini söyledi. Faizlerin ise halen istenilen seviyede olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer faizlerde düşüşü sağlayamazsak, bunu başaramazsak, bilesiniz ki birçok musibet bizi beklemektedir. Piyasa faizinin yüzde 20 olduğu bir ülkede yatırımcı, yatırım yapabilir mi, istihdam artabilir mi, artmaz. Ondan sonra lanetle de karşı karşıya kalırız. Birçok sefil ailelerle karşı karşıya kalırız. Biz faizci akıllarla, faiz lobilerinin yaklaşımlarıyla adım atamayız, eğer onlarla adım atarsak sadece onları ihya ederiz. Bakın enflasyonda hala düşüşü sağlayamıyoruz. Niye? Yüksek faiz sebebiyle. Bu benim iddiam. Yüksek faiz asla enflasyonu aşağı çekmeyecektir. Hep onun önündeki en önemli engeldir. Faiz düşerse enflasyon düşer. Faiz yüksek olursa aynen o da yüksek olur. Ama şu andaki anlayış ne? Ters orantılıdır. Hayır, ters orantılı değil. Ne zamanki faizi 4,6'ya çektik. Enflasyonda tek haneli rakamda ciddi bir düşüş ortaya koydu" dedi. Erdoğan, hem 2017 hem de önümüzdeki 3 yıl için belirlenen yüzde 5,5'lik büyüme hedefinin memnuniyet verici olduğunun altını çizdi. Orta Vadeli Program’da yer verilen kamu-özel iş birliği projelerinin, alt yapı ve üst yapı yatırımlarının tamamlaması sürecine yapacağı katkı bakımından önemli olduğunu dile getiren Erdoğan, kamu özel iş birliği projelerinin ekonomik faydalarının karşılaştırılmasının sadece maliyetle sınırlı tutulmaması gerektiğini anlattı. Aynı zamanda erken ve yüksek kaliteyle tamamlandıkları gerçeğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bu tür projelerin yabancı sermayeyi ve teknoloji paylaşımları başta olmak üzere yabancı ortaklıkları cezbetmesi gerektiğini bildirdi. 

VERGİ ARTIŞI VATANDAŞA İZAH EDİLMELİ 

İstihdam konusunda hedeflerin yüksek tutulması gerektiğine işaret eden Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yapmamız gereken, hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak hem de milletimizi mutlu edecek bir ekonomi anlayışına sarılmamız gerekir. Bu çerçevede icap ettiğinde vergi artışı yapılmaz mı? Elbette yapılır ama bir şartla. Ortaya çıkan yükü doğru hesaplayarak millete bunu en baştan izah etmemiz, insanları yapacakları fedakarlıkla, elde edilen kaynağı nereye kullanacağımıza ikna etmemiz şartıyla bunu yapabiliriz. Aksi takdirde 'ben yaptım oldu' anlayışına, ekonomi politikalarında yer yoktur." 

VARLIK FONU YATIRIMA DESTEK OLACAK

Türkiye Varlık Fonu (TVF) konusuna da değinen Erdoğan, “Varlık Fonu'nun içeride ve dışarıda ihtiyaç duyduğumuz yatırımların katalizörü olacağını ümit etmiştik. Ancak fonun henüz böyle bir kapasiteye kavuşmadığı da bir gerçektir. Bu sıkıntıyı da en kısa sürede aşarak Varlık Fonu'nu büyüme için ihtiyaç duyacağımız yatırımların en önemli destek unsuru haline getirileceğimize inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu. 

YASTIK ALTINDAKİ ALTIN BİR ŞEY KAZANDIRMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'yastık altı altın' çağrısı da yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hazine Müsteşarlığımız tarafından 2 Ekim itibariyle Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla talep toplama işlemleri başlayan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları uygulamasını da gerçekten çok önemli görüyorum. Vatandaşlarıma sesleniyorum, yastığın altında veya kolumuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Fakat burada, o altın sahiplerine değerlendirme noktasında çok şeyler kazandıracağına inanıyorum. Vatandaşlarımızı, yastık altındaki altınlarını bu şekilde değerlendirerek, hem kendine, hem ülkemizin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamaya davet ediyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN