Cumhurbaşkanı Erdoğan Fatih Erbakan’ı ittifaka ikna edebilir mi?

2019’da CHP’ye kaptırdığı İstanbul’u mutlaka geri kazanmayı istediğini her fırsatta dile getiren, kurmaylarına daha aylar öncesinden “kimse işi şansa bırakmayacak” talimatı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde çözmesi gereken büyük bir problem var: Yeniden Refah Partisi.

İşi şansa bırakmak istemeyen Erdoğan’ın İstanbul’u yeniden kazanması için Yeniden Refah Partisi ile ittifak yapması gerekiyor.

Yeniden Refah Partisi AK Parti’ye kapıyı tam olarak kapatmıyor, bir yandan ittifaka açık olduğu mesajını veriyor ama çok da istekli davranmıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinde de AK Parti ve Yeniden Refah Partisi arasında gelgitler yaşanmış, AK Parti için ittifak görüşmeleri bir hayli sancılı geçmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan’ı ikna konusunda epeyce zorlanmıştı.

Ama sebep belliydi, Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı’na katılmak için AK Partinin önüne 30 maddelik bir anlaşma metni koymuştu ve Erdoğan’ın bu anlaşma metnini imzalamasını istiyorlardı.

AK Parti ise Yeniden Refah Partisinin anlaşma metnine imza atmak istemiyordu ‘sözümüzü güvence sayın’ diyordu.

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan 27 Mart 2023 tarihinde düzenlediği basın toplantısında “30 maddelik teklifleri konusunda bizzat sayın cumhurbaşkanı ile anlaşmaya” vardıklarını duyurmuştu, şöyle demişti:

“Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle 12.00’de Külliyede bir araya geldik. Talep ettiğimiz konularda bizzat Cumhurbaşkanı ile anlaşmaya vardık. Prensiplerimiz kabul edildiği için Cumhur İttifakı’na katılma kararı aldık.”

***

Öyle görünüyor ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işi dünden, yani Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinden daha zor, çünkü o gün Yeniden Refah Partisinin ittifaka girmek için masaya koyduğu bir anlaşma metni vardı.

Bugün öyle görünüyor ki ortaya koydukları bir metin yok, somut talepleri yok. AK Parti’ye ilettikleri tek net, somut mesaj “İkinci İmamoğlu dönemini” istemedikleri.

Dün İBB başkan adaylığı için adı geçen Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz’ü telefonla aradım ve medyaya yansıyan “İstanbul’da ittifak için AK Partinin önüne Sultanbeyli, Esenler ya da Bayrampaşa seçeneklerini koydu, AK Parti kabul etmediği için ittifakta anlaşamıyorlar” şeklindeki iddiaları sordum.

Bu iddiaları kesin bir dille tekzip eden, Yeniden Refah Partisi’nin hiçbir talepte bulunmadığını ifade eden Altınöz dedi ki:

“Bir kere şunun altını net bir şekilde çizmek gerekiyor, Yeniden Refah Partisi olarak biz bir ittifakın olması gerektiğini düşünmüyoruz. Sonuçta bu bir yerel seçim, genel seçim değil. Yani genel seçimlerdeki gibi Türkiye’nin önünde bir beka sorunu yok. Seçmenler belediye başkanı seçecek, muhtar seçecek, belediye meclis üyelerini seçecek. Yüzde 50 artı 1 gibi bir zorunluluk da yok.”

“Peki o zaman neden ittifak görüşmeleri yapıyorsunuz” diye sordum, Altınöz’ün yanıtı şöyle oldu:

“İttifak yapmak isteyen AK Parti, biz değiliz. Biz seçimlere tek başımıza girecekmiş gibi hazırlandık, yol haritamızı belirledik. AK Parti bize genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de İstanbul, Ankara ve İzmir’de ittifak yapmak istediklerini, bu üç ilde kendi büyük şehir belediye başkan adaylarını desteklememiz karşılığında bir teklifleri olduğunu söyleyerek, görüşme talep istediler.
Biz de kabul ettik, ancak bize getirdikleri teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Zira İstanbul’da, Ankara’da ve İzmir’de kendilerini desteklememiz karşılığında Belediye Meclis üyeliği vereceklerini söylediler.”

Meclis üyeliği için ittifak yapmalarına gerek olmadığını, kendilerinin zaten oy oranlarının meclis üyesi çıkarmaya yeterli olduğunu söyleyen Altınöz şöyle devam etti:

“Bize sundukları artı bir şey, cazip, somut bir teklifleri yok. Abdülkadir Selvi de yazdı, şu anda mevcut siyasi partiler içerisinde en çok oyunu artıran parti Yeniden Refah Partisi. Kamuoyu araştırmaları bunu ortaya koyuyor. 14-28 Mayıs seçim sonuçlarına en yakın tahmini yapan BETİMAR Ağustos 2023’te yaptığı araştırmada Yeniden Refah Partisinin oy oranının yüzde 5.7 olduğunu söyledi. Şimdi oy oranımız daha yüksek, katlanarak artan üye sayımız bunu ortaya koyuyor zaten.

AK Parti’den memnun olmayan seçmenler Yeniden Refah Partisi’ne geliyor. En çok oy aldığımız parti AK Parti, ikinci sırada ise MHP var. 2023 yılı sonu itibariyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının internet sitesinde Yeniden Refah Partisi en çok üye kaydeden parti sıfatıyla birinci oldu, en çok üye kaybeden parti ise AK Parti oldu. Bunun en önemli sebebi vatandaşımızın 20 yıllık AK Parti iktidarının yıpranmasına karşı alternatif olarak hem genç bir lider hem de sahada aktif bir teşkilat olarak bizi görmesidir.”

***

Peki siz somut olarak ne istiyorsunuz, diye sordum. Altınöz bunun üzerinde düşünmediklerini, ittifak yapmak isteyen tarafının somut öneriler ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Aklıma gelmişken Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ittifak için öne sürdükleri 30 madde konusunun ne olduğunu, AK Partinin imzaladığı mutabakat metninin şartlarını yerine getirip getirmediğini sordum. “Maalesef” dedi ve şöyle devam etti: “Mutabakat metnindeki 30 maddenin gereğini yerine henüz getirmediler, ancak biz konunun takipçisiyiz. O 30 madde anlaşılamadı ama emin olun Türkiye’nin faydasına olan, Türkiye’yi selamete kavuşturacak şeyler. Yerine getirileceğine inanıyoruz.”

Altınöz’e, AK Parti ile ittifak yapılmadığı takdirde Yeniden Refah Partisinin İBB adayı siz mi olacaksınız diye sordum, “görevden kaçmayız” dedi.

Son olarak Yeniden Refah Partisi’nin “ahlak yoksa” başlıklı AK Partiyi bir hayli kızdıracağı ortada olan yerel seçim kampanyasını sordum: “AK Parti ile ittifak yaparsanız seçim kampanyanızı geri çekecek misiniz?

Böyle bir şeyin söz konusu olmadığını “ahlak yoksa” başlıklı kampanyanın gayet gerçekçi olduğunu, kendilerinin belediyecilik anlayışlarının tam olarak böyle olduğunu, kampanyanın tam olarak bugünün sorunlarını yansıttığını söyledi.

Mehmet Altınöz’le yaptığım görüşmeden edindiğim kanaat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ittifak konusunda işinin çok kolay olmadığı.

Yeniden Refah Partisi ittifak istiyor mu? İstiyorlar ama AK Parti’den oy alan parti olarak ağırdan alıyorlar. Bu yüzden de teklif sunmak yerine AK Partinin teklifini görmek, AK Parti’nin kendilerini ikna etmelerini istiyorlar. Ama siyasi parti olarak hiçbir ödün vermek de istemiyorlar.

YORUMLAR (36)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
36 Yorum