Yerli kredi derecelendirme kuruluşu geliyor

Yerli kredi derecelendirme kuruluşu geliyor

Geçtiğimiz hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ile tartışmalar hararetlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Moody’s’in geçen haftaki not indiriminde siyasi yönün öne çıktığını söyledi ve “Milli bir kredi derecelendirme kuruluşu için hazırlıklara başladık” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ile tartışmalar hararetlendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Moody’s’in geçen haftaki not indiriminde siyasi yönün öne çıktığını söyledi ve “Milli bir kredi derecelendirme kuruluşu için hazırlıklara başladık” diye konuştu. Akben, “Bankamız tarafından kullanılacak milli bir kredi derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç duymaktayız. Kurulacak olan yapının uluslararası standartlara uyumlu olması ve bağımsız-tarafsız olarak kurularak faaliyetlerine devam etmesi önemli” dedi. BDDK Başkanı, ulusal kredi derecelendirme kuruluşunu bu yıl içinde kurmayı hedeflediklerini kaydetti. Kuruluşun yapısı ile ilgili de bilgi veren Akben, “Özel bir şirket olabilir ama şu anki yapıda zor görünüyor. Bankalarımız ortaklık şeklinde yapabilirler, şirketler de ortak olabilir. Kimsenin payının yüzde 10’u geçmemesini öngörüyoruz. Kredi Kayıt Bürosu’na benzer bir yapıda olabilir” ifadelerini kullandı. Moody’s, geçtiğimiz haftadaki açıklamasında kararın nedenleri arasında, ‘parasal politikanın etkinliğindeki ilave aşınma ve temel yapısal reformların uygulanmasındaki ek gecikmeleri’ örnek gösterdi. Açıklamada, dış şok riskinin ise yüksek cari açık ve dış borçların yanı sıra artan siyasi riskler ve küresel faiz oranları nedeniyle yükseldiği öne sürüldü. Ayrıca açıklamada, Türkiye’nin not görünümünün ‘negatif’ten ‘durağan’a çevrilmesinde ülkenin mali ve ekonomik gücünün etkili olduğunu belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN