Çinli dev şirketten Uygur Türklerini fişleyen yazılım

Çinli dev şirketten Uygur Türklerini fişleyen yazılım

Çinli teknoloji devi Alibaba'nın bulut sisteminde Uygur Türklerini fişleyen bir kod olduğu iddia edildi. Yazılım Uygur Türklerini tanımlayarak yükledikleri içeriklerin otomatik olarak şikayet edilmesini sağlıyor.

Çinli şirketlerle ilgili Uygur Türklerine karşı fişleme iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Huawei'nin ardından Alibaba için de benzer bir iddia ortaya atıldı.

Son günlerde ABD medyası, Çin'in Uygur Türklerini özellikle ayıran bir yapay zekalı yüz tanıma teknolojisi geliştirdiğini ve Huawei'nin de bu teknolojiye destek verdiğini iddia etmişti. Hatta İspanyol kulübü Barcelona'da forma giyen Fransız futbolcu Antoine Griezmann, bu iddialar nedeniyle Huawei ile olan tüm anlaşmalarını iptal etmişti.

UYGUR TÜRKLERİNİ TANIMLAYAN KOD VAR

ABD'li video gözlem denetimi ve analizi şirketi IPVM, Alibaba’nın geliştirdiği bulut veri sistemi Cloud Shield'ın, özellikle Uygur Türklerini etnik azınlık olarak tanımlamak üzere kod geliştirdiğini öne sürdü. İddiaya göre, Cloud Shield'da görüntüleri kategorilere ayırmak için yapılan sınıflandırma kodlarında "gözlük", "maske" ve "cinsiyet" gibi sınıflandırmalar yapılırken, özellikle Uygur Türklerini tanımlayan bir kod da yer alıyor.

İddialara göre Uygur Türkleri, Cloud Shield’a entegre herhangi bir canlı yayın platformunda video yayınladığında, sistem görüntüdeki yüzün Uygur Türklerine ait olduğunu saptayarak, şirket yetkililerine ilgili görüntünün gözden geçirilmesi veya sistemden kaldırılması için uyarı gönderiyor.

HUAWEI'DEN 'YÜZ TANIMA' SKANDALI

Geçtiğimiz hafta, Çin merkezli teknoloji şirketleri Huawei ve Megvii'nin, Uygur Türkleri’ni hükümete ihbar eden yüz tanıma sistemini test ettiği ortaya çıkmıştı. ABD merkezli araştırma kuruluşu IPVM’nin ortaya çıkardığı resmi belge, Huawei ve Megvii şirketlerinin kalabalıktaki kişilerin yaşını, cinsiyetini ve ırkını tek tek tespit edebilen yapay zeka kamera sistemini test ettiğini kanıtlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN