12 yaşından küçük futbolculara kafa topu yasağı

12 yaşından küçük futbolculara kafa topu yasağı

Topa kafayla vurmanın, ileriki yaşlarda bunamaya neden olabileceği yönündeki araştırma sonuçlarının ardından Birleşik Krallık ülkelerinde, 12 yaş altındaki futbolcuların antrenmanlarda kafa topuna çıkmaları yasaklandı.

İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda Futbol Federasyonları, 12 yaşından küçük çocukların futbol antrenmanlarında topa kafa vurmalarını yasakladı. Federasyonlar, topa sık kafayla vurma ile bunama (demans) arasında bağlantı kuran araştırmanın sonucu yasak kararı aldı.

Futbol federasyonları ile UEFA Sağlık Komitesi'nin ortaklaşa güncellediği kılavuzda, 6-11 yaşlarındaki çocukların antrenmanlarda topa kafa vurmalarına izin verilmemesi, 12-16 yaşları arasındaki çocuklar için de bu uygulamanın kademeli olarak antrenmanlarda uygulanması öngörülüyor.

KAFA TOĞU YASAĞI MAÇLARDA GEÇERLİ DEĞİL

Sınırlamaların sadece antrenmanlarda geçerli olduğu, maçlara sınırlama getirilmediği belirtiliyor.

İskoçya'da Glasgow Üniversitesi'nin ekim ayında yayımladığı bir araştırma, eski profesyonel futbolcuların genel nüfusa oranla dejeneratif beyin hastalıklarına bağlı ölüm ihtimalinin 3,5 kat, Parkinson hastalığından ölme ihtimalinin ise 5 kat daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu.

Araştırmacılar, 1900 ile 1976 yılları arasında doğmuş ve İskoçya'da profesyonel futbol oynamış 7 bin 600 erkeğin sağlık kayıtlarını, futbolcu olmayan 23 bin kişininkiyle kıyaslamıştı.

ABD'DE DE YASAKLANMIŞTI

2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri Futbol Federasyonu da, 10 yaşından küçük çocukların topa kafayla vurmalarını yasaklamıştı. Bu çerçevede maç anında topa belli sayıda kafa vuran futbolcunun da yedek oyuncuyla değiştirilmesi gündeme gelmişti.

LLORIS BEYİN TRAVMASI GEÇİRMİŞTİ

Futbol karşılaşmaları sırasında meydana gelen kafa ve beyin travmaları karşısında alınan önlemlere yönelik eleştiriler, ilk kez 2013 Kasım'ında İngiliz Premier Ligi takımlarından Tottenham'ın kalecisi Hugo Lloris'in başka bir oyuncuyla çarpışıp beyin travması geçirerek bir süre bilincini yitirmesine karşın oyundan alınmamasıyla zirveye çıkmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN