YKS puan hesaplama kriterleri değişti | İşte YKS puan hesaplama...

YKS puan hesaplama kriterleri değişti |  İşte YKS puan hesaplama...

ÖSYM bu sene ilk kez yapılacak olan YKS’de aday puanlarının hesaplama kriterinde değişikliğe gitti. 2018 YKS puan hesaplamada yapılan değişiklik tüm ayrıntıları ile haberimizde

haberimizde bu hafta sonu yapılacak olan YKS 2018 sınavı ile ilgili puan değişikliğine dair tüm merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz. YKS puan hesaplama kriterlerini değiştirdiğini 5 Haziran'da kamuoya ile paylaşmıştı.  İşte YKS puan hesaplama ile ilgili yeni kriterler...

2018 YKS sınavı 30 Haziran cumartesi ve 1 Temmuz pazar günü yapılacak. Sınavdan hemen sonra ÖSYM'nin soruları ve yanıtlarını açıklaması bekleniyor.  5 Haziranda ÖSYM YSK puan hesaplama işlemi hakkındak bazı kriterleri değiştirdiğini açıklamıştı. İşte 2018 YSK puan hesaplamasına dair yapılan değişikliğin ayrıntıları...

TYT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için Türkçe veya temel matematik testlerinin birinden en az 0.5; AYT’de ise ilgili puan türünün hesaplanabilmesi için gerekli testlerin birinden en az 0.5 ham puana ihtiyaç duyulacak.

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) adayların puanlarının hesaplanması için gereken kriterlerde güncelleme yaptı. 2018 YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için Türkçe veya temel matematik testlerinin birinden en az 0.5; Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) ise ilgili puan türünün hesaplanabilmesi için gerekli testlerin birinden en az 0.5 puan elde edilmesi gerekecek.

18-07/01/lgs-1530443544.jpg

SINAV KOLAYMIYDI ZOR MUYDU? 

Yağmur Ergül: Sınav genel kolaydı ama Türkçe’de paragraf soruları uzun olduğu için zorlandım. Felsefe soruları da zordu. Matematik dersim iyi olmadığı için sınavım da kötü geçti. Bence sınavın belirleyicisi sözel alanda Türkçe olacak.

Ali Asil: İlk kez girdim üniversite sınavına. Genel olarak iyi geçti ama felsefe zordu, matematik zaman aldı. Türkçe’de bir iki tane ilginç soru vadı. Fen ve sosyal de kolaydı. Geometri orta zorluktaydı. Bence belirleyici matematik olacak.

Ozan Bakırdaş: Bir vakıf üniversitesinde Rus dili ve edebiyatı okuyorum. Sorular genel olarak kolaydı ama süre yetmedi.

Güvenç Cinay: Türkçe’de paragraf, fende kimya soruları zordu. Geometriye çok çalıştığım için zor mu, kolay mı diye yorum yapamıyorum. Genel olarak ise Türkçe ve matematik zor geldi bana. Din kültürü sorularının da gereksiz biçimde zor olduğunu düşünüyorum.

Çağla: Yani koca sene boyunca tyt mat konularına boşuna çalıştık bunu mu anlatmak istediniz

Umut: Bugünden sonra gün saymaya başlıyoruz bir sonraki tyt ye ben giriyorum hedef nişantaşı %12 burs amin

Mehmet Yıldız: herkesin ortak düşüncesi zamandı.. şu zamanı çöz artık ösym

Muhammed: TYT’nin bu kadar dengesiz bir soru politikası uygulaması AYT’de izlenecek soru politikasını ortaya koyuyor.

Enes: Son yılların en kolay sınavıydı #tyt

Beyza Akyıldız: Türkçe’de çok oyalandım, sorular zordu. Seçenekler arasında kaldım. Matematik ve geometriyi yetiştiremedim. Felsefe soruları yorum ağırlıklıydı. Din kültüründe de zorlandım.

Zeynep: Tyt’deki Türkçe sorularını hazırlayan heyete selamlar resmen sınava girmedikte roman okuduk

HER BİRİNDEN GEREKİYORDU

Düzenlemeden önce TYT’de temel matematik ve Türkçe testlerinin ‘her birinden’ en az 0.5 ham puana ihtiyaç duyuluyordu. AYT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerden minimum 0.5 ham puan almaları bekleniyordu.

18-06/28/yks-motivasyon-1530183148.jpg

TYT'DEN SONRA AYT'YE ODAKLANIN 

Bu hafta sonu gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde öğrencilere tavsiyelerde bulunan Uğur Okulları Psikolojik Danışmanlık Rehberlik ve Ar-Ge'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, "Kaygı ve heyecan düzeyinizi dengelemeye çalışın. İlk gün çözeceğiniz Temel Yeterlilik Testi (TYT) zor gelse bile moralinizi bozmadan ikinci gün gerçekleşecek Alan Yeterlilik Testi (AYT)'ye odaklanın" dedi.

Üniversiteye girişte yeni sistemin ilk sınavı 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Sınav öncesinde öğrencilere önerilerde bulunan Barış Sezgin, "Öğrencilerin kaygılı olmalarını çok iyi anlayabiliyorum. Ancak bu kaygı, doğru yönetilebilirse olumlu hale gelebilir. Öğrenme ve kaygı arasında doğru bağ kurulabilirse öğrenciler bundan olumlu bir şekilde yararlanabilir. Sınav sırasında çok heyecanlanacak öğrenciler de olacaktır. Bu normal bir şey. Ancak heyecanlandığımızda beynimizin ilkel sistemi çalışır. Bu sistem sorun çözmenin, analitik düşünmenin biraz önüne geçebilir. Bu durumda öğrenciler heyecanlandıkları anda ilk olarak derin nefes alsınlar. Ayrıca öğrencilerimiz sınav sırasında bir sorudan diğerine geçerken genellikle kağıttan gözlerini ayırmıyorlar. Bu durum konsantrasyonlarını ve kaygılarını da olumsuz etkileyebilir. O nedenle bir sorudan diğerine geçerken uzak bir noktaya bakmak kaygılarını bir nebze de olsa azaltır" diye konuştu.

"PUANIN DEĞİL YÜZDELİK DİLİMİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN"

Cumartesi ve pazar günleri iki sınav olduğunu hatırlatan Sezgin, "Öğrenciler ilk olarak Temel Yeterlilik Testi'ni yanıtlayacak. Bu sınavın kötü geçtiğini düşünenler olacaktır. Ancak morallerini bozmasınlar. Çünkü bu sene soru sayısı daha az olduğu için sorular geçen yıla göre biraz daha zor olacaktır. Bu anlamda öğrencilerin aldığı puandan daha önemli olan, girdikleri yüzdelik dilim. O nedenle öğrenciler ilk gün kötü geçse bile morallerini bozmadan 'Alan Yeterlilik Testi'ne girmeliler" ifadelerinde bulundu.

"SON GÜN DERS ÇALIŞILMAZ DİYE BİR KURAL YOK"

Çocukların son gün ders çalışılıp çalışılmaması konusundaki fikrini de paylaşan Sezgin, "Öğrencilerin son gün ders çalışmaması gerektiğine dair bilimsel bir araştırma yok. Belki öğrenci son gün eksik olduğu bir konuya bakacak ve sınavda o konuya dair bir soruyla karşılaşacak. O yüzden son gün ders çalışmamak gibi klasik bir yorum yapmaya gerek yok. Şayet kendini rahat hissedecekse konularına bakabilir. Sadece son gün kaygısını düşürüyor olması ve kendisini rahatlatması önemli. Bunun için öğrenci spor yapabilir, müzik dinleyebilir veya arkadaşlarıyla zaman geçirebilir" diye konuştu.

"OKULUN YERİNİ SINAVDAN ÖNCE GÖRÜN"

Sınavdan önce okulun yerinin görülmesinin sınav günü kolaylık sağlayacağını dile getiren Sezgin, "Sınav günü ise en geç 09.45'te okulda olmalılar çünkü saat 10.00'dan sonra hiçbir öğrenci sınava alınmayacak.Bu anlamda İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerdeki trafik durumu da göz önüne alınarak hesap yapılmalı" dedi.

DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN