Apple'dan skandal ortaklık: Uygur Türklerinin emeğini sömürmüşler

Apple'dan skandal ortaklık: Uygur Türklerinin emeğini sömürmüşler

Teknoloji devi Apple'ın iPhone modeli için ekran üreten Çin merkezli Lens Technology şirketinin, binlerce Uygur Türkü'nü zorla çalıştırdığı ortaya çıktı.

SELMAN CÖMERT|KARAR.COM

Çin'in zorla maske üretim tesislerinde çalıştırdığı Uygur Türkleriyle ilgili bir hak ihlali daha ortaya çıktı. Bilgi ve araştırma merkezi Tech Transparency Project tarafından yayınlanan araştırmaya göre, Apple’ın en eski ve en bilinen iPhone ekranı tedarikçisi Çin merkezli Lens Technology şirketi binlerce Uygur Türkü’nü zorla çalıştırıyor. Lens Technology, ayrıca Tesla ve Amazon için de parçalar üretiyor.

Washington Post’a konuşan Tech Transparency Project (TTP) yöneticisi Katie Paul, "Araştırmamız, Apple’ın tedarik zincirinde zorla çalıştırma uygulamasının, şirketin kabul ettiğinin çok ötesine geçtiğini gösteriyor" dedi.

Buna karşın Apple sözcüsü Josh Rosenstock, Apple'ın, Lens Technology tarafından Doğu Türkistan’dan herhangi bir işçi transferi olmadığını doğruladığını söyledi. Apple’ın cebri çalıştırmaya toleransı olmadığını söyleyen Rosenstock, "Zorla çalıştırmanın varlığını araştırmak, sürpriz denetimler de dahil, yaptığımız her tedarikçi değerlendirmesinin bir parçasıdır" dedi. Rosenstock, "Politikalarımızın herhangi bir şekilde ihlal edilmesi, olası iş feshi de dahil, acil sonuçlar doğurur" dedi.

Lens Technology, zorla çalıştırma iddialarını yanıtsız bırakırken, Washington Post’a açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı iddiaların gerçekle bağdaşmadığını söyledi. Lens Technology, tedarikçisi olduğu Tesla şirketi de iddialarla ilgili soruları yanıtsız bırakıren, Amazon sözcüsü Samantha Kruse yorum yapmaktan kaçındı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN