Savulun akıncılar geliyor

Savunma sanayiinde nereye geldiğimizi tam olarak birkaç yıl sonra anlayabileceğiz. Şu anda bu noktayı anlatmaya çalışsak da anlaşılamayacağını veya bazılarının ısrarla inkar edeceğini düşünüyorum.

Bir yıl önce Erzincan’da konferans sırasında bir lise öğrencisi kardeşimiz bana bir soru yöneltmişti: Savunma sanayisinde geldiğimiz noktayı kar topu teorisi ile açıklayabilir misiniz?

Tam da onun dediği gibi kar topu teorisiyle konuyu açıklayabiliriz. Zaman geçtikçe çıkan özgün ürün miktarı kar topunun yuvarlanırken topladığı kar miktarı ile artıyor. Kar topunun yüzeyi büyüdükçe daha fazla kar toplamaya devam ediyor. Daha fazla özgün ürün çıkartabiliyoruz.

İHA yaptıktan sonra hızlıca SİHA’ya geçebilmemiz de bu sayede oldu. Nitekim ilk kartopu İHA idi. Şimdi ise taaruzzi İHA Akıncı’yı üretim bandına koyabildik.

Savunma sanayiinde oldukça akılcı bir şekilde ilerleme kaydediliyor. Aslında burada izlenen uygulama diğer bakanlıklar için de bir model teşkil edebilir. Her projede gereken parçalar azami yerlilik oranı için Türk sanayisinden tedarik edebilmeye çalışılıyor. Bu sayede hem sanayimize AR-GE fırsatı sunuluyor hem de kaynak aktarılabiliyor.

Bunu hafif zırhlı araç geliştirmede, helikopter üretiminde, mühimmat ve hava savunma sistemleri geliştirmede de aktif olarak kullanabiliyoruz. Çünkü onların artık kar toplayacakları bir ürünleri var. Onlar da altyapıyı kullanarak ürünlerini bir üst modele taşıyabiliyorlar.

H H H

Türkiye’nin önünde aşması gereken iki temel nokta olduğunu düşünüyorum. Bunlardan birincisi her türlü ağır araç sınıfında kullanılacak motor üretimi ve ilk yerli savaş uçağının üretimi. Bu üretimler Türkiye’nin dışa bağımlılığı en alt düzeye indirecektir.

Türkiye bu noktaya rastlantı sonucunda gelmedi. Müttefiklerimizin çıkar çatışması yaşandığımız zamanlarda bizi nasıl sattıklarını anladığımızda bu değişimin ilk kıvılcımları çıkmaya başladı. Bugün ise ülke büyüdükçe projelere daha büyük kaynak aktarmaya başladık. Alınacak ürünlere onda bir fiyat ödemeye başladıkça tasarruf edilen miktarlarla daha fazla Ar-Ge ye para aktarabildik. Türkiye savunma sanayisinde kırılma noktasını çoktan geçti. Bu kısır döngüyü kırabildiği için de yerli ve milli olabildi.

Şimdi gururla herkese şunu söyleyebiliyoruz. Savulun, Türkiye’nin yeni akıncıları geliyor! Şimdi sırada Türkiye’nin yeni finans, enerji, sanayi modellerine koyacağımız isimlere ihtiyacımız var. Özgün modeller bu ülkeye ‘kendi hikayesini yazdıracak’.

Yazdırmayı başaranları da tarihin altın sayfasına koyacak.

Savulun...

YORUMLAR (51)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
51 Yorum