Evet 17 Bakan KPSS ile atanmadı ama…

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın yerel seçimlere bakışıyla ilgili olarak benim şöyle bir tezim vardı: Erdoğan bu seçimlerde 80 ili kaybetse ama İstanbul’u kazansa mutlu olacak, bütün Türkiye’yi kazansa ama bir tek İstanbul’u kaybetse, sandıktan hezimetle çıkmış gibi hissedecek…

Nitekim Erdoğan gerek Anadolu’daki seçim mitinglerinde yaptığı konuşmalarla gerekse bütün bakanlarını Murat Kurum için görevlendirerek benim bu tezimi doğruladı.

Erdoğan İstanbul’u kazanmayı o kadar istiyor ki, 17 bakanın dışında seçimin arifesinde devreye bir de damadı Selçuk Bayraktar’ı soktu.

Selçuk Bayraktar, Baykar’da gençlerin katıldığı bir iftar programında Murat Kurum’u ağırlayarak gençlere Kurum’u öve öve bitiremedi. Damat Bayraktar gençlere Kurum’un nasıl bir proje insanı olduğunu, 6 Şubat depreminde nasıl canını dişine takarak fedakarca çalıştığını, Kurum ile kendisinin mühendis olarak zihin dünyalarının benzer olduğunu anlattı, oy istedi.

Bayraktar’a göre Baykar nasıl Kızılelma’yı yapıyorsa Kurum’da kendi alanında Kızılelma’yı yapıyor!

***

Erdoğan İstanbul’u kazanmak için nesi var nesi yoksa yatırdı. Kendi Anadolu’da mitinglerdeydi ama aklı fikri hep İstanbul’daydı. Hangi şehre gittiyse oradan İstanbul’a oy istedi.

Karabük’e gitti “Karabüklü kardeşlerim Ankara ve İstanbul’daki hemşerilerini arayacak, hep beraber İstanbul’da Murat Kurum diyecekler, işi sağlam kazığa bağlayalım. Tamam mı?” dedi.

Van’a gitti “İstanbul’daki Vanlıları arıyorsunuz değil mi” diye sordu, Murat Kurum’a oy istedi.

Erzurum’a gitti ““İstanbul’da Erzurumlu malum çok. İstanbul’daki Erzurumlu kardeşlerimizi arayacaksınız değil mi? Onları aman ha 31 Mart’a giderken sakın bir yanlışlık olmasın diyerek uyaracaksınız değil mi?” dedi.

Konya’ya gitti “İstanbul’da ne kadar akrabanız varsa hepsini seferber edeceksiniz” dedi.

Kayseri’ye gitti “İstanbul’da yaşayan hemşerilerinizi arayın AK Partinin İstanbul adayı Murat Kurum’a oy isteyin” dedi.

Tokat’a gitti, Çorum’a gitti ‘İstanbul’daki akrabalarınızı arayın Murat Kurum’a oy isteyin’ dedi.

22 yıllık iktidarındaki girdiği yerel seçimlerde Erdoğan’ın ilk kez böyle davrandığının, İstanbul için ülkenin dört bir yanını seferber etmeye çalıştığının altını çizmekte fayda var.

Ama anormal değil elbette. İstanbul’u İsteyebilir, partisinin bütün imkanlarını İstanbul’u kazanmak için kullanabilir. Ülkenin dört bir yanındaki seçmenlerinden destek de isteyebilir. Kendisi, çocukları, bütün akrabaları, teşkilatları, partilileri, milletvekilleri İstanbul’un kazanılması için sahaya inebilir, Murat Kurum’un propagandasını yapabilir. Kimsenin tek kelime etme hakkı da olmaz.

Sonuçta kime ne?

Ama 17 bakanın sahaya sürülmesi, bu parlamenter sistemde bile olsa ahlaki değil, etik değil, doğru değil.

Hele CB sisteminde hiç değil.

***

Doğru olmadığını, hakka hukuka uygun olmadığını bildikleri halde ağız dolusu, bağıra bağıra ayıplı hallerinin gayet normal, gayet doğru olduğunu savunuyorlar…

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik diyor ki: “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemindeyiz. Partili Cumhurbaşkanlığı sistemindeyiz. Bu sistemde, bakan arkadaşlarımızın sahada olmasından daha doğal ne var?” (28 Mart)

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan diyor ki:

“Bu bakanlar KPSS ile mi atandı. Bu bakanları AK Parti Genel Başkanı, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı Erdoğan atamadı mı.” (27 Mart)

Bülent Turan doğru söylüyor… Evet Cevdet Yılmaz, Yılmaz Tunç, Vedat Işıkhan, Hakan Fidan, Mehmet Şimşek, Ali Yerlikaya, Ömer Bolat KPSS ile atanmadılar görevlerine. Doğru Devlet Memurları Kanuna tabi de değiller.

Yasaya, mevzuata uygun olması yapılan işin ahlaki olduğunu gösterir mi peki?

Bir siyasi iktidar partisine dilediği gibi davranma, hareket etme konusunda sınırsız yetki veren hükümler anayasaya yazıldığı zaman bütün mesele bitiyor mu? Anayasada hüküm olabilir ama hukuk devletine aykırı bir hükümdür.

Kaldı ki Hazreti Ömer arayışında olan, Hazreti Ömer’i kendisine örnek aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bütün bakanlarını devletin işlerini bir kenara koydurarak sahaya sürmesi büyük bir çelişki değil midir?

***

Evet bakanlar KPSS ile atanmadılar ama devletin imkanlarını bir siyasi iktidar partisinin lehine kullanıyorlar. Ceplerinden değil kamudan harcıyorlar…

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde parlamenter sistemdeki gibi “kabine” olmadığını, siyasi teknisyenlerin olduğunu bizzat hükümet sisteminin baş mimarlarından olan Mehmet Uçum açıklamıştı:

“CB sistemi siyasi açıdan tek kişilik hükümettir, tek irade, tek teşkilat ilkesine dayanıyor. Bu sistemde hukuken bakanlar kurulu, bakanlar kurulu kararı yok, bu kavramlar fiilen kullanılmamalıdır. Siyasi kararları verme yetkisi, yürütme görevi seçilmiş Cumhurbaşkanına aittir. Bakanlar ‘siyasi teknisyen’ olacaktır. Cumhurbaşkanının aldığı kararların uygulanmasını sağlayacak teknisyenlerdir.” (18 Temmuz 2018)

Bakanları Erdoğan atıyor doğru ama Cumhurbaşkanı Erdoğan 2018 seçimlerinin hemen akabinde bizzat kendisi, hükümet sistemini ve bu sistemde bakanların pozisyonunu şöyle anlatmıştı:

“Pazartesi günü inşallah yemin törenimizin hemen ardından yayınlayacağımız 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeni kabinemizi açıklıyoruz. Artık yürütme görevini Meclis tarafından tarafından yetkilendirilen Bakanlar Kurulu değil, doğrudan cumhurbaşkanı ifa edecek. Bakanlar artık eskisi gibi olmayacak. Şimdi artık partili olmayan bakanlarımızla bir kabine oluşturuyoruz. Bu arkadaşlarımız, bundan önce olduğu gibi de köşeye sıkıştırılmak suretiyle, şuraya şu olsun, buraya bu olsun mantığıyla hareket etmeyecek. Artık bakanlar olaylara objektif bakma imkanını yakalayacak. Bu, ona bir rahatlık getirecek. Bu tür zanların altında da kalmayacak.” (7 Temmuz 2018)

Dikkat ettiniz mi? Erdoğan bu sistemin mantığını “partili olmayan bakanlar” diyerek ifade ediyor.

Dün öyle bugün böyle denildi diyebilir iktidar yetkileri. Bir seçim de böyle geçmiş olacak. Seçmenler artısıyla eksisiyle değerlendirecek oyunu kullanacak…

Saatler sonra ya bakanların sahaya inmesiyle, devletin bütün imkanlarının seferber edilmesiyle seçim kazanmış bir Murat Kurum olacak…

Ya da 17 bakana, devletin seferber edilen bütün imkanlarına karşı seçim kazanmış bir Ekrem İmamoğlu.

Herkes için hayırlara vesile olsun.

YORUMLAR (70)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
70 Yorum