Yabancı yatırımcıya Türk hukuku rehberi

Yabancı yatırımcıya Türk hukuku rehberi

Türkiye yabancı yatırımcıların ilgi odağı olsa da, kimi zaman yasal sorunlar nedeniyle büyük projeler hayata geçirilemiyor. Türk hukukunu kavrayamayan yabancı yatırımcılar sürecin uzaması veya bürokratik engeller nedeniyle vazgeçiyor. Türkiye'nin önde gelen hukukçularından Prof. Dr. İlhan Helvacı işte bu soruna çözüm olacak bir kitap çalışması yaptı. Türk Sözleşmeler Hukuku’nu İngilizce olarak, en teknik ve anlaşılması güç konularını bile sade ve anlaşılır bir dille anlattı.

KARAR

Türkiye son yıllarda yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği ülkelerden biri. Ancak Türkiye'deki yasal sistem kimi zaman yabancı yatırımcıların zorluklar yaşamasına neden oluyor. İşte bu sorunlara çözüm olacak bir kaynak eser İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Helvacı'dan geldi. Helvacı Türk Sözleşmeler Hukuku’nu İngilizce olarak, “Turkish Contract Law” adıyla kitaplaştırdı. Sözleşmeler Hukuku’nun en teknik ve anlaşılması güç konularını bile sade ve anlaşılır bir dille anlatan kitap dünyanın hukuk alanındaki önde gelen yayınevlerinden Alman Springer tarafından yayınlandı. Esere internet ortamında elektronik kitap (e-book) olarak da erişilebiliyor.

HUKUKİ SORUNLARA IŞIK TUTACAK

2016-2017 eğitim öğretim yılında İngiltere’de Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 3 dönem boyunca misafir öğretim üyeliği yapan Prof. Helvacı “Turkish Contract Law” isimli kitabıyla Türk Sözleşmeler Hukuku’na dair önemli bir eksikliği gidermeyi amaçladığını söyledi. Prof. Helvacı, “Eser, geniş bir okuyucu kitlesine hitap ediyor. Özellikle Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı şirketler ve onların hukukçuları Türk Sözleşmeler Hukuku’nun temel ilkelerini bu eser sayesinde öğrenebilecekler. Yabancı yatırımcılara hukuki danışmanlık hizmeti veren Türk hukukçuları da bu eserden yararlanabilecekler. Ayrıca, Türk Sözleşmeler Hukukunu öğrenmek isteyen yabancı öğrenciler, örneğin ülkemize Erasmus Programı çerçevesinde gelen yabancı öğrenciler gayet anlaşılır ve sade bir dille kaleme alınmış bu temel eser üzerinden Türk Sözleşmeler Hukukunu öğrenebilecekler. Kendi öğrencilerimiz de bu kitapla birçok İngilizce teknik hukuk terimini ve bu terimlerin sözleşmeler hukuku alanındaki yaygın kullanımlarını öğrenebilecekler’’ dedi. Kitap 5 ana başlık altında 34 bölümden oluştuğunun altını çizen Prof. Helvacı, “Kitabın, özellikle yabancılık unsuru taşıyan sözleşmesel uyuşmazlıkları konu edinen davalarda ve tahkim yargılamalarında karşı karşıya kalınan hukuki sorunlara ışık tutabileceğini düşünüyorum” dedi.

17-10/16/turkish-contract-law-kitap-kapagi-1508162155.png

YABANCI YATIRIMCI TÜRK HUKUKUNU BİLMEK İSTİYOR

Helvacı 297 sayfalık eserin, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancı şirketler, Türk sözleşmeler hukukunun “borçlu temerrüdü”, “kusursuz imkânsızlık”, “sorumsuzluk anlaşmaları”, “aynen ifa”, “ifa yerine tazminat”, “sözleşmeden dönme”, “sözleşmenin feshi”, “cezai şart”, “zararın ve tazminatın hesaplanması” gibi temel meselelerini öğrenebileceklerini belirtti. Yabancı yatırımcıların sözleşmelerinde genellikle tahkim kayıtlarına yer verdiği ve uyuşmazlıkların hakemler eliyle çözüme kavuşturulmasını talep ettiklerini belirten Helvacı “Sözleşmenin Türk tarafı da tahkim kayıtlarını kabul etmekte ancak yargılamanın Türk hukukuna göre yapılmasını tercih etmektedirler. Hâl böyle olunca özellikle atanan yabancı hakemler ve onların yabancı hukukçuları Türk sözleşmeler hukuku ve özellikle yukarıda sözünü ettiğimiz meseleleri öğrenebilecekleri kaynaklara ihtiyaç duymaktadırlar” dedi. Türkiye'de başta nükleer enerji olmak üzere bir çok enerji kaynağı, yabancı yatırımcılarla ortak çalışmalar sonucunda elde edildiğini belirten Helvacı “Yabancı şirketler de böylesine büyük yatırımlara kalkışmadan evvel; Türk hukukunu, özellikle de Türk sözleşmeler hukukunu genel hatlarıyla öğrenmek istemektedirler” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN