Adnan Menderes'in İngiltere'de düşen uçaktan sağ kurtulduğunu biliyor muydunuz?

Adnan Menderes'in İngiltere'de düşen uçaktan sağ kurtulduğunu biliyor muydunuz?

Türkiye tarihinin en sansasyonel uçak kazalarından biri İngiltere'de yaşandı. 1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığı görevini yürüten, askeri yönetimin devlet idaresine el koyması sonucu idam edilen Adnan Menderes'in ölümünden 2 yıl önce, düşen bir yolcu uçağından sağ kurtulduğunu biliyor muydunuz? Bu uçak kazası sonrası Türkiye'ye dönen Menderes ve arkadaşlarını vatandaşlar büyük bir sevgi gösterisi ile karşıladı.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaşanan uçak kazasında, üç kişi hayatını kaybetti, 179 kişi ise yaralandı. Bu olay, akıllara geçmişte yaşanan bazı uçak kazalarını da getirdi. Havacılık tarihimizde, bir kazada yüzlerce insanın hayatını kaybettiği kazalar kadar, az ölüm yaşanmasına karşın hafızalardan silinmeyenler de var. Başbakan Adnan Menderes'in düşen bir uçaktan sağ kurtulduğu kaza da bunlardan biri... Demokrasi tarihimizin kara lekelerinden biridir Adnan Menderes'in idamı... 1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığı görevini yürüten, askeri yönetimin devlet idaresine el koyması sonucu idam edilen Adnan Menderes'in ölümünden 2 yıl önce, düşen bir yolcu uçağından sağ kurtulduğunu biliyor muydunuz?

20-02/06/men2-kopya

BAŞKA HAVAALANINA YÖNLENDİRİLDİ
1959'un Şubat ayında, Kıbrıs Anlaşması'nı imzalamak üzere Londra'ya giden dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve heyetini taşıyan uçak Gatwick Havaalanı'na inişe geçtiğinde düştü. Menderes'in başkanlığındaki Türk heyetini taşıyan Türk Hava Yolları uçağı, önce Londra'nın merkezine daha yakın olan Heathrow Havalimanı'na inecekti. Ancak, Heathrow kontrol kulesi yetkilileri, başkentteki aşırı sis yüzünden Türk uçağını 25 kilometre kuzeydeki Gatwick Havalimanı'na yönlendirdi.

20-02/06/men3-kopya

UÇAKTA BULUNAN 21 KİŞİDEN 14'Ü ÖLDÜ
İngiltere Havacılık Bakanlığı'nın yaptığı soruşturmaya göre, uçağın kuleyle telsiz irtibatının kesilmesi ve yoğun sis sebebiyle uçak saat 16.58'de, bir fırtına ile beraber Londra yakınlardaki ormana çakılır. İki kanadı kopan ve parçalanan uçakta bakan ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu toplam 21 kişi bulunmaktaydı. kazada 14 kişi hayatını kaybederken, 7 kişi ise kurtuldu.

20-02/06/men4-kopya

KURTULANLARIN ARASINDA BİR BAŞBAKAN...
Kurtulanların arasında Başbakan Adnan Menderes de vardı. Kazada Menderes'in ayağı uçağın yarılan tabanına sıkışmış, DP'li Sakarya Milletvekili Rıfat Kadızade onun dışarı çıkmasını sağlamıştı. Olay yerine gelen Tony Bailey isimli çiftçi ve hemşire eşi Margaret, o sırada Menderes'i takım elbisesi çamur ve kana bulanmış bir şekilde çalıların üzerinde otururken buldular.

20-02/06/men6-kopya

"BENİ BIRAKIN DİĞERLERİNE YARDIM EDİN"
Menderes, İngilizce olarak, hiçbir şeyi olmadığını söyledi ve uçaktakilere yardım etmelerini istedi. Tony Bailey uçaktakilere yardım etmeye giderken eşi de kazazede Adnan Menderes'e göz kulak olmak için orada kaldı ve bilincini açık tutmak için uğraştığı kazazedeyi çimenlerin üzerine yatırdı. Margaret "Siz kimsiniz ve bu uçak hangi ülkeye ait?" sorusunu sorunca, "Türkiye başbakanıyım. Uçaktakiler de benimle birlikte Londra'daki Kıbrıs görüşmelerine gelen Türk delegasyonudur." yanıtını aldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN