Düğümü çözmeye iki maç kaldı

Beşiktaş Adanaspor karşısında 21 gol girişimi üretti, bunların sadece üçünü gole çevirebildi. Diğer bir deyişle; her 7 girişimden biri gole dönüştü. Ya Adanaspor? Toplam 5 gol girişiminden ikisi gol... Yüzdeye vursak, yüzde 40 ediyor. Maçın özeti son dönemde sıkça yazıp durduğum bir cümlede: Beşiktaş rafine goller atıyor, ama çok basit goller yiyor. Son haftalarda iyice belirgin hale geldi bu.

Söz konusu durumu oyuncular üzerindeki şampiyonluk stresine bağlıyorum daha çok. Beşiktaş her maç hücum futboluyla daha da büyüyen, kontrollü futbolu ise beceremeyen bir takım. Şükürler olsun ki öyle. Futbol öyle güzelleşiyor, Beşiktaş’ın farkı ortaya çıkıyor. Ama stresten olsa gerek, maç içinde ciddi konsantrasyon kayıpları oluyor. Bunu söylerken stoper sorununu da göz ardı etmiyorum. Gelecek sezon daha iyi planlama şart.

Neyse ki basit gollere ağır faturalar ödemiyor Beşiktaş. İşin üstesinden gelmeyi başarıyor. Son Trabzon ve Adana maçları iyi birer örnek buna. Peki, bu zorlanmada Şenol Güneş’in zaman zaman denediği baklavalı 4-4-2’nin payı var mı? Kısmen... Bu tercihin kanatlardaki alternatif eksikliğinin sonucu olduğu da unutulmamalı.

Şenol Güneş sezon boyu kimi maçlarda bu dizilişe döndü. Ama daha başlama düdüğünde bu dizilişi tercih ettiği tek maç 15 Ekim 2016 tarihli Kayseri deplasmanıydı. Beşiktaş o maçta bu dizilişle ilk yarı 9 gol girişimi üretti ama skoru bulamadı. Şenol Güneş ikinci yarı oyuna Quaresma’yı soktu ve Beşiktaş maçtan 1-0 galip ayrıldı. Şenol Güneş’in sezon boyu taktik tercihlerinde çok az aksama oldu.

ÖNEMLİ DENEYİMLER

Beşiktaş Avrupa Ligi’nde Lyon’la iki sıradışı maç oynadı ve talihsiz şekilde yarı finalin eşiğinden döndü. Taraftar hiç üzülmemeli. Çünkü Beşiktaş iki sezondur Avrupa’dan çok önemli deneyimler devşiriyor. Önümüzdeki sezon daha alternatifli ve dengeli bir kadro yapısıyla çok daha önemli işler başarılabileceği kanısındayım.

Geçen sezonki son Sporting Lizbon maçı. Bu sezon Şampiyonlar Ligi grubundaki son Dinamo Kiev maçı. Lyon’la oynanan iki maç... Her birinden önemli dersler aldı Beşiktaş. Gün gelecek, kritik anlarda kaybetmemeyi de başaracak. Beşiktaş takım olarak henüz gereken deneyim düzeyine ulaşmış değil. O düzeye ulaştığında, istediğini alması kolaylaşacak.

Şimdi üst üste 2. şampiyonluk için düğümü çözme zamanı. Beşiktaş önce Başakşehir’le sonra Fenerbahçe’yle karşı karşıya gelecek. Beşiktaş bu iki maçta yenilgi yüzü görmezse son dört maçını çok rahat bir havada oynar. Bu konuda Şenol Güneş’e güveniyorum, Beşiktaş’ın her iki maçı da yenilgisiz geçeceğine inanıyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.