Yalanlar yılı: 2023

Son bir yıllık GSYH 1 trilyon 076 milyar dolar olarak açıklandı. Buna göre yaklaşık olarak kişi başına gelir 12.500 dolar ediyor.

2023 hedefleri neydi? 2 trilyon dolar GSYH ve 25 bin dolar kişi başına gelir.

Bakınız hedeflerin yarısında kaldık söyleniyor. Bu doğru değil.

2011 yılında zaten GSYH 838 milyar dolar ve kişi başına gelirimiz de 11.290 dolardı.

Önce GSYH üzerinden söyleyelim: 838 milyar dolar 2 trilyon dolara çıkartılacaktı. Yani mevcut GSYH’nın üzerine 1 trilyon 162 milyar dolar artış hedeflenmişti. Ama sadece 838 milyar dolardan 1 trilyon 076 milyar dolara çıktı. Artış 238 milyar dolarda kaldı. Hedeflenen artışın sadece ve sadece yüzde 20’si gerçekleşti.

Kişi başına gelir 25 bin dolar olacaktı ama zaten 11.290 dolar kişi başı gelir vardı. Yani kişi başına gelirde 13.710 dolar artış gerekiyordu. Oysa kişi başına gelir şu anda 12.500 dolarda kaldı ve hedeflenen artışın sadece ve sadece yüzde 9,0’u gerçekleşti.

Şimdi düşünün ki bir kişi (parti) bir hedef koyuyor ama o hedefin sadece yüzde 10-20’sini gerçekleştiriyor.

Ortada bir başarı var mı?

Bırakın başarıyı ortada hedef ve gerçekleşmeler açısından tam bir rezalet var ama kimse oralı olmadı. Vatandaş seçimde bunları hiç dikkate almadı.

Bu arada şu notu da düşelim:Biliyorsunuz ki doların da bir değer kaybı var. Yani ABD’de de bir enflasyon var. İşte o enflasyona göre 2011 yılında 838 milyar dolar olan Türkiye GSYH’sı aynı reel değerde kalması için 2023 yılında 1 trilyon 144 milyar dolara ulaşması gerekiyordu. Oysa 1 trilyon 076 milyar dolar ile 2011 yılından bile fakir olduğumuzu görüyoruz.

***

2023 yalan yılının bana göre en büyük yalanı “Nass politikasıydı”

Ekonomi aşırı negatif faizle şişirildi ve sanal bir yalancı cennet yaratıldı. Ve böylece seçimler kazanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerden önce ne demişti: “Bu kardeşiniz bu görevde olduğu sürece, faiz her geçen gün, her geçen hafta, her geçen ay inmeye devam edecek”

Şimdi ne oluyor? Faizler yüzde 8,5’den yüzde 42,5’e yükseltildi. Görevde kim var: Cumhurbaşkanı Erdoğan...

O sözü kim söylemişti. Recep Tayyip Erdoğan...

Soralım kendimize: Hangisi gerçek?

***

Herhalde seçimlerde giderken KANDİL videosunu hatırlıyorsunuz. AK Parti ve Erdoğan seçim meydanlarından montaj-YALAN Kandil katillerinin Kılıçdaroğlu’na destek videolarını gösterip durdular.

Erdoğan bu yalan videolar için ne demişti: “Ama montaj ama şu ama bu...”

Yani yalanın günah olması gibi bir değer yargımız olmadı.

Zaten seçimlere giderken İslami bir değer yargımız da olmamıştı. Mesela Antalya Havalimanı ihalesinde 1 milyar euro rüşvet iddiası bu ülkedeki Müslümanları pek ilgilendirmedi. Ama İslami açıdan külliyen büyük günah olan kamu malı iddiasına karşılık sadece sembolik değer ifade eden seccade bu ülkedeki Müslüman cenahı çok ilgilendirdi. Acaba İslam’da bir yalanın hükmü ve külliyen büyük günahın hükmü gitmiş miydi?

Ortalıkta dolaşan imam-hoca görüntülü lider yalayıcılarının da bu konularda hiç sözleri olmadı. Koca bir yıl YALANLARLA geldi geçti.

GERÇEKLİK YILI 2024

Mehmet Şimşek görevi devralırken ne demişti: “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönmekten başka çaresi kalmamıştır”

Kısaca yalancı veya irrasyonel-gerçeklik dışı bir dönemdeydik.

Bu çok doğru. Ve gerçekliğe hoş geldiniz.

Öncelikle irrasyonel (yalancı) dönemin faturası ödenecek. TÜİK diyor ki 2023 yılının 3. çeyreğinde sanayide çalışan sayısı 226 bin kişi azaldı.

Daha durun, bu ne ki?

Yine TÜİK diyor ki eylül ayından ekim ayına çalışan sayısı 200 bin kişi düştü.

Yani işten kovulmalar başladı...

Ben sizlere mayıs 2023 seçimlerinden önce defalarca “reel politika uygulandığında bu iktidar olursa süre 2 yıla yakın olur ve maliyet olarak 3-4 milyon kişi işini kaybeder” demedim mi?

Yüzleşme zamanı geldi ve reel politikaya döndük.

O nedenle diyorum ki “asgari ücrete bakmayın, bir işiniz varsa ona bakın. Ve en azından ücret almaya devam edin. Çünkü işten kovulmalar hızla yaygınlaşacak.»

Müslümanlık adına da yüzleşme zamanı... Yalanlarla cemaatleşip ortalığı yakanlar elbette günahların bedelini ödeyecekler. Allah cc büyüktür.

Yalan yılı olan 2023 geride kalırken gerçeklerle yüzleşme yılı olan 2024 geldi. Mahşeri bir yıl... Herkes hesaplarını ödesin. Ve geçmiş olsun.

YORUMLAR (77)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
77 Yorum