Yatırımlar borsayı ‘teşvik’ edecek

Yatırımlar borsayı ‘teşvik’ edecek

Hükümetin özel sektöre sağladığı yatırım teşviklerinin borsayı da canlandırması öngörülüyor. Bu yıl ihracat ağırlıklı enerji, sağlık, otomotiv sektörlerinin Borsa İstanbul’da öne çıkması bekleniyor. Hisseleri işlem gören şirketlerin net kârlılıkların da ise artış görüldü.

Borsa İstanbul’da payları işlem gören şirketlerin karları 2017 yılında beklentileri aşarken, 2018 yılında ekonomi yönetiminin sağlayacağı teşviklerden yararlanacak sektör ve şirketlerin öne çıkması bekleniyor. Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, borsa şirketlerinden yüzde 54’ünün net kârının beklentilerin üzerinde, yüzde 3’ünün ise öngörülerin altında kaldığına dikkati çekti. Atılal, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Hükümetin ekonomide en ufak bir yavaşlamaya razı olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla uzun süredir yavaş seyreden ve ithal malı talebini artıran özel sektör sabit sermaye yatırımlarına da dev teşvikler gelmesi bekleniyor. 22 firma 100 milyar liranın üzerinde proje için teşvik belgesi başvurusunda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 29 Mart’ta düzenlenecek törenle teşvik belgelerini firmalara vereceğini ve yatırım talebinde, enerji, petro-kimya, sağlık, madencilik, tarım teknolojileri, haberleşme sektörlerinin başı çektiğini yetkilerin yaptığı açıklamalardan biliyoruz.” Atılal, ekonomi yönetiminin reel sektör ve finans alanını destekleyici adımlarının şirketlere önemli maliyet avantajları sağlamasını beklediklerine değinerek, bunun da genel karlılıklarını bozan etmenlerin azalmasına, dolayısıyla daha verimli ve karlı olmalarına imkan yaratacağını dile gettirdi. Yatırımcıların da bu durumdan yararlanacaklarını söyleyen Atılal, “Başta cari açığımızı azaltıcı yatırımlar olmak üzere, enerji, petro-kimya, sağlık, madencilik, tarım teknolojileri, savunma ve haberleşme sektörlerinin en fazla yarar sağlayacak sektörler olmasını bekliyorum. Bu ana sektörler dışında çimento, cam ve çelik sektörü de teşviklerden yararlanabilir.” dedi. Atılal, 2018 yıl sonu için demir-çelik, enerji, bilgisayar, yazılım, havacılık, gübre, petro-kimya ve cam sektörünün diğer sektörlere göre daha iyi performans göstermesini beklediğini, ancak yatırımcıların hisse seçimi konusunda profesyonellerden yardım almaları gerektiğini vurguladı. Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan da 2017 yılında payları borsada işlem gören şirketlerin karlılıklarında yıllık bazda önemli artışlar görüldüğünü belirtti. Gürcan, “Teşviklerin ekonomik büyüme ve kar büyümesinde kritik önem taşıyor” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN