Huawei skandalına Ankara tepkisiz

Huawei skandalına Ankara tepkisiz

Uygur Türkleri'ne yönelik kültürel soykırıma destek veren yazılımlar geliştirdiği ortaya çıkan ve Türkiye'deki yatırımlarıyla her yıl milyonlarca dolar para kazanan Çinli Huawei firmasına, Ankara'dan hiçbir tepki gelmemesi şaşkınlık yarattı.

Pekin yönetiminin Çin'in Sincan Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri aleyhine yürüttüğü zulüm politikalarına Çin merkezli teknoloji devi Huawei'nin de destek verdiği ortaya çıkmıştı. Uygur Türkleri'ni Çinli yetkililere ihbar eden yüz tanıma sistemi geliştiren Huawei'nin bu uygulaması büyük tepki çekerken, Barcelona'nın yıldızı Antonie Griezmann, teknoloji deviyle olan reklam anlaşmasını feshettiğini açıkladı. Türkiye'de yıllardır faaliyet gösteren Çinli firmaya; Türkiye'deki pek çok kesimden kınama gelirken, resmi makamlardan hiçbir tepki gelmemesi ise dikkat çekti.

Çin'in Sincan'daki Uygur Türkleri'ne ve Müslümanlar'a yönelik yıllardır sürdürdüğü zulüm politikasına, teknoloji devleri de destek vermeye başladı. 2016 yılında Türkiye'nin 4.5G alt yapısını hizmete sokmasıyla gündeme gelen ve o tarihten bu yana yatırımlarını sürdüren Çinli firma, şimdi de 5G alt yapısını kurmaya hazırlanıyor. Türkiye'ye her yıl binlerce cep telefonu gibi teknolojik aletler satan firmanın 'etnik yazılım' geliştirip Müslüman Uygur Türkleri'ni baskı altına alınmaya yardımcı olması dünyada ve Türkiye'deki pek çok kesimin tepkisini çekti. 

TÜRKİYE'DEN MİLYONLARCA DOLAR KAZANIYOR

Huawei'ye yönelik tepkilerin en somut örneğini Fransa Milli Takımı forması da giyen, Barcelona'nın golcü futbolcusu Griezmann'ın teknoloji devi ile yaptığı milyon dolarlık reklam anlaşmasını, zulüm politikalarına alet olmamak için iptal etmesi oluşturdu. Huawei'nin yaptığı insanlık dışı uygulamaya, Türkiye'den pek çok siyasetçi, basın ve sivil toplum kuruluşu tepki gösterirken, resmi makamlardan cılız da olsa bir açıklama gelmemesi dikkat çekti.

Türkiye'de 17 yıldır faaliyet gösteren Huawei, milyonlarca mobil abonenin kullandığı 4.5G alt yapısını kurmuştu. Şimdi de Türkiye'nin 5G alt yapısını da kurmaya hazırlanan Çinli firma, ülkeye binlerce cep telefonu, bilgisayar, tablet ve akıllı sistemler de ihraç ediyor.

1.jpg

YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİ

Geçtiğimiz hafta, Çin merkezli teknoloji şirketleri Huawei ve Megvii'nin, Uygur Türkleri’ni hükümete ihbar eden yüz tanıma sistemini test ettiği ortaya çıkmıştı. ABD merkezli araştırma kuruluşu IPVM’nin ortaya çıkardığı resmi belge, Huawei ve Megvii şirketlerinin kalabalıktaki kişilerin yaşını, cinsiyetini ve ırkını tek tek tespit edebilen yapay zeka kamera sistemini test ettiğini kanıtlamıştı.

TÜRKİYE BM'DE PEKİN'E 'HAYIR' DİYEMEDİ

Pekin yönetiminin, Doğu Türkistan’da sürdürdüğü insanlık dışı kültür soykırımını durdurması için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde çağrıda bulunan uluslararası belgeye 39 ülke imza atmıştı. Bildirinin altında Türkiye dahil tek bir Müslüman ülkenin olmaması da dikkat çekmişti.

ÇİN'İN TOPLAMA KAMPLARI

Çin'de Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri'ne uygulanan baskılar her geçen gün artıyor. Milyonlarca Doğu Türkistanlı zorla Çin'in değişik bölgelerinde toplama kamplarına götürülüyor ve bir daha kendilerinden haber alınamıyor. Yaşı küçük çocukların ise büyük bir kısmı ailelerinden zorla alınarak sözde 'anaokulları'na yerleştiriliyor. Bunun son örneği ise, Türkiye'ye sığınan ve çocukları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Doğu Türkistanlı Meryem Faruh'un kızlarından bir daha haber alamamasıyla ortaya çıktı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN