Yerken kendinizi suçlu hissetmeyin

Yerken kendinizi suçlu hissetmeyin

Yıllarca “Sağlıksız, sakın yemeyin” denilen bazı yiyeceklerle ilgili yapılan yeni araştırmalar, farklı şeyler söylüyor. Mesela fıstık ezmesindeki yağın, ekmekteki lifin ve vitaminlerin sağlık açısından faydası saymakla bitirilemiyor. Ama miktara dikkat!

Etin yağı, fıstık ezmesinin kalorisi, muzun şekeri, ekmeğin şişmanlatıcı etkisi derken bugüne kadar pek çok gıda hakkında birçok olumsuz bilgi paylaşıldı. Ama bilim dünyası yaptığı araştırmalarla ‘sağlıksız’ olarak lanse edilen yiyeceklerin çoğunun aslında beslenme açısından büyük yararını ortaya koydu. Yararını görmeniz için miktarının abartılmaması konusunda uyarılarda bulunuldu...

Ekmek ve patates: Yapılan herhangi bir diyette alınması gereken gıdalar arasında ekmek ve nişastalı karbonhidrat patates bulunmuyor. Tam buğday olan ekmekler vitamin yüklü germ ve endosperm parçacıkları ve lif bakımından zengin kepekle dolu. Bu da bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Kızartması tercih edilmediği sürece patates de çok faydalı; harika bir vitamin B kaynağı, potasyum zengini, lifli bir besin. 

Yumurta: Kolesterolü yükseltip damarları tıkadığı iddiasıyla yıllarca kötülenen yumurta 11 farklı vitamin ve mineral açısından çok zengin. Kaliteli protein özelliğinden dolayı ise kaslarını geliştirmek isteyenlerin favorisi...

Muz: Birçok diyetisyen doğal şekerle yüklü ve hafif asidik olduğu gerekçesiyle muz tüketimine karşı uyarır. Evet, muz yediğinizde kan şekeri düzeyinizde bir artış meydana gelebilir ancak karbonhidratı bir yana muz potasyum, B6 vitamini ve bakır ve manganez açısından çok zengin bir meyve.

Fıstık ezmesi: Kilo alımında suçlu bulunan ve kötülenen bir başka besin fıstık ezmesi. Yüksek miktarda kalori ve yağ içerse de fıstıktaki doğal yağa diyet sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu kaydediliyor. Fıstık yağı, tekli doymamış yağlar içerir, kalp hastalıkları riskini düşürmek için olumlu katkıda bulunur.

16-12/06/yumurta.jpg

Et: Sığır etinden yapılan bir hamburgerin veya yağlı bir bifteğin tadına bakınca insanın kendisini suçlu hissetmemesi zor. Gerçekte, bu gıdalar yüksek kaliteli protein ve doymuş yağ formunu içeriyor ki bu düşündüğümüz gibi sağlıksız değil. Sığır ve domuz etinde bulunan stearik asidin, kırmızı etteki doymuş yağ asidi olduğunu belirten uzmanlar, araştırmalara göre stearik asidin kandaki kolesterol seviyesini düşürerek kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN