Rusya 2018’in iki farkı...

FIFA Başkanı Infantino “En iyi Dünya Kupası’nı yaşıyoruz” diyor. Heyecanı, futbol kalitesi, sürprizleri ile şüphesiz son dönemin en keyifli organizasyonlarından biri. Ama Rusya’daki 2018 Dünya Kupası tarihe oynanan futboluyla değil, 2 farklı yönüyle geçecek. Gelecek kuşaklar bu Dünya Kupası’ndan öncelikle, geleneksel futbolun bitip teknolojinin sahaya girdiği sürecin başlangıcı olarak bahsedecek.

FIFA’nın gol çizgisi teknolojisi ve video hakem uygulamasını aynı anda devreye soktuğu bu süreçle endüstriyel futbol geri dönülemez süreci başlattı. Çünkü bu teknoloji çok başarılı kullanıldı. Video hakem uygulamasına mesafeli yaklaşan, ‘VAR futbolun ruhuna aykırı’ diyen eski MHK Başkanı Mustafa Çulcu bile ikna oldu. Çulcu, “VAR sisteminin yüzde 99.3 başarılı olmasının sebebi bu iş için eğitimli ve donanımlı hakemlerin görev yapmasıdır. Oynanan 62 maçın 50’sinde İtalyan Irrati (13) ve Orsato (7), Hollandalı Makkelie (11), Alman Zwayer (8), Arjantinli Vigliano (7), Amerikalı Geiger (4) görev aldı” diyerek doğru uygulanması durumunda katkı sağlanacağının görüldüğünün altını çizdi.

62 maçta 17 kez başvuruldu video hakem uygulamasına. Bunların 16’sı grup aşamasındaki maçlardaydı. İran- Portekiz maçında 3 kez devreye sokuldu mesela. Ama eleme aşamalarında sadece bir kez uygulandı. Eski hakem ve TV yorumcusu Murat Fevzi Tanırlı, Brezilya- Belçika maçındaki penaltı pozisyonunu VAR’ın tek hatası olarak yorumladı. Tanırlı, bu sezon Spor Toto Süper Lig’de de oynanacak VAR için uyarıda da bulundu: “Bizdeki uygulamanın bu başarı oranına gelebilmesi için sabır göstermek gerekiyor. Bir de herkes video hakemi olamaz. Dünya Kupası’nda video hakem, 5-6 isim arasında döndü.”

Çulcu ve Tanırlı’nın uyarıları yerinde çünkü Dünya Kupası’ndaki müthiş başarı oranı geçen sezon Avrupa liglerinde yaşanmamıştı. İtalya ve özellikle Almanya’daki VAR uygulaması çok sıkıntılı geçti. İngiltere de VAR’ı tartıştı, Premier Lig yönetimi kararı kulüplere bırakınca kulüpler VAR’a ‘hayır’ dedi. Dünyanın en iyi hakemlerini toplayıp bu başarıyı yakalayan FIFA’nın VAR başarısı bakalım hakem havuzları sınırlı olan ülke liglerine ne oranda yansıyacak, hep beraber göreceğiz. Ama şurası net ki, teknoloji geldi mi gitmez!

2018 Dünya Kupası tarihe ikinci bir özelliğiyle de geçecek. O da süper yıldızlar çağının bu şampiyona ile sona ermesi. Dünya Kupası tarihinin hiçbir organizasyonunda bu kadar çok yıldız yoktu. Gerçek anlamda bir yıldızlar kupası bekliyordu bizi. Ama ne Lewandowski Polonya’yı uçurdu, ne Salah Mısır’ı kanatlandırdı, ne de Mesut Özil Almanya’yı coşturdu. Messi, Ronaldo, Neymar da bir yere kadardı. Eusebio, Pele, Maradona gibi tek başlarına bir takım değillerdi! Takım oyunu oynayan, fiziksel gücü yüksek olan, motivasyonu güçlü ülkeler yol aldı. Finale kalan iki takım en genç (Fransa) ve en yaşlı (Hırvatistan) ülkelerdi. Yani başarıya giden yol sadece tecrübeden de geçmiyordu.

Bir başka tarih olan şey ise Barça’nın dünya futboluna hediyesi olan tiki taka idi. Topa daha çok sahip olarak oyunu kontrol etmeye çalışan takımlar grup aşamasından bile çıkamadı. Dersine çalışmayan, değişimi yakalayamayan son şampiyon Almanya bile çuvalladı. Özetle Rusya’da yeni bir futbol doğdu. Dünya futboluna hayırlı olsun…

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum