Ağrısız hayat mümkün mü?

DR. EMEL GÖKMEN

AĞRIYA YOLCULUK-1

İnsanoğlu var olduğundan bu yana ağrı vardır çünkü ağrı bizi korur. Ağrı duyumuz olmasaydı bedenimizi birçok zarardan koruyamazdık. Görmediğimiz, ayağımızı kesen bir şeye bastığımızda ya da bizi yakacak bir şeye dokunduğumuzda hemen çekiliriz. Daha fazla zarar görmemizi engelleriz. Dışarıdan gelen etkenlere bağlı ağrılardan kaçınabilirken bedenimizde oluşanlardan kaçınamayız çünkü nedenini bilemeyiz. Bu ağrılar için doktora başvururuz, nedenini çözmesini isteriz.

Ağrı varsa nedeni de vardır

Ağrı subjektif bir duyudur. Kişinin duyarlılığına, daha önceki yaşanmış deneyimlerine bağlı olarak değişir. Ağrı için birçok sınıflama yapabiliriz: Akut ve kronik ağrı, somatik, viseral ve sempatik ağrı, nosiseptif ve nöropatik ağrı gibi uzayan bir tanımlamalar listesi mevcuttur. Tüm bu ağrılarda neden bulunabilir. Tedavi planlaması da nedene yönelik yapılabilir.

Ağrıların bir bölümü nedeni bilinmeyenler olarak adlandırılır. Migren, baş ağrıları gibi primer baş ağrıları olarak sınıflandırılan ağrılar en bilinenleridir. Ağrıların bir diğer bölümünde ise psikosomatik olarak adlandırılanlar vardır. Bu gruptaki ağrıların bedensel nedeni olmadığı, hastanın psikolojik yapısının bu rahatsızlığı yarattığı düşünülür.

Nedeni Tanımlanacak Başlıca Ağrılar:

Primer Baş Ağrıları: Migren, gerilim baş ağrısı, küme baş ağrısı, trigeminal nevralji, fibromiyalji, psikosomatik ağrıların bir bölümü, huzursuz bacak sendromu.

Konvansiyonel tedavilere (ilaç, ameliyat vb uygulamalar) cevap vermeyen ağrılar: Nöropatik ağrılar; bel, boyun ve sırt ağrıları.

Tedavide Tanımlanacak Başlıca Yöntemler:

Nöral Terapi, Akupunktur, Homeopati nedir, Manuel terapi-Osteopati-Karyopraksi vd.

Bu hafta itibariyle "Ağrıya Yolculuk" yazılarında ağrıların hepsini tek tek ele alarak nedenleri ve çözümlerini belirleyeceğiz.

[email protected]

www.emelgokmen.com

www.facebook.com/dremelgokmen

twitter.com/dremelgokmen

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.