2021 emekli maaşı zam oranları belli oldu mu?

2021 emekli maaşı zam oranları belli oldu mu?

Merkez Bankası'nın yıl sonu ensflasyon tahmini ve TÜİK'in ekim ayı enflasyon oranlarını açıklamasıyla birlikte emeklilerin Ocak 2021 yılında alacakları zam şimdiden merak konusu oldu. Zira her 6 ayda bir yapılan zam oranları, yıllık bazda enflasyon oranın

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı 2021'de yapılacak maaş zammına çevrildi. Bilindiği üzere, memur ve emekli maaşları zamları hesaplanırken toplu sözleşme gereği, enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde değerlendiriliyor. Enflasyon ekim ayında yüzde 2.13 artarken, yıllık bazda yüzde 11.89 oldu.

2021 EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Memurlara, memur emeklilerine ocakta hakem kurulu kararı kapsamında yüzde 3 zam görünürken, enflasyon farkı ile bu oran artabilecek. 2020'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 4'ü aşarsa, aşan kısım zam oranına eklenecek.

Ocak artışı yüzde 3 olursa, memur emeklilerinde en düşük maaş 2 bin 814 liradan 2 bin 898 liraya yükselecek. Eğer oran yüzde 5'e yükselirse, en düşük memur emeklisi maaşı da 2 bin 955 liraya ulaşacak.

EMEKLİ MAAŞLARI ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENECEK Mİ?

Son dönemde emeklilerin maaşlarına iki düzenleme yapılmıştı. Yapılan düzenleme ile birlikte en düşük emekli maaşı 1000 TL olarak belirlendi. Fakat koronavirüs salgını sürecinde yeni bir düzenleme yapıldı ve en düşük emekli maaşı 1500 TL oldu.

Bu iki düzenlemenin ardından Türkiye Emekliler Derneği'nden (TÜED) yeni bir maaş düzenleme talebi geldi. TÜED bu talebinde SSK ve Bağkur emeklileri için taban maaşın en az asgari ücret düzeyinde olmasını istedi. TÜED'in bu talebi gerçekleşirse en düşük emekli maaşı 2 bin 324 TL olarak ödenecek.

Bu durumda ise maaşlar 824 TL artmış olacak. Aynı talep kapsamında dul ve yetim maaşı alanların maaşları da bu düzenleme ile yükselecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN