4 Aralık Dünya Madenciler Günü mesajları ve sözleri | Madenciler Günü nedir?

4 Aralık Dünya Madenciler Günü mesajları ve sözleri | Madenciler Günü nedir?

Türkiye’nin de önemli yer yataklarından dolayı büyük kazançlar elde ettiği madenlerde çalışan maden işçileri için kutlanan 4 Aralık Dünya Madenciler Günü, Roma dönemine kadar uzanır. Dünya Madenciler Günü’nde, Aziz Barara anılır.

Babasının gazabından kaçarak İzmit yakınlarında bir mağaraya sığınan Aziz Barara, rivayete göre buradaki madencileri korumuş. 4 Aralık da Aziz Barara’nın madene ilk girdiği tarih olarak belirlenmiş. Bundan dolayı da 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde mesajlar ve sözler, hem onu anmak için hem de dünyanın en zor işini yapan emekçi madencileri hatırlamak ve onların yüzlerini güldürmek için sosyal medyada paylaşılıyor.

4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ NEDİR?


Hrıstiyanlıkta en çok bilinen ve azizlerden, jeolog, madenci, demirci, çan imalâtçı, marangoz, duvarcı, elektrikçi, çatı kaplamacısı, itfaiyeci, mimar mesleklerinin piri olan Aziz Barara, her sene 4 Aralıkta anılıyor. İddiaya göre Roma İmparatorluğu döneminde, babasının gazabından kaçarak, İzmit dolaylarında bulunan ve madencilerin çalıştığı bir mağaraya sığınan, madencileri koruduğuna inanılan ve bundan dolayı madencilerce azize kabul edilen Santa Barbara’nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya gelmesi, ilk etapta Anadolu’da ardından da Avrupa ve tüm dünyada ‘Dünya Madenciler Günü’ olarak kutlanıyor. Bunların dışında Avrupa’nın birçok madeninde Aziz Barbara’ya ayrılmış bir köşe ve bu köşede sergilenen bir de heykeli yer almaktadır.

dunya-madenciler-gunu-nedir.jpg


4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ MESAJLARI VE SÖZLERİ

- O kadar çok kazdılar ki cennete düştüler, rahmetle anıyoruz.

- Yer altında güneşi hayal edenlerin günü, kutlu olsun.

- Yer altından yer üstüne değer veren madencilerimizin günü kutlu olsun!

- Alın terine kömür karası karışanların Dünya Madenciler Günü kutlu olsun.

- Emeğin ve alın terinin simgesi madencilerimizin madenciler gününü kutlarız.

- Bir avuç kömür için bir ömür veren madencilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyoruz.

- Başta Maden Şehitlerimiz olmak üzere tüm Madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlu olsun..

- Demek ki kömür, sadece bir evi ısıtmazmış…Yakabilirmiş de milyonlarca ciğeri…

- Ülkemizin yer altı kaynaklarını gün ışığı ile buluşturan, çıkardıkları cevherle yarınımızı aydınlatan madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlu olsun.

- Emeğin ve alın terinin simgesi madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyor, maden kazalarında yaşamını yitiren tüm işçilerimizi rahmetle anıyorum.

“Yüz karası değil, kömür karası. Böyle kazanılır ekmek parası”


Yer altında güneşi hayal edenlerin günü, kutlu olsun..

O kadar çok kazdılar ki cennete düştüler, rahmetle anıyoruz.

Alın terine kömür karası karışanların Dünya Madenciler Günü kutlu olsun

Emeğin ve alın terinin simgesi madencilerimizin madenciler gününü kutlarız.

Bir avuç kömür için bir ömür veren madencilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyoruz.

Başta Maden Şehitlerimiz olmak üzere tüm Madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlu olsun..

Demek ki kömür, sadece bir evi ısıtmazmış…Yakabilirmiş de milyonlarca ciğeri…

Bindikleri toplu taşıma aracında koltuklar kirlenmesin diye oturmayan madenciler.4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nüz kutlu olsun güzel insanlar.

Karanlık yerlerde çalışarak aydınlık bir gelecek bırakmak için çalışan, davranışları ile örnek olarak bizleri aydınlatan

Aşağıda ölüm var, yukarıda açlık. Aşağıdaki ölüm olasılık, yukarıdaki açlık kesin.

Ülkemizin yer altı kaynaklarını gün ışığı ile buluşturan, çıkardıkları cevherle yarınımızı aydınlatan madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kutlu olsun.

Söz bulunmaz bu elemi yazmaya hepsi muhtaç kara kömür kazmaya. (Ekrem Kaftan)

Asıl yanan bizdik siz kömür sandınız.

MADENCİLER GÜNÜ ŞİİRLERİ

Kömür

Yine bir kömür

kütürdedi sobada

kayıp bir madencinin

kalbi rast geldi

atıverdi sıcak odada

Sunay Akın

Sen aziz şehrim

Uykusuz yaşadığımı bilmelisin

Bütün işçilerin

Saçak altında uyuduğu bir saatte

Ben mızıka çalarak geçiyorum sokaktan

Sen aziz şehrim

Ellerim gözlerim kadar benimsin.

Rüştü Onur

Kara Mezar

Ellerin karıştı kara kara.

Umudun, elinde bir kazma dudağında sigara.

Gün görmedin hiç.

Güneşi sevmedin!

Bu yokluğundan numara.

Ölmedin girdin toprağın altında ki mezara.

Ellerinin akı kara.

Alnının teri kara.

Talihin adı kara.

Aldı seni kömür denen mücevher.

Aldı hayattan.

Koydu kara mezara.

Ümit Alphan

Madenciler

Kutsal bildik madeni, emek verdik okuduk.

Hep dik durur başımız, madenci derler bize.

Öyle gururlu meslek, korku nedir bilmeyiz.

Helâl yenir aşımız, madenci derler bize

Manyezit, bor, kalsedon, mermer, agat, hematit.

Kömür, kuvars, turmalin, gümüş, kalker, apatit.

Altın, opal, diaspor, perlit, pomza, pegmatit.

Değerlidir taşımız, madenci derler bize.

Baretler başımızda, karotları sayarız.

Botumuzu giyince, her ortama uyarız.

Ocaklarda çalışır, biz madenden doyarız.

Asırlıktır yaşımız, madenci derler bize.

Serdar Atabay

Kömür

Yine bir kömür
kütürdedi sobada
kayıp bir madencinin
kalbi rast geldi
atıverdi sıcak odada

Sunay Akın

TÜRKİYE'DE YAŞANAN BAZI MADEN KAZALARI

Dünyanın en önemli maden yataklarına sahip olduğundan dolayı madencilik sektörü tarafından önemli bir konuma sahip olan Türkiye’de çıkarılan belli başlı madenler bulunmaktadır. Türkiye’de bor, demir, kükürt, manganez, boksit, cıva, tuz, taş kömürü, linyit gibi madenler çıkarılır. 1941’den beri Türkiye’nin birçok bölgesinde yer alan kömür ve diğer maden ocaklarında yaşanan kazalarda 3 binden fazla maden işçisi, maalesef hayatını kaybetmiştir.

1983 Armutçuk grizu faciası: 7 Mart 1983’te Zonguldak’ın Armutçuk beldesindeki taş kömürü ocağında yaşanan grizu patlamasının ardından 103 işçi hayatını kaybetmişti.

1990 Amasya grizu faciası: 7 Şubat 1990’da Amasya’da, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’ne ait maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 3 işçi yanarak 65 işçi de göçük altında kalarak yaşamını yitirmiştir.

1992 Kozlu grizu faciası: Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak bilinen, 3 Mart 1992’de Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında yaşanan zincirleme patlamalarda 263 madenci hayatını kaybetmişti.13 Mayıs 2014’te Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği faciaya dek, Cumhuriyet tarihinin en ölümlü maden kazası yaşanmıştır.

1995 Yozgat-Sorgun grizu faciası: Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, Matsan Madencilik Şirketi’ne ait kömür ocağında grizu patlamasından dolayı yaşanan kazada 38 kişi göçük altına kalarak yaşamını yitirmiştir.

2003 Karaman-Ermenek kömür ocağı grizu faciası: 22 Kasım 2003’te Karaman Ermenek’te özel bir firma tarafından işletilen kömür ocağında grizu patlamasından dolayı 10 işçi vefat etmiştir.

2003 Kastamonu-Küre bakır ocağı  faciası: 8 Eylül 2004’te Kastamonu’nun Küre ilçesinde yer alan yeraltı bakır ocağında, cevherin nakledildiği 150 metre uzunluğun­daki bandın alev almasından dolayı yaşanan yangında, oluşan karbonmonoksit ve diğer zararlı gazların etkisiyle  19 çalışan yaşamını yitirmiştir.

2010 Balıkesir-Odaköy grizu faciası: 23 Şubat 2010’da Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de, toplam 47 kişinin çalıştığı maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 17 kişi vefat etmiştir.

2014 Soma kömür madeni faciası: Türkiye’de en büyük kaybın yaşandığı maden kazası olarak kayıtlara geçmiştir. 13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Holding’in işlettiği kömür ocağında yaşanmıştır. Patlamanın etkisiyle madende yangın çıkmış ve çok sayıda madenci içeride mahsur kalmıştır. Soma faciasında 301 kişi vefat etmiştir

2014 Karaman-Ermenek maden faciası: 28 Ekim 2014’te Ermenek’te yer alan maden faciası… 350 metre derinlikte 18 maden işçisinin su baskınının ardından mahsur kalarak yaşamını yitirdiği açıklanmıştır.

2016 Siirt-Şirvan:  Siirt’in Şirvan ilçesindeki 17 Kasım 2016’da özel maden ocağında yaşanan heyelanın ardından, 10 işçi yaşamını yitirmiştir.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN