ALES ne zaman? ALES/2 sınav ve başvuru takvimi

ALES ne zaman? ALES/2 sınav ve başvuru takvimi

16 Eylül olarak ilan edilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2020-ALES/1) sonuç açıklama tarihinin 7 Eylül olarak güncellendiği açıklanmıştı. Bu açıklamanın ardından ‘’ALES ne zaman?’’ sorusunun cevabı, sınava girecek adaylar tarafından merak edilmeye başlandı.

Lisansüstü eğitim alabilmek için adayların girmek zorunda olduğu ALES sınavı için adaylar, sınav başvuru takvimi ve sınav tarihini inceliyor. Bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle 2 defa düzenlenecek. Olan ALES sınavı ile ilgili tüm ayrıntılar ÖSYM tarafından paylaşıldı.

ALES NE ZAMAN?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı 16 Ağustos 2020 tarihinde saat 10.15'te yapılacak.

ALES/2 TAKVİMİ

20202 ALES/2 sınavı 6 Aralık 2020 tarihinde düzenlenecek. Bu sınavın başvuru tarihi ise 1-12 Ekim tarihleri arasında olacak.

ALES/2 SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES/2 sınav sonucu 7 Ocak 2021 tarihinde açıklanacak.

SINAVA KİMLER KATILABİLİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (ALES) için yükseköğretim kurumlarında görevli, araştırma görevlisi, okutman, uzaman, çevirici, ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

ALES NEDİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Doktora başvuruları için de ALES’e girilmesi gerekir.
Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.

İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanırlar ancak bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar. ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN