Canan Dağdeviren, parkinson ve alzheimer için beyne ilaç aktarabilen bir iğne geliştirdi

Canan Dağdeviren, parkinson ve alzheimer için beyne ilaç aktarabilen bir iğne geliştirdi

Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi Dr. Canan Dağdeviren, parkinson ve alzheimer gibi hastaların beynine ilaç aktarabilen bir iğne geliştirdiğini müjdeledi. İlk denemeler başarılı sonuç verdi.

Giyilebilir kalp pili’nin mucidi olan Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyesi Dr. Canan Dağdeviren, şimdi de parkinson ve alzheimer gibi hastalara umut olacak bir proje üzerinde çalışıyor.

Bir program için geldiği Bursa’da yeni çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Dağdeviren, insan beyninin elektronik devreye benzediğini belirterek, burada bazen kırık noktalar bulunabildiğini söyledi. Dağdeviren “Kırık noktalardan dolayı bazı kişiler parkinson, alzheimer veya ruh değişiklikleri hastalıklarına yakalanabiliyor. Bu hastalar, ilaçları ağız veya damar yoluyla almak zorunda. İlaçlar beyne gidiyor ama vücudun diğer bölgelerine de zarar veriyor” dedi.

MİMARDAN DESTEK

Dağdeviren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev yapan bazı akademisyenlerin kendisine gelerek beynin içinde kırık noktaları bulabilen, aynı zamanda bu noktalara ilaçları aktarabilen bir cihaz yapmak istediklerini ama yapamadıklarını söylediklerini aktararak “Üç ay içinde bir iğne tasarladım. Maymunlar üzerinde denedik ve olumlu sonuç aldık. Bu aletle hastalıklara neden olan beyindeki kırık noktalara ilaç aktarılabildik” diye konuştu. Dağdeviren, sistemi geliştirirken dünyadaki en yüksek binayı örnek aldığını ve bir mimarın desteğiyle çalışmalarını sürdürdüğünü de söyledi.

‘GÜNÜMÜZ TIBBI PİJAMA TARZI’

Canan Dağdeviren, bir sonraki çalışmasını yaklaşık 5 ay önce meme kanserinden hayatını kaybeden teyzesinin hastalığından esinlenerek oluşturacağını anlattı. Bu, meme kanserinin erken teşhisine yönelik bu çalışma.

Dağdeviren, şöyle devam etti: “Bundan sonra 4 boyutlu aletler üzerine çalışacağız. Artık bir ilacı içtiğinizde onun içinde küçük devreler olacak. İçilen ilacı izleyebileceğiz. Yani nereye gittiğini, neler yaptığını görebileceğiz. Günümüz tıbbının pijama tarzı olduğunu düşünüyorum. Annenizin, babanızın veya kardeşinizin pijamasını giyebilirsiniz ama size uymayabilir. Çalışmalarım süit ceket gibi üzerinize oturabilecek ve kişiselleştirilebilecek tıp olacak. İleride zenginliğiniz, vücudunuza giydiğiniz elektronik aletlerin sayısıyla doğru orantılı olacak. ”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN