Alzheimer 35 yaşında tespit edilebilecek

Alzheimer 35 yaşında tespit edilebilecek

ABD'li bilim insanları yeni geliştirdikleri bir testle bir kişinin gelecekte Alzheimer olup olmayacağını 35 yaşındayken tespit etti. Bu gelişme hastalığın tedavisi için çok önemli.

Yeni bir genetik testi, insanların Alzheimer olup olmama riskini henüz 35 yaşındayken ortaya koyacak. ABD'li biliminsanlarının geliştirdiği testle insanların demans olup olmayacağı belirti vermeden yıllar önce tespit edilebilecek.

Massachusetts General Hospital'dan bilim insanları Alzheimer için risk oluşturan tüm genetik varyasyonları araştıran bir test geliştirdi. Test, 166 demans ve bin 26 hiçbir şikayeti olmayan kişi üzerinde uygulandı. Bu genetik testte beyinlerinde hafıza ve mekansal farkındalık açısından küçük hipokampusa sahip kişilerin demans olma ihtimalleri yüksek çıktı.

TEDAVİ İÇİN BİR UMUT

Testin en şaşırtan sonucu ise 35 yaşında ve altındaki kişilerde küçük hipokampusun tespit edilmesiydi. Bunun demansın erken teşhisi olduğu belirtildi.

Sonuçları Neurology adlı dergide yayımlanan araştırmayı yapan ekipteki Dr. Elizabeth Mormino "Bu testin önemi semptomların kendini göstermeden riski anlamak açısından büyük. Gelecekte, önleyici tedavilerle demans riski yüksek olanlara erken müdahale edilebilir" dedi.

Günümüzde bunamanın tedavisiyle ilgili bir ilaç bulunmazken mevcut ilaçlar hastalığın semptomlarını geciktiriyor.  Alzheimer Derneği'nin direktörü Dr. Doug Brown, yaşam tarzının bu hastalığa yakalanma riskini arttırdığını belirterek sigara içmeme, dengeli beslenme ve düzenli egzersizi önerdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN