Griezmann'dan Huawei'ye Uygur tepkisi: Sponsorluk bağlarını kesti

Griezmann'dan Huawei'ye Uygur tepkisi: Sponsorluk bağlarını kesti

Dünyaca ünlü futbolcu Antoine Griezmann, Huawei tarafından geliştirilen “Uygur Alarmı” denilen fişleme uygulaması nedeniyle Çinli firma ile sponsorluk anlaşmalarını bitirdiğini açıkladı.

La Liga takımlarından Barcelona'da forma giyen Fransız millî futbolcu Antoine Griezmann, Huawei’nin “Uygur Alarmı” adı verilen yüz tanıma sistemi geliştirdiği iddiası üzerine şirketle olan sponsorluk bağlarını kestiğini duyurdu.

Griezmann Instagram hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeler yer verdi:

Huawei'nin yüz tanıma yazılımı kullanarak "Uygur uyarısı "geliştirilmesine katkıda bulunduğuna dair güçlü şüphelerin ardından, bu şirketle ortaklığımı derhal sonlandırdığımı duyuruyorum.

Huawei'yi bu suçlamaları basitçe reddetmeye değil, bu kitlesel baskıyı kınamak için mümkün olan en kısa sürede somut adımlar atmaya ve insan haklarına saygıya katkıda bulunmak için de etkisini kullanmaya davet ediyorum.”   

anton.jpg

IPVM BELGELERİ PAYLAŞTI

Çinli iki büyük teknoloji şirketi Huawei ve Megvii’nin 2018’de Uygur Türkleri’ni fişlemek için yüz tanıma sistemi üzerinde çalıştığı ortaya çıkmıştı. Kamera gözetleme teknolojileri üzerine çalışan ABD merkezli şirket IPVM, iddialarla ilgili dökümanları Washington Post’la paylaştı. ,

UYGURLAR ANLIK OLARAK BİLDİRİLİYOR

Dokümanlara göre, “Uygur Alarmı” adı verilen sistem tespit edilen Uygurları anlık yetkililere bildiriyor. IPVM’nin raporuna göre, sistemin yazılımını Megvii; kamera, server ve diğer altyapısını ise Huawei üstlendi.  

ÇİN'DEN YALANLAMA

İddiaların ses getirmesi üzerine CNBC tarafından görüşü alınan Çin Dışişleri Bakanlığı haberler için “tamamen iftira” ifadelerini kullandı. 

HUAWEI: TEST AMAÇLI BİR UYGULAMA 

CNBC’ye konuşan ve projeyi yalanlamayan Huawei sözcüsü ise günlük yaşamda kullanılabilecek bir uygulama olmadığını, sadece test amaçlı geliştirildiğini söyledi. 

IPVM: UYGURLAR İÇİN KULLANILACAK

IPVM başkanı John Honovich, Megvii tarafından geliştirilerek Huawei’ye gönderilen sistemin gelecekte polisin Uygurları takip etmesi için kullanılabileceğini ileri sürdü.

Haberlere göre IPVM, skandal fişleme sistemiyle ilgili belgeleri Google’da arayarak buldu. İddiaya göre, belgeler önce Huawei’nin sitesine yüklendi, ardından silindi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN