Beşiktaş’ın Porto ve Konya karnesi

Önce Porto maçına bakalım. Porto karşısında 11 gol girişimi üretti Beşiktaş. Şampiyonlar Ligi düzeyinde, üstelik bir deplasman maçında çok iyi bir sayı bu. İlk yarı mükemmele yakın oynadı. Gol girişimlerinde 7’ye 6 üstünlük sağladı. Hücum üretkenliği hiç aksamadı. 2. yarı Beşiktaş’ın 4, Porto’nun 5 girişimi var. Porto’nun son girişimi skor 3-1 olduktan sonra.

Özetle: 2. yarı rakibi üzerinde baskı kurması gereken Porto, maçı çevirebilmek için sadece 4 gol girişimi üretebilmiş. Beşiktaş’ın ne kadar iyi bir maç çıkardığının kanıtı. 11 gol girişiminin 3’ünü gole çevirmesi de Beşiktaş’ın konsantrasyon düzeyini gösteriyor. Buna geçtiğimiz iki sezon kazanılan deneyimleri de eklediğinizde, sonucun şaşırtıcı bir yönü kalmıyor.

Maçtan önce Beşiktaş’ın iyi bir skor yakalayacağını belirtmiş ve “Bu maç Quaresma’nın maçı olsun” demiştim. Quaresma ilk golün asistini yaptı, ama atacağı golü Konya maçına saklamış. İstekliliğini taçlandıracak böyle bir gole ihtiyacı vardı. Konya maçındaki ilk golün başlangıcında da yine Quaresma var. Şenol Güneş’le bambaşka, her sezon daha da farklılaşan bir Quaresma izliyoruz artık.

Konya maçında 20 gol girişimi üretti Beşiktaş. Bu sezon yakaladığı en iyi sayı. Tek eksik hücum üretkenliğinin skora yansımamasında. Böyle maçları daha erken koparmalı Beşiktaş. 2. golün gecikmesi Negredo ve Lens’in alacağı süreyi de kısalttı. Medel ilk 11’de iyi bir sınav verdi. Yeni transferler de ilk 11’i zorlayacak düzeye geldiğinde, Beşiktaş’ın işi kolaylaşacak.

ÜÇ ZORLU MAÇ

Şimdi Fenerbahçe deplasmanı var, sonra içerde Leipzig ve Trabzonspor maçları. Beşiktaş bu 3 maçtan 9 puan çıkaracak kapasitede mi? Kesinlikle. Böyle bir seri Beşiktaş’ı iki kulvarda da rahatlatır. Sezonun henüz başında gelen bu fırsatı değerlendirmek gerekir: Fenerbahçe’yle puan farkını 8’e çıkarmak, Şampiyonlar Ligi’nde daha ilk iki maçta 6 puanı cebine koymak.

Geçtiğimiz sezon Kadıköy’de çok garip ve kısır bir derbi oynandı. Advocaat’ın taktiğine aynı biçimde cevap verdi Şenol Güneş. Kontrollü futbolun en sıkıcı örneklerinden birini izledik, maç 0-0 bitti. Beşiktaş 2, Fenerbahçe 4 gol girişimi üretmişti maç boyunca. Şenol Güneş o an için bir puanı yeterli görmüştü.

Bu kez de bir puan yeter mi? Yeter elbet. Ama, dediğim gibi, kazanma fırsatını kullanmalı Beşiktaş. Ben oyunun kaderini Aykut Kocaman’ın taktik tercihinin belirleyeceği kanısındayım. Agresif bir tercih yaparsa, daha agresif bir karşılık bulmalı Beşiktaş’tan. Kontrollü futbolu tercih ederse de Porto maçındaki oyun kalitesini sahaya yansıtmak yeterli olabilir. Gollü bir derbi bekliyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.