Neşet Ertaş kimdir? Neşet Ertaş eserleri ve hayatı...

'Neşet Ertaş kimdir?' sorusu ve Neşet Ertaş eserleri googlede trend oldu. Haberimizde 'Bozkırın tezenesi' lakabı ile tanınan sanatçı Neşet Ertaş'ın hayatına dair merak ettiğini her şeyi bulabilirsiniz. İşte ölümünün 6. yılında sevgi ile anılan sanatçı Neşet Ertaş hakkındaki ayrıntılar

Ölümünün 6. yılında sevgi ve hasretle anılan Neşet Ertaş hakkında merak edilenleri haberimizde derledik. Neşet Ertaş kimdir? sorusu bu gün trend olurken sevenleri Neşet Ertaş eserlerini de yeniden yeniden dinlemek ve sevdikleri ile paylaşmak için araştırıyor. İşte Neşet Ertaş'ın hayatın ve eserlerine dair tüm ayrıntılar...

NEŞET ERTAŞ KİMDİR? NERELİDİR? 

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde Abdallar (Kırtıllar) köyünde 1938'de dünyaya gelen sanatçının babasıda tanınmış bir saz ustasıdır. Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne hanımdır. 7 kardeşi olan Ertaş ailenin ikinci çocuğudur. Çocukluğunda 8 sene boyunca Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri ve Yozgat bölgelerini gezdi, Ertaş bu yüzden okula gidemedi. 

Abdallık kültürünün en önemli temsilcilerinden birisi olan Neşet Ertaş sanat hayatı boyunca bu kültürden beslenmiştir. 

Ertaş, müzisyen bir babanın oğlu olması sebebiyle çok küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrendi.

Çocuk yaşlarında babasıyla yörenin eğlencelerinde saz çalıp türküler söylemeye başlayan "saz üstadı", 8 yıl boyunca Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kırıkkale, Keskin, Yerköy, Kayseri, Yozgat gibi birçok yeri gezerek babası ile geçimlerini sağlamaya çalıştı. Bu yüzden okula gidemeyen Neşet Ertaş'a, okumayı ağabeyi Necati Ertaş öğretti.

İLK PLAĞI, 'NEDEN GARİP GARİP ÖTERSİN BÜLBÜL'

Babasıyla aynı ruhun insanı olduğunu belirten Ertaş, 1950'li yılların başında 14 yaşındayken İstanbul'a geldi ve babasının yazdığı "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" adlı türküyle ilk plağını müzikseverlerle buluşturdu.

İstanbul Şen Çalar Plak'tan 1957'de çıkan bu çalışmasıyla halk tarafından çok beğenilen Ertaş, geniş kitlelere ulaşmayı başararak tüm Anadolu'da dinlenilen bir halk ozanı haline geldi.

Geniş halk kesimlerinin yanı sıra musiki çevrelerinde de hayranlıkla dinlenilen usta müzisyen "Garip" mahlasıyla yazdığı şiirlerinde kendi hayatını anlattı.

"Türkülerin Babası", "Anadolu Efsanesi" ve "Abdal Müzisyen" gibi lakaplarıyla da bilinen sanatçı, İstanbul'da kaldığı iki yıl boyunca yaptığı plak, kaset ve konser çalışmalarının ardından Ankara'ya yerleşti ve sanat hayatına burada devam etti.

Ankara Radyosu'nda "mahalli sanatçı" unvanıyla programlar yapan Ertaş, Ankara'da çalıştığı bir gazinoda Leyla Hanım'la tanışıp evlendi ve 3 çocuk sahibi oldu.

7 yıl sonra 1970'de eşinden ayrılan Ertaş, yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle enstrüman çalamaz hale geldi ve kardeşinin daveti üzerine tedavisi için Almanya'ya yerleşti. Ertaş, çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun süre Almanya'da ikamet etti.

Türkiye'de çıkardığı plaklar, yaptığı radyo programları, konserler ve düğün performansları sayesinde büyük bir üne sahip olan Neşet Ertaş, Almanya'daki birinci kuşak Türkiyeli göçmenlerin de gönlünü kazandı.

Gelenekten gelen türküleri kendine has üslubuyla icra eden Ertaş, 2000'de İstanbul'da verdiği konserle sevenlerinin karşısına yıllar sonra yeniden çıktı.

NEŞET ERTAŞ 'YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ' İLAN EDİLDİ

Ertaş, Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine teklif edilen "Devlet Sanatçısı" unvanını, "Herkes bu devletin sanatçısı" diyerek kabul etmedi. Abdallık kültürünün son efsanesi olarak bilinen Ertaş, hayatta olduğu dönemde "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi" kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Yaşayan İnsan Hazinesi" ilan edildi.

Eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirdiğini ifade eden Ertaş'a, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2011'de fahri doktora unvanı verildi. Aynı zamanda sanatçının bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutuldu.

Hayatı ve eserleri Prof. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap halinde yayımlanan Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012'de İzmir'de prostat kanserine yenik düşerek 74 yaşında vefat etti.

Babası Muharrem Ertaş'la birlikte Kırşehir'de bir de anıtı bulunan Ertaş, dünyada robot heykeli yapılmış ilk saz sanatçısı oldu. Sanatçı Adil Çelik'in tasarladığı "android" heykel, Kırşehir Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nde bağışlandı.

NEŞET ERTAŞ'IN ESERLERİ

Tek parçalar

    1957 - Neden Garip Garip Ötersin Bülbül
    Çoban
    1957-1979 Yılları arasında Kendisinin bile bilmediği birçok plak albüm yapmıştır.

Bazıları şunlardır;

    Hareli Gelin
    Diloylu Halay Havası
    Varıp Bir Kız On Yaşına Değince
    Şeytanın Atına Binip Yeldirme
    Bir Leyla Misali
    Yardan Tatlısı Bulunmaz
    Engeller Koymuyor Yar Sana Varsam
    Ceylan
    Vefasız Yar Aşkına (vay bana vah bana)
    Kıbrıs Destanı (Kıbrıs Barış Harekatından Sonra Yazmış Olduğu Türküsü)
    Giyindim Kuşandım Gittim Düğüne
    Aşk Elinden Ağlayan
    Sar Leyla Leyla(ayrıldığı karısına yazmıştır)
    Hasta Düştüm
    Tor Şahin Misali
    Uyma Sakın

Albümleri

    1957 - Neden Garip Garip Ötersin Bülbül
    1960 – Gitme Leylam
    1979 – Türküler Yolcu
    1985 - Sazlı Oyun Havaları
    1987 - Türkülerle Yaşayan Efsane Deyişler Bozlaklar Türküler
    1988 – Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde
    1988 – Kendim Ettim Kendim Buldum
    1988 – Kibar Kız
    1989 – Hapishanelere Güneş Doğmuyor
    1989 – Sazlı Sözlü Oyun Havaları
    1990 – Gel Gayri Gel
    1992 - Şirin Kırşehir
    1993 – Kova Kova İndirdiler Yazıya
    1995 – Seçmeler 2
    1995 – Seçmeler 3
    1995 – Seher Vakti
    1995 – Altın Ezgiler 3
    1995 – Benim Yurdum
    1997 - Nostalji 1
    1998 - Ölmeyen Türküler 2
    1999 - Ölmeyen Türküler 3
    1998 – Gönül Yarası

Neşet Ertaş Külliyatı (15 serilik)

    1999 – Zülüf Dökülmüş Yüze 1 Kayıt tarihi:1969-1974
    1999 – Gönül Dağı 2 Kayıt tarihi: 1969-1974
    1999 – Mühür Gözlüm 3 Kayıt tarihi: 1969-1974
    1999 – Zahidem 4
    1999 - Neredesin Sen
    2000 - Garibin Dünyada Yüzü Gülemez 5 Kayıt tarihi: 1969-1974
    2000 - Niye Çattın Kaşlarını 6 Kayıt tarihi: 1969-1974
    2000 - Çiçekdağı 7 Kayıt tarihi: 1969-1974
    2000 - Ayaş Yolları 8
    2000 - Sevsem Öldürürler 9 Kayıt tarihi: 1974-1986
    2000 - Ağla Sazım 10 Kayıt tarihi: 1974-1986
    2000 - Hata Benim 11
    2001 - Dostlara Selam 12
    2001 - Sabreyle Gönül 13
    2002 - Yar Gönlünü Bilenlere 14
    2002 - Vay Vay Dünya 15
    2003 - Gurban Olduğum
    2008 - Neşet Ertaş 2008

NEŞET ERTAŞ'A CUMHURBAŞKANI YARDIMCISINDAN SAYGI

Cumhurbaşkanı  Yardımcısı Fuat Oktay ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 31. Ahilik Haftası kutlamaları nedeniyle geldikleri Kırşehir’de bir dizi temasta bulundu.

Oktay ve Pakcan Cacabey Meydanı’nda yapılan devlet töreninin ardından Türk Bayrağı logolu aşure dağıtımı yaptı. Kırşehir Valiliği’ne, Ahi Evran-ı Veli’nin türbesine, AK Parti Kırşehir İl Başkanlığı’na yapılan ziyaretlerin ardından Oktay ve Pekcan, ‘bozkırın tezenesi’ Neşet Ertaş ve babası bozlak ustası Muharrem Ertaş’ın kabirlerini ziyaret etti. 

RUHİ SU VE NEŞET ERTAŞ ŞİŞLİ'DE ANILIYOR

Şişli Belediyesi, Türk müziğinin iki ölümsüz ustasını anıyor. Sadece türküleriyle değil aydın kimlikleriyle de kalplere köprü kurmuş iki halk ozanı Ruhi Su ve Neşet Ertaş, özel etkinliklerle anılacak.

Eserleriyle gönüllere taht kurmuş iki büyük ustadan Ruhi Su 22 Eylül Cumartesi günü, Neşet Ertaş ise 25 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek etkinliklerle Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde anılacak.

Ruhi Su anısına özel gece: Mahsus Mahal

Anadolu’nun sesi olarak nitelendirilen halk ozanı Ruhi Su, ölümünün 33. yılında özel bir geceyle anılacak. Adını hayat arkadaşı Sıdıka Su için bestelediği 3 kıtalık nihavent türküsü Mahsus Mahal’dan alan gecede, sanat yönetmenliğini Emin İgüs’ün üstlendiği bir konser verilecek. Akordeon ustası Muammer Ketencioğlu, ses sanatçısı Tuncer Tercan ve Ruhi Su Dostlar Korosu’nun sahne alacağı konser, sanatçı Orhan Aydın’ın sunumuyla 22 Eylül Cumartesi 20.00’da Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Neşet Ertaş için sahnedeler

Ömrü boyunca elinde sazıyla insanlığa hizmet yolunda ışık olmayı sürdürmüş halk ozanı Neşet Ertaş da ölümünün 6. yılında özel bir programla anılacak. Sunumunu Başak İkiz’in üstlendiği anma programında Ertaş’ın hayatından kesitler aktarılırken Türk halk müziği sanatçıları Nida Ateş, Ender Balkır ve Ayfer Vardar da sahne alacak. Etkinlik 25 Eylül Salı 20.30’da Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Neşet Ertaş ölüm yıl dönümü sözleri | Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş kimdir?

Hayat Haberleri