Beşiktaş’ın skor üretme karnesi

Beşiktaş şu ana kadar 10 resmi maç oynadı. Takımın ofansif yapısı ve anlayışı önceki iki sezondan farklı değil. Ancak hücum üretkenliği açısından bakarsak, belli ölçüde bitiricilik ve skor üretme sorunu yaşıyor Beşiktaş. Şampiyonlar Ligi’nde 2 maçta 5 gol üreten Beşiktaş’ın, bunu lige yansıtamaması tuhaf. Ligdeki gol ortalaması şu an için 1,7. “Belli ölçüde” ifadesinin altını bu yüzden özellikle çiziyorum.

Tabloyu anlamak için, son 4 sezonun ilk 7 haftasını karşılaştıracağım. Çok fazla ayrıntıya girmeden, bir köşe yazısı sınırları içinde. Merak edenler daha ayrıntılı bakabilir geçmiş verilere. Beşiktaş ilk 7 hafta itibariyle Biliç’in son sezonunda 10, Şenol Güneş’in ilk sezonunda 18, ikinci sezonunda 15, bu sezon da 12 gol atmış.

Biliç’li sezonda 10 golün 4’ü santrforlardan, 6’sı kanat forvetlerinden. Sezona damgasını vuracak Demba Ba’nın sadece 2 golü var bu dönemde. Şenol Güneş’in ilk sezonundaki 18 golün 10’u santrforlardan, 6’sı kanat forvetlerinden, 1’i orta sahadan gelmiş, 1’i de Kjaer’den, kendi kalesine. Mario Gomez’in 6, Cenk Tosun’un 4 golü var bu dönemde.

Şenol Güneş’li 2. sezonda 15 golün 7’si santrforlardan, 2’si kanat forvetlerinden, 3’ü orta sahadan, 2’si defanstan,1’i de Rodallega’dan, kendi kalesine. Bu dönemde C. Tosun’un 5 golü var, Aboubakar henüz ortalarda yok. Bu sezonki 12 golün 2’si santrforlardan (2’si de C. Tosun’dan), 5’i kanat forvetlerinden, 3’ü orta sahadan, 2’si defanstan. Negredo’nun ilk 7 haftaya sadece 1 asistlik katkısı var.

SORUN SANTRFORLARDA MI?

Bu tablodan hesabı santrforlara kesmek doğru olmaz. Ama C. Tosun ve Negredo’nun bir an önce dengeli ve daha üretken bir tablo yakalaması şart gibi görünüyor. Bunun için de orta saha-ileri üçlü bütünleşmesinin biraz daha belirgin hale gelmesi gerekiyor. Yukarıdaki tablodan görüyoruz ki Beşiktaş bunu yapacak kapasitede zaten.

Yukarıdaki 4 sezona bir arada bakarsak, son 2 sezon orta sahanın sezon başlangıcındaki skor katkısı artmış. İşin içine defans da dahil olmaya başlamış. Özellikle, henüz golü olmasa da Caner’in 10 resmi maçta 5 asistlik performansı (3’ü ligde) göz dolduruyor. Takım daha bütünleşik bir yapı sergiliyor.

Şimdi Beşiktaş’a düşen iyi bir seri yakalamak ve ligde oluşan puan farkını dengelemek. Biliç’in son sezonunda 7. haftada liderdi Beşiktaş, ama 14 puanı vardı. Şenol Güneş’li ilk sezonda 16 puan (yine liderdi), 2. sezonda 17 puan yaptı (zirvede Başakşehir ve Galatasaray’la aynı puana sahipti). Şu anda 14 puanla 2. sırada. Dengeli performans ve yükselen hücum üretkenliği ligin zirvesine de denge getirecektir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.