Eğitimde vizyoner hedefler, peki ya uygulama?

Hükümetin 2017 yılı eğitim hedefleri Resmi Gazetede yayımlandı. Temel amaç, “Nitelikli insan, güçlü toplum” olarak ifade edilen yeni hedefler şöyle; üniversite giriş sınavının yılda birkaç kez yapılması, ilkokuldan sonraki ilk yıl, yani 5. sınıfın hazırlık sınıfı olması, okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesine yönelik mevzuat düzenlenerek 36-60 aylık çocuklar ile ilkokula kayıt olmamış 60-72 aylık çocukların okul öncesi eğitime kazandınlması amacıyla altyapı çalışmasına başlanması. Toplum Temelli Erken Çocukluk Eğitimi Merkezleri kademeli olarak yaygınlaştırılması öngörülüyor.

Tekli öğretime geçmek hedefleniyor; bunun için fiziki altyapı olanakları artırılarak bütün eğitim kademelerinde ikili eğitim uygulamasına son verilmesine yönelik bir yol haritası çıkarılacak ve uygulamaya başlanacak. Özel eğitim veren okul/kurum sayısı artırılacak. Müfredatta düzenleme yapılarak temel becerileri, yenilikçiliği ve araştırmacılığı esas alarak yeniden geliştirilecek ve ülke geneline yaygınlaştıracak. Özellikle ilkokul ve ortaokul müfredatı yenilenecek. Eğitim fakülteleri bölüm, anabilim dalı ile öğretmenlik genel ve alan yeterlilikleri arasında ilişki kuracak şekilde yeniden yapılandırılacak ve bu kapsamda müfredat da yenilenecek. Ayrıca eğitim fakültesi öğrenci veya mezunları için eğitim fakültesi dışındaki fakültelerde çift ana dal veya yan dal yapma imkânı sağlanacak şekilde düzenlemeler yapılacak. Özel okullarda öğrenim gören öğrencilere devlet tarafından sağlanan öğrenci başına eğitim-öğretim desteğinin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılarak gönüllü kuruluşların ve özel sektörün katkısı artırılacak. Yani burs veren kurumlar yaratılacak.

***

En önemli hedef ise; Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki il, ilçe ve okul yönetimlerinin mali ve idari konularda yetki ve sorumlulukları artırılarak verimlilik ilkeleri çerçevesinde önceden belirlenmiş performans göstergelerine ölçülebilir bir yapı oluşturulacak. Okul idarelerinin bütçeleme süreçlerindeki yetki ve sorumlulukları artırılacak. Eğitim harcamaları, öğrenci maliyetleri, eğitim kurumlarına ve öğrencilere yapılan yardımlar gibi ihtiyaç duyulan istatistiki bilgiler ile hane halkı eğitim harcamaları yayımlanacak. Okullar arasındaki imkân farklılıklarının azaltılması için okulların toplam bütçelerinin öğrenci sayısı ve merkezi yönetim bütçesi dışındaki gelirleri de dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi sağlanacak.

Uzun zamandır YÖK Başkanı’nın isteği Yükseköğretim Kalite Kurulu kurulacak. Plan dönemi sonunda Türkiye’nin uluslararası öğrenci havuzundan aldığı payın yüzde 1,5’e yükseltilmesi için strateji belgesi hazırlanacak. Üniversite-sanayi işbirliği artırılacak. Bunun dışında birkaç başlık daha var.

***

Bu hedeflerin hepsi harika eğer uygulanabilirlerse ki ben uygulanmaması için hiçbir sebep göremiyorum; bu memleketin en önemli sorunu olan eğitim sorununa çare bulabilecek hedefler. Bu hedeflerin konulmasını bile büyük bir adım olarak görüyorum. Bu hedeflerin uygulanması konusunda tam destek sağlayacağımı ilan ediyorum. Ama diyorum ki, bu hedefleri hayata geçirmek için öncelikle liyakatı yüksek yönetici kadroya, nitelikli ve üretken öğretmene ihtiyacımız var. Eğer bu hedefleri uygulamaya başlayacaksak önce bunları düzeltmemiz gerekiyor. Değişime inanan ve kendini bu memleketin geleceğine, dili, dini, ırkı, inancı ne olursa olsun bu memleketin çocuklarına hizmet etmeye adayacak eğitimcilere ihtiayacımız var. Sonrası inanın çok kolay olacaktır...

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum