Yeni dönemde ‘Beyaz ve erkek Saray’

Yeni dönemde ‘Beyaz ve erkek Saray’

ABD’de yeni dönemin kabinesi yavaş yavaş belli oluyor. Şu ana kadar kabineye gireceği kesinleşen isimlerin ortak özelliği ise beyaz ve erkek olmaları. Muhafazakar ve İslamofobik görüşleriyle bilinen isimlerin de olduğu kabine endişe yaratıyor.

ABD başkanlığına seçilen Donald Trump, kabinesini oluşturma çalışmalarını sürdürüyor. Kabinede yer alacak beş kişinin ismi belli olurken, dışişleri bakanlığı gibi önemli pozisyonları kimlerin dolduracağı ise merakla bekleniyor. Trump’ın bugüne kadar önemli görevlere seçtiği beş kişinin kişinin tamamının beyaz erkeklerden oluşması dikkati çekiyor. Şimdiye kadar açıklanan isimler arasında hiç siyahi Amerikalı ve kadınların olmaması “Trump’ın kabinesi ırkçı ve cinsiyetçi mi olacak?” sorusunu akıllara getiriyor.

Trump’ın yakın çalışma arkadaşı olarak belirlediği bu isimlerin azınlıklar, Müslümanlar ve diğer göçmenlere yönelik olumsuz sözleriyle tanınıyor olması söz konusu kesimler arasında tedirginlik yaratıyor. Trump’ın sağ kolu ABD’nin yeni Başkan Yardımcısı Mike Pence, göçmenlik, kürtaj, eşcinsel hakları gibi konularda muhafazakar duruş sergiliyor. Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğüne Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komite Başkanı Reince Priebus’u getirmeyi kararlaştıran Trump, baş strateji danışmanı olarak ise kampanya menajeri Stephen Bannon’u belirledi.

Priebus’un, Trump’ın Müslümanlar ve göçmenlerle ilgili kampanya sürecindeki sözlerine sıkı destek vermesi ülkedeki tedirginliğe neden oldu. Trump’ın baş stratejist olarak belirlediği Stephen Bannon, Cumhuriyetçi Parti içinde dahi tartışmalara yol açtı. Bannon, partililerin “ırkçı ve aşırı sağcı” görüşleriyle mesafeli yaklaştığı bir isim. Adalet Bakanı olarak belirlenen Jeff Sessions, 1980’lerde dönemin Başkanı Roanld Reagan tarafından federal hakimğile aday gösterilmiş, ancak ırkçı düşünceleri nedeniyle bu öneri Senato’da reddedilmişti.  -AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN