Adaleti AYM'ye bırakmayın

Adaleti AYM'ye bırakmayın

İnfaz düzenlemesinde son viraja girilirken ‘adalet’ çağrıları arttı. Eşitsizliğe yol açan maddelere işaret eden hukukçular “Bu haliyle geçerse AYM’den döner” dedi. Muhalefetten de ‘Gaspçı çıkacak, tweet atan kapsam dışı kalacak’ itirazları yükseldi. Adalet ilkesini zedeleyen maddelerin gözden geçirilerek, toplumsal uzlaşının Meclis aşamasında tesis edilmesinin gerekliliği öne çıktı.

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanarak TBMM gündemine getirilen ve hafta sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı sunmak üzere tamamlanacağı belirtilen infaz düzenlemesine ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri devam ediyor. 90 bin mahkumun yararlanması beklenen düzenlemenin içeriğine ilişkin itirazlar da sürüyor. 20 baro başkanının da ‘eşitlik çağrısı’ yaptığı teklifin Anayasa Mahkemesi’nden döneceği öngörülüyor. ‘Taksirle ölüme neden olma’ gibi suçların kapsama girmesiyle, Soma ve Aladağ facialarının sorumlularına da serbest kalma yolu açılıyor. Muhalefet partilerinin de sık sık gündeme getirdiği tutuklu gazeteciler ve düşünce suçluları ise tekliften faydalanamıyor. Hukukçular da düşünce suçluları ile tutuklu gazetecilerin kapsam dışı kalması ve çocuğu olan kadın mahkuma tahliye gibi maddeleri öne çıkarıp teklifin AYM’den dönebileceği uyarısı yapıyor.

İnfaz yasasındaki değişikliğe ilişkin eşitlik talebi aralarında İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır ve Van barolarının da bulunduğu 20 ilin baro başkanından geldi. Baro başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada, infaz yasasının örtülü af olduğu savunulup, tasarının anayasaya aykırı olduğunu kaydedildi. Prof. Dr. Adem Sözüer ise düzenlemenin kendi içinde ayrımcılıklar içerdiğini söyledi. “Bu teklifin en büyük riski, kim serbest kalacak, ne kadar serbest kalacak kimse bilemiyor” diyen Sözüer, öncelikle sağlık açısından risk grubunda olanların tahliye edilmesi gerektiğini savundu. Paketle ilgili öğretim üyelerinden görüş alınmadığını dile getiren Sözüer, şöyle devam etti: “Mesele annelerin 6 yaşına kadar annelerin serbest bırakılmasıysa herkes için geçerli olmalı. Bu teklifin en büyük riski, kim serbest kalacak, ne kadar serbest kalacak kimse bilemiyor. Bu teklifteki ayrımcılık nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne gideceği ve iptal edileceği muhakkak. ‘Rahşan Affı’ dediğimiz affın sorunlarıyla bugün bile uğraşıyoruz. Mevcut teklifte ondan daha büyük ayrımcılıklar var. Yanlış bir takım uygulamaların önü açılıyor. Suça göre ayrım yapılamaz. Eğer, bir indirim veya bir af yapılacaksa bu belli bir ölçüye göre yapılmalı. Burada hiçbir ölçü yok. Çocuklu anneler bakımından ayrıcalık yapılıyor.”

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu da düzenlemenin toplumsal barışı sağlamaktan uzak olduğunu söylemişti. Karamollaoğlu “Düzenlemeler Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olmayacak şekilde yapılmalıdır, eşitlik ve adalet duygusunu zedeleyecek bir düzenleme Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir” açıklaması yapmıştı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da Meclis’teki görüşmelerde “Karısının yüzüne kezzap atmış, kızına cinsel saldırıda bulunmuş, öğrencisine cinsel istismar yapmış tutuklular elini kolunu sallayarak dışarıda gezecek. Bir gösteri veya yürüyüşe katılan, kitap yazan veya tweet atan kişinin indirimlerden yararlanamayacak” değerlendirmesini yaptı. Düzenlemenin kapsamına Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nden de eleştiriler geldi. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, KARAR TV’de yaptığı açıklamada “Devlete karşı suçlarda değil, rüşvet, çete, yolsuzluk suçları için tahliye var. Bu vicdanları yaralar. Gazeteci istifade etmeyecek devleti kaynaklarını zimmetine geçiren dışarı çıkacak. Bunu kabul etmek mümkün mü?” dedi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise “Bakın geçmişe doğru tarih önünde yargılanıyorsunuz. Celal Adan’ın yararlanamadığı, Erdoğan’ın yararlanamadığı, Necmettin Erbakan’ın yararlanamadığı, Mehmet Haberal’ın, Mustafa Balbay’ın, Tuncay Özkan’ın yararlanamadığı, İlker Başbuğ’un yararlanamadığı bir af. Nasıl olacak? Bu affın bu haliyle bu kapsamını nasıl savunabileceksiniz bunu gerçekten anlamak mümkün değil” diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise kadınların yüzüne kezzap atanların serbest kalacağını belirterek “Buna karşın twit atanlar, haber yapanlar içeride kalacak. Bu düzenleme düşünce özgürlüğüne ve demokrasiye bir darbe daha vuruyor” dedi.

TAHLİYE OLANA SEYAHAT BELGESİ, MASKE VE EDLDİVEN VERİLECEK

İnfaz düzenlemesinden yararlanacakların tahliye işlemleri, 81 ilde valiliklerin koordinasyonunda kurulan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantılarında alınacak ulaşım ve güvenlik tedbirleri kapsamında gerçekleştirilecek. İl dışına gidecek olan hükümlülerin seyahat izin belgelerinin düzenlenmesi, toplu ulaşım aracı temini ve güvenlik önlemlerinin sağlanması gibi önlemleri ele alan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları, tahliye olacak olan hükümlülerin sağlık kontrollerini yaptıktan sonra şüpheli durumların tespiti halinde karantina ya da gözlem altına alınmasına ilişkin tedbirleri uygulayacak. Sosyal mesafe kuralına uygun şekilde tahliye edilmesi planlanan her hükümlüye, Adalet Bakanlığı’nın talimatı gereği maske ve eldiven dağıtılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN