İYİ Parti’nin durumu

İYİ Parti denince aklıma Meral Akşener’in bir “Anıtkabir” ziyaretinde sarf ettiği “İmanımızı tazelemek için buradayız” sözü ve Ümit Özdağ’ın Suriye’den gelen hicret dalgasını düşman işgaline benzeterek yahut muhacirlerin “obez”liğinden dem vurarak kamuoyunu Suriyeli kardeşlerimize karşı kışkırtma çabası geliyor.

Ne Akşener’in o “iman” beyanı ne de Özdağ’ın o düşmanlık telkini İYİ Parti tarafından tashih veya tevil edildi.

Bunları fena halde yadırgıyorum.

İYİ Parti’yi genel olarak da hiç iyi bulmuyorum.

Ama hiç iyi bulmuyorum diye İYİ Parti’nin önümüzdeki seçimlere sokulmamasını arzu edecek veya içime sindirecek değilim.

Siyasi muarızlıklarını İYİ Parti’nin seçimlere sokulmamasını arzu edecek veya içlerine sindirecek kadar ileri götürenler varsa, onların sadece demokrasiye bakışlarında değil özgüvenlerinde de bir sorun var demektir.

***

Kanuna göre bir partinin seçime girmeye hak kazanabilmesi için belli sayıda il ve ilçe teşkilatının kuruluşunu ve büyük kongresini seçim tarihinden altı ay öncesine kadar tamamlamış olması gerekiyor.

İYİ Parti’nin 10 Aralık 2017’de düzenlediği “1. Olağan Kurultay” bu bakımdan bir şey ifade etmiyor; kanunda öngörülen teşkilat sayısına ulaştıktan sonraki büyük kongresinin tarihi 1 Nisan 2018.

Dolayısıyla “İYİ Parti, Ekim 2018’den önce yapılacak olan bir seçime katılamaz” denebilir, evet.

Böyle demek şart değil ama.

Münasip de değil.

Hele, AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın yaptığı gibi “Kendi eksikliklerini bize fatura etmeye kalkışmasınlar” demek hiç münasip değil.

Öngörülebilirlik önemlidir.

İYİ Parti, normal şartlara göre bir hazırlık yaptığı için kınanabilir mi?

Normal şartların iktidar tarafından değiştirilmesinin -hem de bir zaruret yokken, en azından inandırıcı şekilde izah edilmiş bir zaruret yokken değiştirilmesinin- bedelini ödemeye zorlanabilir mi?

Meral Akşener “Sizin ‘Erken seçim kesinlikle olmayacak, seçimler zamanında yapılacak’ sözünüze güvenmekle hata mı ettik?” diye sorsa ne cevap verecek Mahir Ünal?

Münasip olan, İYİ Parti’nin 24 Haziran 2018 seçimlerine katılmasına el verecek bir yasal düzenleme yapmaktır.

‘YSK tarafından seçim takviminin açıklandığı tarihe kadar şu şu şartları tamamlamış olan siyasi partiler seçime katılabilir’ şeklinde bir düzenleme olabilir mesela.

Veya ‘seçim tarihinden en az altı ay evvel’ denirken olağan seçim tarihinin kast edildiği belirtilerek, erken seçim kararı alındığı takdirde teşkilatlanma ve büyük kongre şartlarının bu kararın alındığı tarihte tahakkuk ediyor olmasıyla yetinileceği hükme bağlanabilir.

Aranırsa bir yol bulunur elbet.

***

Seçimler için 24 Haziran 2018 tarihi belirlenirken İYİ Parti’yi engelleme hedefi -en azından AK Parti tarafından- gözetilmediyse de böyle bir algıya yol açıldı.

Bu algı bir an evvel silinmeli.

Aksi halde maşeri vicdan yaralanır ve iktidarın İYİ Parti’den çekindiği propagandası yürür gider.

YORUMLAR (170)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
170 Yorum