Yurt dışından gelen cihazlara vergi ayarı

Yurt dışından gelen cihazlara vergi ayarı

Ticari ithalat haricinde yurt dışından getirilen elektronik cihazların bandrol ücretlerinde yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre Türkiye’de kullanmak için yurt dışından getirilen televizyon, radyo, video ve cep telefonu gibi ürünlerde bir defaya mahsus olmak üzere 1 ile 80 euro arasında vergi tahsil edilecek.

ALİ YILDIRIM

Yurt dışından getirilen elektronik cihazlardan alınan bandrol ücretlerine yeni bir düzenleme getirildi. Özellikle akıllı telefon ve tablet fiyatları ülkemizde vergi diliminden dolayı ülkemizde biraz daha pahalıya satılıyor. Bu nedenle birçok teknoloji düşkünü bu tarz ürünlerin teminini yurt dışında gerçekleştiriyor.

Tabi bu cihazları ülkede kullanmak için vergi dairesine ortalama 140 liralık bir ödeme yapılıyor. Aksi takdirde cihazlar kendini kilitliyor. Bu tarz cihazlara getirilen taksitlendirme kısıtlaması da yurt dışından elektronik cihaz alımını artıyor. Tabi bu durumda bazı tüketiciler her ne kadar karlı çıksa da onlar kadar şanslı olmayanlarda oluyor. Bu sıfır değerinde alınan cihazların arızalanması halinde garanti kapsamında bulunmadığı için ekstra ücretlerde ödemek gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de ortalama 3 bin liraya satılan bir cihazı yurt dışından 2 bin liraya getirdiniz. Bunun diğer vergilerde dahil buna 140 lira ödediniz. 6 ay kullandıktan sonra cihaz arıza yaptı minimum 500 lira da servis ücreti, cihaz yine aynı ücretine ulaşmış oldu. Tabi bahsettiğimiz gibi bu konuda şanslı olan kullanıcılar da mevcut.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan kararı ile ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, video, uydu alıcı cihazları, birleşik cihazlarla bunların dışında kalan ve radyo televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihaz için bir defaya mahsus tahsil edilecek bandrol ücretleri belirlendi. Buna göre bandrol ücretleri, televizyonlarda 10-80, radyolarda 1-2, videolarda 18, radyo ve TV yayını almaya yarayan set üstü kutusu ile her türlü uydu alıcı cihazda 7, birleşik cihazlarda 1-21, cep tipi radyolu Mp3-Mp4 çalar, radyo ve televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazlarla taşıtlarda kullanılmaya mahsus navigasyonlu multimedya cihazlarında 2-15, internet bağlantısıyla radyo ve televizyon yayını alabilen cep telefonlarında 20, bilgisayar ve tabletlerde 10, bu cihazlar dışında kalan radyo ve televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazda 18 euro olarak uygulanacak.

16-12/24/screen-shot-2016-12-24-at-044437.pngYERLİ ÜRETİM MALLARINA YÖNELMELİYİZ

Konuyla ilgili bizlere açıklamada bulunan Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ, 2017’nin bilişim ve gelişim yılı olacağını aktardı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yerli üretimi desteklediğini bir kez daha vurgulayan Karadağ, “Bu zamlarla aslında iç pazar desteklenmek isteniyor.

Ülkemiz büyük bir siber tehdit altında. Özellikle yurt dışından gelen elektronik cihazlarla bu siber saldırı oranını en üst seviyeye çıkarıyoruz. Çünkü yazılım yerli olmadığı için saldırıyı da kolayca püskürtemiyoruz. Bu vesile ile zamlar yerli ürüne yönelimi arttıracak” dedi.

KDV VE ÖTV KAYBI OLUYOR

Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği Başkanı Kerem Alkin, özellikle akıllı telefonlardaki ithal ürünlerdeki taksitlendirmenin kalkması tüketicileri yurt dışına yönelttiğini söyledi.

Alkin, “Bu şekilde ülkemizden döviz çıkmaya başladı. Ama şu anki durumda içerde dezavantaj var. Yurt dışından alınan cihazlarla birlikte Türkiye’nin de katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi kaybı oluyor. Daha çok bu kayıplar artık bir nebzede olsa önlenmiş olacak” açıklamasında bulundu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN