Yeni TEOG yeniden okula dönüş

Son haftalarda sürekli konuştuğumuz TEOG sonrası liselere yerleştirme kaosunun çözümüne yönelik çok önemli bir çalıştay için Antalya’ya davet edildim. Bu konuda yapılmış en büyük ve katılımcı çeşitliliği açısından en kapsamlı çalışma yapıldı. Okul müdürleri, yöneticiler, öğretmenler, eğitim bilimciler ve öncesinde bu çalıştay için tüm Türkiye’den alınmış öğrenci anketleri, veli görüşleri ve öğretmen katkılarıyla fiziki olarak orada bulunmasalar da 500’ü orada 8 bin 500’ü katkılarıyla dev bir çalıştay gerçekleştirildi. Öncelikle bu işi organize eden ve her anını yöneten Bahçeşehir Kolejleri’ni kutluyorum. Peki ne yapıldı; tam üç gün boyunca eğitim masaya yatırıldı, her kademeden görüşlerle son dönemde ortaya çıkan TEOG’u kaldırma ve daha sağlıklı yeni yöntem arayışına her açıdan bakıldı. Bu çalışmaların iki aşamasına ben de katkı sunma şansı buldum. İlki bir paneldi. Panelin moderatörü ve bu alana katkı sunan kişisi olarak tam üç saat hiç kesintisiz ve soluksuz sorulara cevap aradık. Panelde, Hacettepe Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal, BAU Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şirin Karadeniz, BAU Washington DC Kurucu Rektörü Doç. Dr. Sinem Vatanartıran, Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan ile ve video konferansla da OECD PISA Direktörü Andreas Schleıcher konuşmacıydı.

***

Çok şey konuşuldu ama ben size bazı vurguları dile getirmek istiyorum. En önemli çıktılar; “ne olursa olsun adaletli, şeffaf ve güvenilir olmalı” bu herkesin vurgusu. Geçmişten günümüze yapılan değişikliklerin aslında eğitimi geliştirmek yerine sürekli sınava odaklı hale getirdiği ifade edildi ve yeni gelecek sistemin “okula dönüşü” okul odaklılığı, öğretmene güveni merkeze alması gerektiği ifade edildi. Aslında konuşulan ortak konu, eğitimin artık tüm memleket açısından önemli olduğu ve sınavlarla bir yere varılamayacağı vurgusu idi.

Bu büyük çalıştayın ve sonuç raporunun bakanlık tarafından sabırsızlıkla beklendiğini biliyorum. Zira Başbakan’ın ve Milli Eğitim Bakanı’nın Cumhurbaşkanı’nın istediği modeli uygulama konusunda sıkıntıda olduğunu Ankara’da bilmeyen yok. Bu açıdan bu tür kapsamı geniş ve sonuç odaklı bir rapor işlerini çok kolaylaştıracak. Peki ne oldu bakanlığa ne öneriliyor. Bu konuda raporun nihai halini bilmiyorum ama size bugüne kadar yapılan tüm çalışmaların sonucunda yeni sistemin bu hafta içi bizzat Cumhurbaşkanı’na sunulacağını ve çok yakında açıklanacağını biliyorum.

Peki yeni sistemde ne oluyor; 1- Sistem, ortaokulda 4 yıl boyunca öğrencinin takibini ve bu takibin sonucu ortaya çıkacak veriye göre kuruluyor. Tabii şunu söyleyeyim bu veri eskiden farklı olarak sadece ders notları değil özellikle sosyal, sportif, bilimsel uygulama, sanat vb. gelişimi de ciddi oranda işin içine sokuyor. Yani çocuğunuzun ders başarısı ne olursa olsun becerileri çok önemli hale geliyor. Bunu lütfen şunu iyi anlayalım, mesele bizim 20 yıldır her şeyi sınavla çözme hastalığımızın okullarda oluşturduğu tahribatın düzeltilmesi adına yapılmalıdır. İşte yeni sistemde bu 4 yıllık akademik ev sosyal gelişim izlenip sonuçlandığında her şey kolaylaşıyor. İkinci adım öğrencilerin yüzde 95’i MEB’in oluşturduğu okul bölgelerine göre adresleri baz alınarak yerleştirilecek. Bu durumda yapılan çalışmaya göre öğrenciler adres bölgesinde hiçbir okul gurubuna mecbur kalmadan kaydedilecek. Burası inanın çok desteklediğim bir yer, her okulu okul yapacak kısım burası. Fen liseleri, sosyal bilimler ve 42 tane proje lisesi için ki sadece 580 okul için merkezi bir sınav ve yerleştirme yapılacak.

***

Sonuç basit bu yeni sistem “okula dönüş” ve “öğretmenin itibarının” yeniden kazandırılmasıdır. Lütfen şu taban puan ve sınavın yarattığı kaostan kurtulalım. Korkmayın her öğrenci lise okuyacak, korkmayın her öğrenci isterse özel okul, fen lisesi adayı da olabilecek. Sevinin ki öğrenciler gece gündüz test çözmeyecek, sadece puan için saatlerce serviste zaman geçirmeyecek, destekleyin çocuklarımız kendilerine hiçbir beceri ve avantaj sağlamayacak bir okul için uğraşmayacak. Eğitimciler, siyasetçiler ve veliler şunu unutmayın eğitim okulda öğretmen ile öğrencinin bir süreç içinde zaman geçirerek yürüttüğü faaliyettir. Lütfen eğitimin çocuklarımıza sağlayacağı bu güzelliği unutup okul dışındaki işlerle zaman geçirmeyin. Çünkü sizin istediğini meslekleri yapan insanlar bu mesleklerindeki başarıyla TEOG ile değil becerileriyle ulaştı. Şimdi “okula dönüş” modeline destek olalım.

YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum