Asgari ücret net 17.500 lira

Asgari ücret ne olacak?

Bu işi hesapla mı yapacağız yoksa kahve muhabbeti ile mi?

Öncelikle şu sorunları tespit edelim: Türkiye’de asgari ücret 300-500 dolara arasında seyrediyor. Bu durum ülkemizin refah anlamında bir yol alamadığının göstergesi.

Efendim “iş çokmuş ama iş beğenmeme varmış”

Bu önerme tarihin gördüğü en akıldışı, en saçma önermesidir.

İş çoksa neden ücretler artmıyor? Her piyasada arz-talep ile fiyatlar belirlenirken işgücü piyasasında işçi yoksa neden ücretlere yansımıyor bu durum? Ülkede ortalama ücret dahil hiçbir ücret gelirinde refah artışı oluşmuyor.

Bu ülkede eğitimden başlayarak verimsizlik ve kalitesizlik her yanımızı sarmış durumda. Mevcut anlayışın devamı durumunda ileriki yıllarda çok daha zor dudumda olacağımız nerede ise kesindir.

***

Gelelim asgari ücrete...

Varsayım şu: 2024 yılında tek zam yapılacak.

Bu varsayımı Erdoğan’da doğruladı. Anlamı şudur: Bu yılbaşı yapılacak asgari ücret zammı ile bir yıl geçirilecek.

Hesabı buna göre yapıyoruz.

Şu anda açlık sınırı 14.026 TL. Buna bu yılın aralık ayı muhtemel artışı (geçen yıl yüzde 4,4) ve 2024 yılı yüzde 36,0 enflasyon hedefini eklediğimizde kabaca yüzde 40,0 artış ekleyebiliriz. Böylece gelecek yıl aralık ayında açlık sınırı 19.636 liraya yükselecek.

Bakın bu hesap gayet iyimser ve resmi hedeflerle uyumlu yapılmıştır. Hedeflenen enflasyona göre asgari ücreti hesaplıyoruz.

Yine resmi ağızlardan da dile getirildiği gibi yılın ilk aylarında enflasyonun yükselip, haziran ayından sonra hızla düşeceğini varsayıyoruz ve buna göre yaklaşık aylık açlık sınırlarını ortaya çıkartıyoruz.

Tablo çok net: Eğer yüzde 36,0 enflasyon hedefi ile uyumlu bir asgari ücret olacaksa yılsonu açık sınırı 19.636 lira. Ama asgari ücretli yılın yarısını açlık sınırının altında çalışsın diyorsak o zaman asgari ücret yıl ortası rakam olan 17.500 liraya karşılık gelmektedir.

Rakam net açıktır.

***

“Bu asgari ücreti işverenler kaldıramaz...

Dolayısı ile kaş yapalım derken göz çıkartmış olmayalım.”

Bu dile getirenlere şu cevabı vermek lazım: Ülkeyi bu verimsiz ekonomiye kim getirdi?

Çin bile 1,3 milyar nüfusuna bizden daha yüksek asgari ücret verebiliyorsa biz neden 500-600 doları çalışanlarımıza veremez duruma geldik?

Evet, Türkiye’de bilim ve teknoloji ilerlemiyor, çünkü ülke yönetimi adeta bu durumu teşvik ediyor.

Eğitimlilerin ülkeden gittiği bir durumun geride kalanlar açısından fakirlik ve yoksulluk olduğunu Venezuela bize göstermedi mi?

Kısaca asgari ücret ve genel ücret seviyesi aslında ülke yönetiminin kalite seviyesidir.

Buna göre bir kez daha düşünüp asgari ücreti ele alalım...

screenshot-4.jpg

YORUMLAR (50)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
50 Yorum