2020 memur maaş zammı ne kadar? Enflasyona göre memur ve emekli maaş hesaplama

2020 memur maaş zammı ne kadar? Enflasyona göre memur ve emekli maaş hesaplama

2020 yılı memur maaşı ve memur emeklisi maaş zammının ne kadar olacağı enflasyon oranlarının açıklanmasıyla netlik kazanıyor. Her yıl bu oranlar Temmuz ve Ocak aylarında enflasyon oranlarına göre belirleniyor. Peki 2020 memur emekli maaş zammı ne kadar? İşte detaylar…

Enflasyon oranlarıyla birlikte memur emekli maaş zammı ne kadar olacağı konusu netlik kazanıyor. Temmuz- ayı enflasyon oranları açıklandı. Aralık ayı enflasyon oranına göre zamlı maaşlar da belli olacak. İşte 2020 yılı memur emeklisi maaş zammı ile ilgili detaylar…

2020 EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2020 yılı memur maaşı ve memur emeklisi maaşı zam oranları, Temmuz-Aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanmasından sonra netlik kazanmış olacak. Şu ana kadar 5 aylık enflasyon oranı açıklandı. Aralık ayı enflasyon rakamı ise 3 Ocak 2020 tarihinde açıklanması bekleniyor. Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre maaş zamları da netlik kazanacak.

 

ARALIK AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Enflasyon, Aralık 2019'da yüzde 0,74 artarken, yıllık bazda yüzde 11,84 oldu.

MEMUR MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

2020 yılı zamlı maaşların netlik kazanması 3 Ocakta açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamlarına bağlı olmasına rağmen 5 aylık enflasyon rakamları ve Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminlerine göre maaş zamları hakkında bazı tahminlerde bulunmak mümkün.

Açıklanan 5 aylık enflasyon oranlarına göre en düşük SSK emekli maaşı 1248 TL’ye ve en düşük memur emeklisi aylığı da 2648 TL’ye çıkacak.

 20-01/03/enflasynjpgg.jpg

Emekli maaşlarını zamlarını hesaplarken memur emeklisi ve işçi, Bağ-Kur emeklisini ayırmak gerekiyor. Memur emeklisi zamları için toplu sözleşme hakları kullanılıyor.

Geçtik dönemlerde memur emeklisi için 2020 yılının ilk 6 ayında %4, ikinci 6 ayında %4 olarak toplamda %8 olarak 2020 yılı zammı açıklanmıştı. Bu miktar üzerine yıllık enflasyon da %5’in üzerinde çıkarsa aradaki fark da zam oranına eklenecek. Aralık ayı enflasyon oranı henüz açıklanmış değil. TÜİK verilerine göre 5 aylık enflasyon oranı 5.71 olarak gerçekleşti.

Merkez bankası yılsonu enflasyon tahminine göre Aralık ayı enflasyon oranı %6.65 olarak gerçekleşecek.

Buna göre %4 emekli maaş zammı üzerine %1.65 daha eklenerek hesap edilecek. Yani memur emeklisi 2020 yılı için % 5,65 oranında Ocak zammı alacak. Memur emeklisi için uygulanacak zam oranları bu şekilde.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2020 yılı enflasyon oranlarının netlik kazanması sonrası maaş zamları da netlik kazanacak. TÜİK verilerine göre Aralık ayı hariç Temmuz-Kasım aylarını kapsayan 5 aylık enflasyon oranı 5.71 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini %12 olarak açıklamıştı.

Buna göre yani yılsonu enflasyon oranları %12 çıkması halinde; en düşük memur maaşı mevcut 3.158 TL’den 3.338 TL’ye yükselecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN