Çin, toplama kamplarına Türkiye vatandaşlarını da yollamış!

Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde 10 gündür nöbet tutan Uygur Türkleri, isyan ederek Türk hükümetine seslendi. Çin'deki toplama kamplarında Türkiye vatandaşlarının da bulunduğunu belirten Uygur Türkleri "Türkiye başka ülkeler gibi neden kendi vatandaşlarını oradan çekip çıkarıp getirmiyor" diye sordu.

Çin'in yoğun baskıları nedeniyle ailelerinden haber alamayan ve endişeleri günden güne artan Uygur Türkleri, ANKA'ya konuştu.

Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde 10 gündür nöbet tutan Uygur Türkleri, bu zamana kadar herhangi bir yetkili ile görüşemedi.

Uygur Türkleri, ellerinde yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşıyarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

"ARTIK BU ÇİN ZULMÜ DURSUN"

ANKA'ya konuşan 15 yaşındaki İmiran Nurmuhammed, ağlayarak yaşadıklarını anlattı.

Nurmuhammed, annesi, babası ve ablaların toplama kampında tutulduğunu belirterek "Annemi, babamı 3,5 yıldır görmüyorum. 2017'den sonra hiç haber alamadım. Daha küçük bir çocuğum, annemin ve babamın yanında kalmaya hakkım var. Türkiye devletinden ailemi buraya getirilmesini ve insanca yaşamalarını istiyorum. Artık Çin zulmünün durulmasını istiyorum."

"TÜRKİYE VATANDAŞI KARDEŞİMDEN HABER YOK"

Uygur Türklerinden Medine Nazimi, Nurmuhammed'in sesini tüm dünyanın duymasını istediğini söyledi. Doğu Türkistan'daki çocuk toplama kamplarında tutulan milyonlarca çocuk bulunduğunu ifade etti.

Kendisinin de Türkiye vatandaşı olan kız kardeşinin 4 yıl önce Çin'e gittiğini ve bir daha kendisinden haber alamadıklarını belirten Nazimi, söyle devam etti: 

"Burada kız kardeşim Mevlüde için bulunuyorum. 34 yaşında bir çocuk annesi. Ve İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Ve şunun altını çizmek isterim ki; benim eğitimli kardeşimin Çin'in işkence dolu toplama kamplarında alacak eğitime ihtiyacı yoktur.

"KARDEŞİM BÖLÜCÜLÜKLE SUÇLANDI"

Kardeşim, hastalanan anneme bakmak için memleketimize gitti. Son zamanlarda Çin hükümetinin Türk kökenlilerine yönelik başlattığı bu toplama kamplarına, 2017 sonlarında alınıp 2019 Mayıs ayında serbest bırakıldı. 12 Haziran 2019'da Türkiye'de okuduğu için, Türkiye'de yaşadığı için bölücülükle suçlanarak tekrar tutuklanmış. Ve o günden bu yana kardeşimden hiçbir haber alamıyorum."

"BENİM KARDEŞİM NEREDE?"

Ben Çin hükümetine soruyorum; benim kardeşim nerede? Hayatta mı? Sağlığı nasıl? Çin hükümetinin Pekin Büyükelçiliği, bana Ankara ya da İstanbul'daki Çin konsolosluklarına başvurursam bilgi alacağımı söylemişti. Buna istisnaiden 10 gündür burada bekliyorum. Ben bu ülkenin vatandaşıyım. Burası benim ülkemin toprağıdır ama beni muhatap alıp dilekçemi alan ya da derdin ne? Neden geldin diye? Soran kimse olmadı. Ben buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Dışişleri Bakanlığımıza ve tüm milletvekillerine sesleniyorum; Benim kardeşim daha çok genç, onun bir tane minik kızı var. Anne-kızın diğer tüm anneler gibi mutlulukla yaşamaya hakkı var."

"LÜTFEN BU KADAR SESSİZ KALMAYIN"

Diğer ülkeler kendi vatandaşlarını toplama kamplarından nasıl çekip aldıysa sizlerin de kız kardeşimi ve onun minik kızını oradan kurtarıp buraya getirmenizi ve onların burada insan gibi yaşamasını sağlamanızı talep ediyorum.

Ve aynı zamanda şunu söylemek istiyorum; Uygur Türkleri şu anda yaşadığı zulüm gerçekten o kadar ağır ki; insanlar 21'inci yüzyılda bunları dinlediğinde inanamıyor. Ama onları gerçekten yaşıyoruz. Bizim artık dayanacak gücümüz kalmadı. Buradaki tüm insanlar masum akrabalarından haber alabilmek iVE onların hayatta kalıp kalamadıklarını öğrenebilmek için 10 gündür bekliyor. Aramızda bebeğini emziren anneler var. Uygurların da bu dünyada yaşamaya hakları var. Lütfen bu kadar sessiz kalmayın. Kardeşleriniz, soydaşlarınız için bu soykırım için bir adım atın lütfen."

"TÜRKİYE'DE OKUMAMI SUÇ OLARAK KABUL ETMİŞLER"

Uygur Türkü Avukat Cevlan Şirmehmet de annesinin toplama kamplarında olduğunu belirtti. 

2011'de okumak için Türkiye'ye geldiğini ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduğunu belirten Şirmehmet, 2018'in Ocak ayından itibaren memleketiyle olan tüm iletişiminin kesildiğini söyledi. Şirmehmet, şunları dile getirdi:

"ÇİN TÜM DÜNYANIN ÖNÜNDE SOYKIRIM YAPIYOR"

"Ailem hakkında hiçbir haber alamadım. 2019 yılının sonlarına doğru ailemle ilgili öğrendiğim haber şu ki; Türkiye’de okumamı suç olarak nitelendiren Çin rejimi annemi, babamı ve kardeşimi toplama kampına almış. Babam ve annem 30 yıldır devlet memuru. 2019’nun sonunda babam ile kardeşimi bırakıp annem Türkiye gelip oğlunun okulunu ziyaret etti diye hapse mahkum ettiler.

Bir annenin oğlunu ziyaret etmesi suç mu? Sadece benim başıma gelen bir şey değil, tüm Uygurların başına gelen bir zulüm, acıdır bu. Şu anda 21’inci yüzyıldayız. Tüm dünyaya bağlanabilen telefon, bizim ailemize kapalıdır. Bu dünyanın bir lekesidir. Çin, tüm dünyanın önünde bir soykırım yapıyor. Uygurları yok ediyor. Uygurları yok etmek; Türk milletinin bir parçasını yok etmek demek. Buraya herhangi bir siyasi amaç gütmeye gelmedik.

"10 GÜNDÜR BURADAYIZ"

10 gündür buradayız. Buraya gelmemizin tek bir sebebi var; Çin toplama kamplarında tutsak edilen sevdiklerimizin serbest bırakılması için buradayız. 10 gündür Çin Konsolosluğu'ndan hiçbir yetkili çıkıp elimizdeki dilekçeleri almıyor. Tam tersine almak yerine tehdit, şantaj yazılarını iletti. Elimizdeki ailemizin, sevdiklerimizin fotoğraflarını birer bölücü bayrak olarak nitelendiriyorlar. Böyle şantajlarla ailelerimizi aramaktan vazgeçeceğimizi zannediyorlar. Sevdiklerimiz, ailelerimiz özgür olana kadar biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN