Afife Jale’nin hayatı film oluyor

Afife Jale’nin hayatı film oluyor

Türkiye tiyatrosunun önemli sanatçılarından Afife Jale’nin hayat hikayesi beyazperdeye aktarılıyor.

“Adanış: Kutsal Kavga”, “Eski Sevgili”, “Müthiş Bir Film” gibi yapımlarla tanınan Emir Khalilzadeh’in yönetmenliğinde çekilecek olan filmde Afife Jale’yi canlandırması için Özge Özpirinçci ve Serenay Sarıkaya’nın isimleri düşünülüyor.

Beyazperde’de yer alan habere göre, Jale’nin hayat arkadaşı, besteci Selahattin Pınar’a ise Mert Fırat hayat verecek. Filmde Aslı Bekiroğlu, Selim Bayraktar, İdil Fırat veUlviye Karaca da rol alacak.

Biyografik filminin bu yaz aylarının sonunda çekilmeye başlanması planlanıyor.

AFİF JALE KİMDİR?

1902’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Kız Sanayi Mektebi’nde eğitim gördü. 1918’de Darülbedayi’nin tiyatro kursları için açtığı sınavı kazandı.

Türkiye tiyatrosunda performans sergileyen ilk Müslüman oyuncu olarak bilinen Afife Jale, ilk kez 1919 yılında Hüseyin Suat’ın “Yamalar” adlı eserinde rol aldı.

‘Jale’ takma adını kullanan ve Afife Jale olarak anılan sanatçı, ertesi hafta “Tatlı Sır” adlı oyunla sahneye çıktı ve polisler tarafından tutuklanmak istendi. Üçüncü oyunu “Odalık” sahnelendiği sırada tiyatro polislerce basıldı ve Afife Jale tutuklanmamak için kaçmak durumunda kaldı.

“Müslüman kadınların kesinlikle sahneye çıkamayacaklarına dair” bir bildiri Darülbedayi Yönetim Kurulu’na ulaştırılınca Afife Jale işten çıkarıldı.

Bu dönem şiddetli baş ağrıları çeken sanatçı, doktorun morfin ile tedavi uygulamasının ardından morfin bağımlısı oldu.

Birkaç yıl sonra Burhanettin Tepsi Kumpanyası ile Anadolu’da turneye çıktı. Ardından da Fikret Şadi’nin Milli Sahne’siyle çeşitli kentlere gitti.

1923 yılında Türkiye’de cumhuriyetin ilan edilmesiyle Türkiyeli kadınların sahneye çıkması önündeki yasal engeller kaldırılsa da, Afife Jale sağlık sorunlarından dolayı tiyatroyu bırakmak zorunda kaldı.

1929 yılında besteci Selahattin Pınar ile evlendi. Çift 1935’te boşandı.

Morfin bağımlılığından kurtulamayan Afife Jale, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne yatırıldı. 24 Temmuz 1941’de burada hayata veda etti.

Yapı Kredi Yayınları (YKY) 1997 yılından beri sanatçının anısına Afife Tiyatro Ödülleri’ni düzenliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN