Yellen’ın şahin çıkışı dolara güç verdi

Yellen’ın şahin çıkışı dolara güç verdi

Fed’in kademeli faiz artırım sinyali doları güçlendirdi. Gün içinde 3.53 lirayı gören dolar, Yellen’ın şahin açıklamalarıyla yönünü yeniden yukarı çevirerek 3.57 liraya kadar çıktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın, Fed’in kademeli faiz artışlarına devam etmesi gerektiğine ilişkin açıklamalarının ardından dolar 3.57 lirayı aştı. Kuzey Irak referandumu nedeniyle artan jeopolitik risklerle 3.55 liraya kadar yükseldikten sonra, referandumun ardından 3.53 liraya dönen dolar, Yellen’ın konuşmasıyla yönünü yeniden yukarıya çevirdi ve 3.5741 liraya kadar çıktı. Güçlenen dolar karşısında 1.17 düzeyine çekilen euro da 4.19 - 4.20 lira aralığında hareket etti. Referandum gerginliğinin azalmasıyla, haftanın ikinci gününü yüzde 1.62 artışla 103 bin 929 puandan kapatan Borsa İstanbul Endeksi ise, doların güç kazanmasıyla, yatay başladığı yeni günün ilk işlemlerinde yüzde 0.84 düşüşle 103 bin 56 puana kadar geriledi. İş Yatırım’ın, günlük piyasa bülteninde, “Gelişmekte olan piyasalardaki satışlar devam ediyor. ABD vergi indirimi beklentisi ve Yellen’ın şahin konuşması ile yükselen dolar gelişmekte olan varlıkları etkilemeye başladı.

ABD faizlerinde bir yükseliş olmadığı için gelişmekte olan varlıklara etki henüz sınırlı düzeyde” denildi. Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, önceki gün Cleveland kentindeki İş Ekonomisi Ulusal Birliğinin 59’uncu olağan toplantısında FED’in para politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yellen, enflasyon seviyesinin Fed’in hedefi olan yüzde 2’nin altında kalmaya devam etmesi durumunda, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) güvenilirliğinin sarsılabileceği ve ekonomik faaliyetlerin daha dengesiz hale gelebileceği uyarısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN