İttifakın adayı kim olacak? Kılıçdaroğlu KARAR TV'de

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KARAR TV'de Elif Çakır ve Taha Akyol ile "Gündem Özel'' programında gündemi değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu'nun üçüncü ittifak açıklamalarına "Oturulup konuşulur" dedi. 'Milletvekili listelerimizi diğer partilere açmaya hazırız' diyen Kılıçdaroğlu, bürokrasiden tablolar halinde belgelerin geldiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, 'Seçimde Erdoğan'ın kazanma şansı yok' ifadelerini kullandı.

YEŞİM GÖKÇE

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, KARAR TV'de Elif Çakır ve Taha Akyol'un konuğu oldu. "Gündem Özel" programında gündemi değerlendiren Kılıçdaroğlu; üçüncü ittifaktan, cumhurbaşkanlığı adaylığına, yeni seçim kanunundan Man Adası davasına, ekonomiden seçim çalışmalarına birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun üçüncü ittifak açıklamalarına ilişkin, "Ben de sizin programınızda öğrendim böyle bir düşüncesi olduğunu. Oturulup konuşulur" dedi.

Oy oranı tartışmalı gözüken partilerin Cumhuriyet Halk Partisi'nden ve İYİ Parti'den aday gösterilmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Milletvekili listelerimizi diğer partilere açmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Taha Akyol'un 'Size bürokrasiden belgeler geliyor mu' sorusuna "Bürokrasiden belgeler geliyor. Bazen öyle bilgiler geliyor ki tablolar halinde." diye cevap verdi.

Seçim çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Erdoğan seçimi kazanacağını bilse erken seçim yapar. Erdoğan'ın yeniden seçim kazanma şansı yok" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

"TEMEL BEY'İN ÜÇÜNCÜ İTTİFAK DÜŞÜNCESİNİ SİZİN PROGRAMINIZDA ÖĞRENDİM"

"Biz güzel bir uyum içerisinde çalışıyoruz. İktidar kendi koltuğunu korumak için seçim kanununda bazı değişiklikler yaptı. Ne yaparsa yapsın bizim için hiç önemli değil. Çıkan kanuna göre bizim yeniden bir strateji belirlememiz lazım. Parlamentoda da çoğunluğu sağlamamız lazım. Biz CHP olarak bu çalışmayı yapıyoruz kendi partimiz içerisinde. Eminim diğer partiler de yapıyordur. Temel Bey de böyle bir çalışma yapıyor ki ittifak içerisinde bir ittifak olabileceği düşüncesi içerisinde. Ben de sizin programınızda öğrendim böyle bir düşüncesi olduğunu. Saygı duyacağız. Ayın 24'ünde toplanacağız. Benim şahsi görüşüm oturulup konuşulur ve liderler karar verirler."

"MİLLETVEKİLİ LİSTELERİMİZİ DİĞER PARTİLERE AÇMAYA HAZIRIZ"

Taha Akyol'un "Oy oranı tartışmalı gözüken partilerin Cumhuriyet Halk Partisi'nden ve İYİ Parti'den aday gösterilmesine karşı çıkar mısınız?" sorusunu Kılıçdaroğlu şöyle cevap verdi:

"Bir siyasi partinin fazla milletvekili çıkarmasının benim için bir önemi yok. Parlamentoda çoğunluğu oluşturmak önemli. O zaman Türkiye rahat bir nefes alacak. Bu çerçevede oturup konuşmamız lazım. Bu 8 seçenekli modeli bu işin uzmanları yapıyorlar. Her bir ilde ayrı çalışma yapılması lazım. Biz de yapıyoruz diğer partiler de yapıyorlar. Güzel sonuçlar çıkacak ortaya. Adına millet ittifakı dedik altında altı parti var. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi getirmek istiyoruz. Bunu tek başına cumhurbaşkanı getiremeyeceğine göre parlamento çoğunluğu gerekiyor. Önemli olan hedefe ulaşmak. Biz hep beraber parlamento çoğunluğunu oluşturmamız lazım. Milletvekili listelerimizi diğer partilere açmaya hazırız.

Kılıçdaroğlu, Elif Çakır'ın "İttifak da çatlak var mı? sorusuna "Ortada çatlak yok, liderler gayet samimiler." dedi.

GÜLTEKİN UYSAL'IN AÇIKLAMALARI

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, muhalefetin cumhurbaşkanı adayıyla ilgili yaptığı açıklamada, "20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak, seçilebilirlik ve seçim sonrası 20 yılda AKP tarafından ‘devr-i sabık' muamelesine maruz kalan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kurucu bir ruhla yeniden tesis etme yetisi" sözlerine ilişkin Kılıçdaroğlu şu açıklamayı yaptı: "Gültekin Bey kendisinin yanlış anlaşıldığını açıkladı ve sorun çözüldü. Bir yanlış anlama var. Ayın 24'ünde toplanacağız"

MACARİSTAN SEÇİMLERİ

"Küçük bir yerin belediye başkanlığını kazanmış bir kişi aday gösterildi. Adaylığı çok erken gösterildi. Macaristan bize benzemiyor orada kişi başına gelir 18 bin dolar biz de 8 bin dolar. Bizim yapımızla onlar arasında büyük fark var. Altı rakamı dışında onlarla hiçbir benzerlik yok. Biz de liderler samimi olarak Türkiye'yi rahatlatmak istiyor. Hepimiz de kararlıyız. Biz küçük hesaplar içerisinde koşup bu ittifakı bozamayız. Bozulamaz bu ittifak. Hiçbir kişisel ittifak gütmeyen bir ittifak bu. Doğru aday güven veren bir aday olacak. Hepimizin güveneceği bir aday olacak. Temel nokta güvendir. Gerçekten devleti bilmesi gerekir. Devletin kurumlarını bilmesini gerekir. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra aynı kararlılığı altı lider tarafından götürmesi lazım. Altı lider gerçek kabine. Bugün masanın etrafında bizi bir araya getiren güvendir. Her alana nufüz ediyoruz. Benim şahsi kanaatim tek adayla gidelim ve birinci turda mesele biter."

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

"Altı lider oturup karar vereceğiz. Bize cumhurbaşkanı adayınız kim olacak diye sorulduğunda biz cumhurbaşkanı adayımızın niteliklerini kamuoyunda paylaşacağız ve onun arkasında duracağız. Aldığımız karar bu. Çok iyi bir aday seçeceğiz. Bütün hazırlıklarımız var. İktidar partisi dahil bütün partilerden daha hazırlıklıyız. Bütün sandıklarda güvenliği sağlayacağız. Müthiş bir dijital alt yapımız var. Müthiş bir kadromuz var."

'AKŞENER BAŞBAKAN OLUR' DEDİM

Taha Akyol'un "Meral Akşener'in bizim programımızda söylediği bir formül vardı; 'Bir cumhurbaşkanı adayı çıkaracağız o kazanacak. Ama biz parlamenter sistemi savunuyoruz. Bugünkü sistemde parlamenter sistemin cumhurbaşkanıymış gibi davranır. Cumhurbaşkanı yardımcılarından biri de başbakan olarak davranır" açıklamalarına Kılıçdaroğlu şöyle cevap verdi: " Bu tartışılmadı. Ama müzakereye açığım. Ben daha önce de söyledim 'Akşener, başbakan olur' dedim.

YENİ SEÇİM KANUNU

"Her partinin bir önemi vardır. Yüzde 1 oyun bile önemi vardır. Biz alınan oya değil parlamentoda çoğunluğu sağlamaya bakıyoruz. Türkiye küçük oy hesaplarıyla iktidara yönelme lüksüne sahip değil. Tam tersine ortak hareket etmek gerekiyor. "

MAN ADASI DAVASI

"Bu davayı kazanacağım belliydi. Alt mahkemede hakimler değiştirildi, deliller toplanmadı. Benim ortaya koyduğu deliller bankaların dekontu. Vakıflar Bankası bu dekontlar sahtedir demedi. Dekontlar doğru, para transferleri doğru. Ayrıca MASAK raporu var. Neyini yalanlayacaklar. O dönem Erdoğan yargı üzerinde baskı kurarak benim yaptığım Man Adası açıklamalarını gölgelemek istedi. Doğruluğu da çıktı ortaya. Bir ülkeyi yöneten kişi vatandaştan vergi isterken kendi ailesinin ve yakın çevresinin bu ülkeye vergi vermemesi için başka arayışlara girer, para transferleri yapar ve vergi ödemezse sormamız gerekir; sen bu ülkeyi gerçekten severek ülkenin kendi çıkarları için yönetiyor musun? Yönetmiyor. Bu olay sadece Erdoğan ve ailesinin olayı değil uyuşturucu baronlarına kapı açan bir olay. Bütün yasa dışı paralar Türkiye'ye getiriliyor ve Türkiye'de aklanıyor."

YARGININ BAĞIMSIZLIĞI

"Hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar veriyorsa başımızın üstünde yeri var. Eğer kişi siyaseten atanmışsa kendisine gelen telkine göre karar verir. Hakimler ve Savcılar Kurulu'na bir kişi atanacaksa o kişi yargıda sevilen sayılan bir kişi olmalı. İstanbul'da görevli olup bir tek Yargıtay kararına dahi imza atmadan kişi Anayasa Mahkemesi'ne bir kişinin önerisi ve telkiniyle seçiliyorsa ve Yargıtay adına seçiliyorsa önce Yargıtay'ı sorgulamamız lazım. O seçime olumlu oy veren her yargıcın günahı vardır. "

KHK MAĞDURLARI

"KHK ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız ve bazı hukukçu arkadaşlarımız KHK mağdurlarıyla toplantı yapıyor. Cinayet işlenir, baba hastanede öldürülüyor. Hastanede görüntüler var ama kayıp. 3 kez savcı değişti iddianame çıkmıyor. Adamlar o kadar güçlü ki. Arkamızda Erdoğan ve Adalet Bakanı var diyorlar. Nasıl oluyor da Türkiye Cumhuriyeti Devleti adaleti sağlayamıyor. Bunların tamamı çözülür. Adaleti sağlayamazsanız toplumda güveni de sağlayamazsınız. Kurduğumuz masanın temel hedeflerinden biri de adaleti sağlamak. "

ALTILI MASANIN BİLDİRİSİNİN YABANCI BİR BÜYÜKELÇİYE KONTROL ETTİRİLDİĞİ İDDİALARI

"Parti sözcümüz 'Bu iddiayı ispat edemeyenler şerefsizdir' dedi. Bu iddiayı ortaya atıyorsan ispatlaman lazım. Öyle bir şey yok akıl alacak şey değil. Niye mahkemeye vermiyor? Niye ispat etmiyor?"

"İÇİŞLERİ BAKANI UYUŞTURUCU BARONLARIYLA MÜCADELE EDER, FOTOĞRAF ÇEKTİRMEZ"

"İçişleri Bakanı içişleri bakanı değil. Sınırlar yol geçen hanına dönmüş. Onun işi iftira atmak. Ahlaklı ve doğru adam değil. Doğru adam uyuşturucu baronlarıyla mücadele eder. Uyuşturucu baronlarıyla fotoğraf çektirmez. Ahlaklı adam sınırları korur, sınır namustur. Sınırlardan sorumlu kim? Ben miyim sorumlu? Soru soruyorum cevap vermiyor hakaret ediyor aslında suçlu olduğunu biliyor. Birilerinin kontrolüyle Afganistan'dan Pakistan'dan otobüslerle getiriliyor. Açıklama yapmışlar şu kadar kişi yakalandı ve geri gönderildi. Bunlar nasıl içeri girdi? Kim bunlar? Siyaset kurumu kapı aralamasa kimse buna cesaret edemez. "

Kılıçdaroğlu, Taha Akyol'un 'Parlamenter sistemi nasıl hazırladınız?' sorusuna şöyle cevap verdi: Altı partinin genel başkan yardımcıları hazırladı. 5 ay çalışıldı, taslaklar yapıldı."

ET VE SÜT KURUMU VE TÜİK ZİYARETİ

"TÜİK'e randevu almadım içeri girmedim. Et ve Süt Kurumu önünde açıklama yaptım. Milli Eğitim de aynı şekilde randevu istedim olmadı. Sınava girmiş ve hakkı yenmiş insanlar var. Onların hakkını korumam lazım. Gidip orada açıklama yaptım."

"AMAÇ GÖÇMENLERDEN OY ALMAK"

"İçişleri bakanlığı yazı gönderiyor bir liste halinde ve 'bu listede adı geçenleri vatandaşlığa kabul edin' diyor. Bunlar kim? Bazıları Türkçe bilmiyor. Kaç kişinin vatandaşlığa alındığı konusunda daha doğru dürüst bilgi sahibi değiliz. Erdoğan, 'Göndermeyeceğim' diyor. Göndermeyip ne yapacaksın? Hangi gerekçeyle vatandaş olarak kabul ediyorsun? Bunların gerçek kimliklerini biliyor musunuz? Bazıların kimliği yok. Ya bunlar teröristse? Dünyanın her tarafında açık olan bu bilgiler neden gizli? Neden biz bilmiyoruz? 'Sığınmacıların eski kimlik bilgileri elinizde mevcut mu?' sorusu neden anlaşılmıyor? Cevap verilmiyorsa orada yasa dışı bir işlem vardır. Göçmenlerden kim memnun? Erdoğan, 'Göndermeyeceğiz' diyor. Kime danıştın? Amaç bunlara vatandaşlık verirsek bize oy verirler. Kendi vatandaşına dahi güvenmiyor, kendi vatandaşının gönlünü almıyor. Aslında bu sorunun muhatabı Bahçeli. Bahçeli, 'Milliyetçiyim' diyor. Erdoğan'a sesi çıkmadı. Sesi çıkmıyorsa Erdoğan'ın dediğini kabul ediyor demektir."

"BÜROKRASİDEN BELGELER GELİYOR"

Kemal Kılıçdaroğlu, Taha Akyol'un 'Size bürokrasiden belgeler geliyor mu' sorusuna şunları söyledi: Bürokrasiden belgeler geliyor. Gerçekten dürüst insanlar direniyor ve yasa dışı işlere imza atmıyor. Bazen öyle bilgiler geliyor ki tablolar halinde. Hemen o bilgiyi kamuoyu ile paylaşmıyoruz. Bürokrasiden düşündüğümüzden daha fazla bilgi geliyor ve belli aralıklarla bunları kullanıyoruz.

EKONOMİ ÇALIŞMALARI

"İktidara geldiğimizde ekonomi konusunda sağlıklı ve tutarlı kararlar almalıyız. Halka güven vermeliyiz. Bizim çıkaracağımız bir numaralı kararname, Stratejik Planlama Teşkilatını yeniden kuracağız. Buraya bu işi gerçekten iyi bilen kişileri atayacağız. 'Bize 10 gün içinde Türkiye'nin bütün rakamlarını getirin' diyeceğiz. Çiftçinin ve esnafın aldığı kredilerin faizini sıfırlayacağız. Çiftçi ve esnaf rahatlayacak. Merkez Bankası Başkanı'nı atayacağız. Ama o kişi gerçekten bağımsız, bu işi gerçekten iyi bilen biri olacak. Merkez Bankası Başkanlarının uluslararası saygınlığı olmalı. Ekonomiyle ilgili temel kurumlar var oraya yetkin kişiler gelecek. 6 ay içerisinde bu halk rahat nefes alacak. Can ve mal güvenliği sağlamazsanız yabancı sermaye de Türkiye'ye gelmez. Çiftçinin 211 milyar alacağı var. Ciddi bir tasarruf yapacağız. İsraf haramdır. Yaptığımız her tasarrufu kamuoyu ile paylaşacağız. Vergi konusunda da endişe etmeyin bu devletin yeteri kadar geliri var. Ben sanayiciye şunu ya da bunu vereceğim demiyorum. Esnaf ve çiftçiye vereceğim. Bu süreçte en çok onlar mağdur oldu. Türkiye 6 ayda rahat bir nefes alır ama ekonominin düzelmesi 2 yılı bulur. "

SEÇİM ÇALIŞMALARI

"Biz yarın erken seçim olacakmış gibi çalışıyoruz. Erdoğan seçimi kazanacağını bilse erken seçim yapar. Ertelemesinin nedeni toplumda bir rahatlama yapabilir miyim arayışı içerisinde olması. Ama boşuna bir arayış. Devlet yönetilmiyor. Erdoğan'ın yeniden seçim kazanma şansı yoktur. Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz. Akıllı bir siyasetçi bürokratı dinlemek zorundadır. Devleti yönetmiyorlar bütün hedefleri seçime kadar biz doları nasıl tutarız? Ekonomi ve ihracatçının sorunları hiç önemli değil. Günü kurtarma politikası yapıyorlar. Mal varlıklarını İngiltere'ye taşıyorlar. O paraları Türkiye'ye getireceğim.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI

"Erdoğan söylediği sözün yanlış olduğunun farkında ama 'yanlış yaptım' diyemiyor. Orada sıkıştı kaldı."

DIŞ POLİTİKA

"Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması bütün dünyanın gözleri önünde büyük bir dramdır. Yeni bir dünya düzeni kuruluyor. NATO'ya yönelimi görüyoruz. Rusya'nın böyle devam ederse Karadeniz'de çok geniş bir alana hükmedeceğini görüyoruz. Yaşanan olay Putin'in uluslararası saygınlığına büyük ölçüde darbe vurdu. Rusya uzun dönemde çok ciddi sorunlar yaşayacak. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi ile görüşüyoruz. Zelenskiy ile hiç görüşmedim. Büyükelçiliğe yardım talebi geldi biz de yardım gönderdik. "

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri